kategoria: A1200
[#61] Re: Warped Vision

@amigachelm, post #60

no to jednoznacznie pokazuje, ze to nie wina dema, a czegos innego, bo to demo z 85 roku nie jest w 1280x512 na ECS :P

opcje sa dwie, cos nie tak z ta amiga, cos nie tak z tym scandoublerem ;/
1
[#62] Re: Warped Vision

@juen, post #61

to nie wina dema
To z scadubler soft

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2025 19:46:09 przez Dorian3d
[#63] Re: Warped Vision

@amigachelm, post #60

Ja przed chwilą stestowałem u siebie i nie ma takiego problemu!!??
Masz najnowszy firmware'u? U mnie upgrade rozwiązał problemy. Może reset ustawień do fabrycznych?

Trzeba jednak przyznać, że faktycznie szybko się przełącza :). Mam jeszcze Indivision AGA MKIII, co prawda w A4000, ale przełącza się równie szybko, tyle, że między trybami PAL.
[#64] Re: Warped Vision

@jargo, post #63

jest nieoficjalny program co przyspiesza działanie Indivision AGA MKIII
[#65] Re: Warped Vision

@juen, post #61

Ja momentalnie zrezygnowałem z wersji ext. Na dzień dobry nie działał mi z BenQ BL912 przez DVI, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałem. Nie miałem ochoty na szukanie współpracującego monitora 5:4 przy tym pułapie cenowym...
[#66] Re: Warped Vision

@l0siu_aNd, post #65

Muszę wyjaśnić jedną sprawę. Za namową kolegów z chata IMPowego sprawdziłem to demo na inne amidze. Pod ręką miałem a1200 i tam warpedvision poprawnie wyświetla to demo.

Problem występuje na mojej a500. Wkrótce potestuję na innej 500-setce.
1
[#67] Re: Warped Vision

@Dorian3d, post #64

Nie mam potrzeby przyspieszać, jestem bardzo zadowolony z tego Indivision. Zaleta Warpa, którą tu widzę to przełączanie RTG <-> AGA, to działa błyskawicznie w porównaniu z Ratte switch do którego mam wpięte Indi.
[#68] Re: Warped Vision

@amigachelm, post #60

Na iindivision ecs v4 też się krzaczy. Początek dema jest ok. Problem pojawia się od ok 4:30 minuty demka
Edit. Na karcie zz9000 w a4000 również od tego momentu demko się krzaczy.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2025 23:47:55 przez Bartek2075
[#69] Re: Warped Vision

@Bartek2075, post #68

to krzaczy się demo z whdload w tym momencie, na composite jest identycznie to nie wina scandoublera
4
[#70] Re: Warped Vision

@juen, post #69

Odpaliłem Copper Master u siebie i moja wersja WHDLoad jest OK, więc i na WarpedVision (internal) wyświetla się bez zarzutu.
3
[#71] Re: Warped Vision

@Jacques, post #70

Żeby nie było tak pięknie, WarpVision w wersji internal też dostarcza niemiłych niespodzianek.

Wyjście z WarpVision to 1280x1024, jest to rozdzielczość której mój smart TV (2020 r.) nie trawi. Więc musiałem sobie skołować chiński upscaler (rescaler), który zmienia rozdzielczość. Minus jest taki, że mam małego laga, więc mam Amigę podłączoną HDMI (normalnie) oraz Composite (np. do Pinballa).

Szkoda.
[#72] Re: Warped Vision

@_DiskDoctor_, post #71

Rozdzielczość wyjściowa z SD jest optymalna, bo stanowi wielokrotność dla wszystkich trybów PALowych Amigi.
Rzekłbym, że niespodzianki dostarczył Twój TV, a nie WV
2
[#73] Re: Warped Vision

@Jacques, post #72

No tak, tylko że ja wychodzę z założenia, że może tak być, że _większość_ nowych TV nie obsługuje tego formatu.

Więc byłbym daleki od stwierdzenia, że to optymalne. Optymalnyme wyjście to takie, co nie wymaga konwersji na w miarę standardowym display’u (w dodatku - wprowadzającej lagi).
[#74] Re: Warped Vision

@_DiskDoctor_, post #73

mozesz sie przyblizyc do tego stwierdzenia weryfikujac to co mowisz, bo dywagacje masz grube...

nowoczesny telewizor nie powinien miec zadnych problemow z rozdzielczoscia 1280x1024
3
[#75] Re: Warped Vision

@juen, post #74

To tylko moje spekulacje, mam 2 TV Sony, jeden z roku 2019 a drugi 2020, to są TV LED/OLED, więc zakładam że są nowe ale i "nowoczesne". Obydwa nie wspierają tej rozdzielczości.

Więc albo jest to rozdzielczość "egzotyczna" (taką mam teorię), albo Sony jest "egzotyczne" ze wspieraniem formatów HDMI. Prawda jest taka że już parenaście lat temu tajemnicą poliszynela było, że im tańszy TV (idealnie: Manta), tym... więcej wspiera formatów, np. plików z filmami HD. Więc może w tym jest sęk, że markowe TV wspierają mniej formatów niż powinny.

Na koniec dnia, ja mam TV z którym wszystko mi dobrze działa, z wyjątkiem HDMI z WARPa.

Tak jak napisałem, wprawdzie dokupiłem niedrogi upscaler i mam. Ale.

EDIT* Przynajmniej mam wejście analogowe w tym TV.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 17:32:56 przez _DiskDoctor_
[#76] Re: Warped Vision

@_DiskDoctor_, post #75

Bo telewizor to nie monitor.. Ja mam też Warpa wpiętego do telewizowa, ale akurat obsługuje 1280x1024, tyle, że u mnie znowu są problemy ze skalowaniem, przestawia mu się przy zmianach rozdzielczości skalowanie i obraz albo się rozciąga albo dziwnie zoom'uje i trzeba to przestawiać pilotem.
No ale nie narzekam, bo za telewizor 32" dałem 350, a za monitor bym musiałbym dać 750.
1
[#77] Re: Warped Vision

@Dorian3d, post #64

Możesz napisać coś więcej o tym programie dla MK3 aga?

Wracając do WarpedVision AGA full, czy ktoś z was testował to z pistorm?

Jak rozumiem to podłączam RTG z pistorm do input i tym samym na jednym wyjściu hdmi mam obraz z RTG oraz AGA wraz z dźwiękiem? A to co wyświetlamy przełączam jakimś skrótem klawiaturowym lub pilotem?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2025 12:19:55 przez lopezpb
[#78] Re: Warped Vision

@lopezpb, post #77

Jest jakiś przełącznik póki co. Będzie automat w którymś kolejnym FW.
2
[#79] Re: Warped Vision

@lopezpb, post #77

Ja tak mam podlaczone pistorm pod warped vision i jeden kabelek z amigi wychodzi hdmi. Przelaczyc mozesz pilotem lub przyciskiem i to na rozne sposoby albo ze włączony albo poprzez impuls - konfigurowane z menu. Ja sobie podlaczylem przelacznik kolyskowy zeby miec kobtrole ;) wyglada to tak jak na zdjeciu mam pistorma z cm4 wiec musialem ta plytke z output hdmi wsadzic jakos do srodka (to jest to w tej foli czerwonej)

[#80] Re: Warped Vision

@marggines, post #79

Jak skonfigurowałeś "poprzez impuls"?
Ja z Pistormem RPi 3A+ mogę tylko pilotem.
Czy gdzieś w tej folii masz ten hdmi switch z wątku: HDMI Switch - automatyczny?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem