[#1] Czy można startować z karty PCMCIA
Chłopaki i Dziewczyny, czy komuś się udało "automatycznie" wystartować odpalić s-s zapisane na karcie SRAM PCMCIa?
Wydawało mi się oczywiste, że musi to działać, bo pliki na karcie są widoczne pod Workbenchem, w Boot-Menu jest odpowiednio wysoki priorytet startu (wyższy niż parycji systemowej) jednak s-s nie wczytuje się automatycznie z karty PCMCIA
Startowanie z PCMCIa działa mi tylko wtedy jak wyłączę wszystkie (disabled) urządzenia w Boot-Menu oprócz CC0.
Testowane na kicku 3.1 pod A600 i A1200.
[#2] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

musisz ustawic karte sram jako dysk twardy.
1
[#3] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

jednak s-s nie wczytuje się automatycznie z karty PCMCIA

A jaka partycja się wczytuję ?
[#4] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

czy komuś się udało "automatycznie" wystartować odpalić s-s zapisane na karcie SRAM PCMCIa?

sram od zwykłej karty sf/sd z PCMCIA,
różni się tylko priorytetem startu oraz początkowym ustawieniem tej karty jako "twardziel"

ps.
w HdToolBox ustaw priorytet startującej partycji zwykłego dysku na jakiś mały, np -2 (czy coś takiego)
i wtedy automatycznie odpali się Tobie SRAM
:)
[#5] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

Panowie, wszystkie te kwestie są już ogarnięte o czym pisałem w moim zapytaniu powyżej, czyli karta trzyma dane jako dysk, ma odpowiedni priorytet startu, partycje nie mają nic do rzeczy, bo były FFS i SFS i bez dysku fizycznego nie startuje automatycznie z PCMCIa.

Żeby wystartowało muszę wejść do boot menu, wyłączyć (disabled) wszystkie urządzenia (HDD/DF0) i wtedy odpala/bootuje z SRAM-PCMCIA- wychodzi na to, że tak musi być

Może ktoś dysponuje kartą SRAM PCMCIA z podtrzymywaniem bateryjnym i może sprawdzić u siebie czy ma tak samo?
[#6] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #5

Panowie, wszystkie te kwestie są już ogarnięte

pomysł
no to jedyne co przychodzi mi do głowy TO to, żeby
przetestować różne wersje kicków, od 2.05 do 3.22
[#7] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Cezarykl, post #6

Pod 3.0 i 3.1 to samo, czyli tak jak pisałem powyżej. Pod 2.0 w ogóle nie chce starować z PCMCIa chociaż pod Workbenchem widzi dysk SRAM-PCMCIa i dane na karcie.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2023 10:53:50 przez BULI
[#8] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

Jeśli dobrze pamiętam, chyba gdzieś jest to na forum, to można to ogarnąć wkładając do FDD specjalnie spreparowaną dyskietkę aby uruchamiała co tam chcesz z PCMCIA. To tak w wielkim skrócie.
[#9] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Tomski, post #8

No ale właśnie o to chodzi, żebym nie musiał startować z dyskietki (i z niej uruchamiać co co chcę z PCMCIA), tylko automatycznie z PCMCIA zgodnie z priorytetami startowymi urządzeń.
[#10] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Tomski, post #8

Mowa jest o karcie SRAM na pcmcia a nie karcie SD/CF w porcie pcmcia.
Ta pierwsza jest widziana w early-menu jako CC0:
[#11] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Norbert, post #10

Kombinuję. To może wypalić specjalnego kicka z odpowiednimi priorytetami bootawania? Albo z wyłączonymi innymi "dyskami" i pozostawioną CC0
[#12] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Tomski, post #11

"Kombinując" tak (dyskietka) można Amigę "zabootować" z dysku sieciowego umieszczonego na Windows, Androidzie itd.

To ma startować z SRAM jako cc0:

Interesuje mnie jakie priorytety dysków widzi Amiga już po odpaleniu Systemu.

#BULI.
Pokaż ekran early-menu z dyskami i CC0.
[#13] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Norbert, post #12

Jak wiadomo priorytety standardowo są takie:
- Df0: ma 5
- CC0: ma 3
- inne partycje bootowalne maja mniej niż 3
ale sam dysk nie jest problemem, bo nawet bez dysku twardego system powinien najpierw sprawdzić df0: jak nie znajdzie tam dyskietki bootującej to powinien przejść do kolejnego urządzenia, czyli w tym przypadku CC0: a tak się nie dzieje ok, racja
[#14] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #13

Jest tak jak piszesz.
Ale i tak chciałbym zobaczyć ekran early-menu z partycjami i karta SRAM. Mam pewne podejrzenie.

A jaki dysk zglasza się jako SYS jeśli uruchomisz Amigę bez s-s w earlymenu. Priorytety dysków takie jak podajesz wyżej.
[wyróżniony] [#15] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #13

Zdaje się, że CC0: "udaje" dyskietkę, a nie partycję. Zatem powinieneś mieć na niej bootblock. Spróbuj z komendą INSTALL:
http://www.jaruzel.com/amiga/amiga-os-command-reference-help/install.html , tam możesz ustawić argument CC0:
[wyróżniony] [#16] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@wali7, post #15

Zdaje się, że CC0: "udaje" dyskietkę, a nie partycję. Zatem powinieneś mieć na niej bootblock. Spróbuj z komendą INSTALL:

i pewnie TO TO jest rozwiązaniem w/w problemu

Format:	INSTALL [DRIVE] <DF0:|DF1:|DF2:|DF3:|CC0:> [NOBOOT] [CHECK] [FFS]
[#17] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@wali7, post #15

Dlatego też chciałem screena z early-memu.
Wyjaśniłoby czy cc0 jest bootable
[#18] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Norbert, post #17

Też myślałem o bootbloku i sprawdzałem to już wcześniej, ale to niestety też nie działa

Tak, CC0: jest w BootMenu jako urządzenie bootowalne oczywiście

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2023 07:55:36 przez BULI
[#19] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #18

Jednak screen by się przydał
Rozwialby wątpliwości.
A jaka partycja zgłasza się jako SYS: po starcie bez s-s w earlymenu? Pytałem się wcześniej, ale nadal brak odpowiedzi.
[#20] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Norbert, post #19

Ale tak z ciekawości, w kontekście informacji które już podałem, co byś chciał zobaczyć w bootmenu?
Pytam poważnie?
[#21] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #20

Proszę bardzo, dla Ciebie musiałem stoczyć śmiertelny bój z moim lenistwem
1
[#22] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #21

Ustaw CC0: w hdtoobox na 20 priorytet, żeby był powyżej Df0:
[#23] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@mwb113, post #22

Ustaw CC0: w hdtoobox na 20 priorytet, żeby był powyżej Df0:

Ale to tak nie działa. Urządzenie CC0: ma na stałe przypisany priorytet startowy 3 (w romie, tak jak Df0 5) dlatego dziwiłem się Norbertowi, że chciał screena z BootMenu, bo CC0: (o ile nie jest zajęta przestrzeń adresowa powyżej 4MB) jest zawsze widoczne w bootmenu z priorytetem bootowania 3 bez względu na to, czy karta jest włożona czy nie (identyczny schemat jak z z df0:)
No i jak pisałem wcześniej nie ma problemu z priorytetem startowym, bo jak nie ma dyskietki to powinna wystartować CC0: o ile jest bootowalna karta w slocie PCMCIA a tak się nie dzieje, startuje Dh0 które ma niższy priorytet startowy.
[#24] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@wali7, post #15

DZIAŁA yippee
A jednak trop Wali7 z bootblokiem był słuszny OK
Jak już pisałem powyżej instalowałem bootbloka już wcześniej i nic to nie zmieniło, ale w ramach desperacji zrobiłem procedurę przygotowania karty raz jeszcze i tym razem zadziałało. Może ma znaczenie, że robiłem to pod Kckiem 2.0, chociaż wątpię - obstawiam czynnik ludzki, czyli coś musiałem wtedy spitolić
Najważniejsze, że teraz działa zgodnie z przyjętą "ami-filozofią" ok, racja
Dzięki wszystkim za wsparcie i pomoc- w szczególności PIWO należy się Waliemu piwo
1
[#25] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #24

ciekawa lektura.

no to tylko jeszcze o impboxa sie prosi taka amiga i impa w cc0: ;)
1
[#26] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@juen, post #25

Jak się udało to zrób tutorial krok po kroku. Może się kiedyś przyda, komuś.
[#27] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@juen, post #25

No chyba nie chcesz zrobić Amigi uruchamianej w chmurze? Ale by były jaja.
1
[#28] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

czy ktoś się orientuje,
jaką max dużą można mieć kartę w CC0:
nie sram tylko jako dyskietkę spreparowaną w PRAPCARD
?

innymi słowy,
jaką max kartę udźwignie amigowe PCMCIA

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 22:02:03 przez Cezarykl
[#29] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@Cezarykl, post #28

jaką max kartę udźwignie amigowe PCMCIA

Podejrzewam, że każdą kartą SRAM do 4MB bez problemowo, powyżej, a widziałem max 8MB, tego nie wiem. Trzeba by to sprawdzić organoleptycznie lub wczytać się w dokumentację (dokumentacja "wielu komponentów") ok, racja
1
[#30] Re: Czy można startować z karty PCMCIA

@BULI, post #1

Jest jeszcze jeden sposób który zadziała z kartami CF SD na PCMCIA. Spreparowany ROM 1MB z dodanym urządzeniem ROM drive. Wtedy możemy spakowany ADF wrzucić do ROMu i jest on bootowany bezpośrednio z ROMu. W tym ADFie można sobie przygotować sekwencję startową oraz wrzucić tam compactflash.device, CF0 i FAT95. W sekwencji można sobie sprawdzić czy istnieje karta w CF0 i jeśli tak zabootować z niej system w formacie FAT :)
Mam podobny ROM z Wb31 w nim, obsługą kart CF oraz AmigaExplorerem do połączeń z PC po serialu.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem