[#1] CF jako HDD
gdzie można w Polsce kupić adapter IDE 2,5"- CF, jakie największe karty i gdzie są do dostania u nas?
[#2] Re: CF jako HDD

@zangief, post #1

Wejdź na Allegro i sam zobacz.
A co do działania z Amigą, to prawdopodobnie 4GB karta to max.
[#3] Re: CF jako HDD

@kmilota, post #2

prawdopodobnie 4GB karta to max.

Dlaczego tak sądzisz??

Benedykt

[#4] Re: CF jako HDD

@zangief, post #1

Witam.
Ja zakupilem swoja przejsciowke tutaj: http://www.port80h.com.pl/
Co do pojemnosci to na aukcjach sa juz dostepne nawet 16 GB. Tylko troche kosztuja. A jakby sie uparl to i wieksza by znalazl.
Pozdrawiam.
[#5] Re: CF jako HDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Pomyliło mi się CF z SD. Sam mam plamtopa z czytnikiem kart SD i tu jest ograniczenie 4GB. Dopiero w nowym standardzie SDHC (SD 2.0) jest możliwość przekroczenia 4GB. Np. Toshiba wypuszcza w tym właśnie standardzie kartę SD o pojemności 32GB.

A jeśli chodzi o CF to nie wiem jak to jest, bo się tym nie interesuję. Nie mam gdzie to podłączyć :)
Tak więc mój błąd. A może ktoś napisze jak to jest z CF?
[#6] Re: CF jako HDD

@ted, post #4

Zastanawiam się tylko, co jest złego w zwykłym HDD 2,5", aby warto było się upierać?
[#7] Re: CF jako HDD

@Daclaw, post #6

Karta CF jest cicha, czego nie mozna powiedziec o HDD
[#8] Re: CF jako HDD

@Norbert, post #7

nowe dyski są też ciche, mogć sie założyć że hdd bćdzie dużo lepszym rozwiązaniem.

[#9] Re: CF jako HDD

@Norbert, post #7

Karta CF wymaga rowniez mniej mocy od zasilacza (co w wypasionych konfigach moze miec znaczenie).

Pozdrawiam.
[#10] Re: CF jako HDD

@arti4-92, post #8

Karta CF jest cichsza, mniej zawodna (brak mechaniki), szybsza i mniej prądożerna niż analogiczny dysk twardy. Jedyna wada to dość ograniczona ilość operacji zapisu.
[#11] Re: CF jako HDD

@Norbert, post #7

To nie dla mnie. Mój komp musi wyć na maksa, żeby zagłuszyć telewizor żony. Zdecydowanie wolę jednostajny szum silników, niż ten natarczywy bełkot zza ściany.
[#12] Re: CF jako HDD

@Daclaw, post #11

To moze kup cichszy telewizor??

[#13] Re: CF jako HDD

@Daclaw, post #11

Kolejne idealnie dobrane polskie małżeństwo?

(P, ANSP) ;)

[#14] Re: CF jako HDD

@MinisterQ, post #13

Nie, nowe budownictwo z kartongipsu. ;)
[#15] Re: CF jako HDD

@Norbert, post #7

I tu sie mylisz, odkad wsadzilem HDD 2,5 40gb Hitachi od Biaxa tyo musze ucho przykladac, bo nie wiem, czy hdd chodzi, czy zwis:)) Z HDD 800mb-6gb bylo roznie,teraz mnie to zlosci, ze nic nie slysze

[#16] Re: CF jako HDD

@abcdef, post #10

No właśnie czy jest szybsza? Szybkość odczytu, zapisu?

Ograniczona ilość zapisu

Czyli jak będę chciał kilka plików naraz zgrać to faktycznie jakieś "kolejkowanie" będzie?
A jeśli będzie trzeba odczytać i zapisać dane naraz? Jak to wygląda??
[#17] Re: CF jako HDD

@BULI, post #16

Chodzo o to że dany sektor może być zapisany np. 1000 razy, potem mogą być z tym problemy.
[#18] Re: CF jako HDD

@BULI, post #16

Z odczytem i zapisem jest tak, że prędkość jest praktycznie zawsze taka sama, natomiast w HDD uzależnione jest to od prędkości obrotowej talerzy oraz m.in. lokalizacji obszaru danych...czy są bliżej krańców czy też bliżej osi.
Z tego co się orientuję przeciętna gwarantowana trwałość pamięci flash to 10.000 zapisów, przy większej ilości elementy z których pamięć jest zbudowana zaczynają się sypać - albo nie zapisują nic, albo zapisują bzdury, albo nie trzymają pamięci...różnie bywa. HDD (szczególnie te najnowsze) są pod tym względem raczej znacznie trwalsze. Niemniej ze wzgledu na to, że CF w amidze ma głównie przechowywać dane i nie ma praktycznie żadnych plików wymiany jak w windowsie to taka pamięć może naprawdę długo pracować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem