[#1] Szukam opisu gniazda video w A500
Witam. Na wstępie chcę się przywitać (bo to pierwszy post) i wypadałoby to zrobić...
Szukam opisu wyjścia Video, chcę podłączyć A500 do TV (telewizorek 29'' 100Hz ma dwa euro, chinch-e i Svideo) Podłączam orginalny kabel jaki dostałem z monitorem euro i dwa m.cz po chinch (chyba mam w TV też pełny RGB w obsadzie Euro-tak mi się wydaje po zabawie z tunerem TVsat philips 6010)) i dostaję...szary jednostajny ekran bez reakcji.
Na monitorze od C= obraz mam.

W sumie to chciałem sie jeszcze pochwalić że dostałem za free A500 (PIERWSZĄ W ŻYCIU!!! -cud że jakoś to potrafię obsługiwać jeszcze kulawo ale się daje) (bo mam fioła na punkcie starego sprzętu elektronicznego) w konfiguracji z pamięcią 512k (chyba pod klapką?) z drugą zewnętrzną stacją, monitorem, myszą, joystickiem i trzema pudłami dyskietek z softem i grami (na oko jakieś 200-250 dyskietek).
Na początku totalna złałamka bo widać ten było ząb czasu, ale po zachowaniu środków ostrożności (suszenie, przestój w pokoju itp) komp ruszył. Ruszył jako tako bo nie działała mysz (czyszczenie z ponad 10 letniego zastoju w piwnicy nie jest łatwe, wyrażnie widać skorodowane rolki pod wpływem mieszaniny brudu i wilgoci) i joy miał braki wewnętrzne. No i jakoś to ruszyło., nawet udało mi się nieco pograć z synem i tu też nasuwa się ciekawy wątek. Dzieciak ten w wieku 6 lat widzi że to nie to co PC.
Marudził że TO za wolno się ładuje (przyzwyczajny do szybkiego PC z siecią), ale poddał się czarowi niektórych gier i joystyckowi. Strach pomyśleć co by było gdyby mi wpadł w ręce jakiś 8-bitowy Atari z magnetofonem (taki miałem najdłużej)...

Będe próbował jakoś tą Ami opanować, może pościągam dla młodego kilka gier (ma ktoś dyskietkowe wersje Dizzy? :) -gra w to teraz namiętnie na emulatorze amigi (i ZX spectrum) i w wersji PC ) i jakoś uda mi sie opanować połączenie jej z PC - trochę juz wiem o co chodzi by to zagrało.
Generalnie chyba będzie z niej coś na kształt konsoli do wspólnych gier z synem...
Pozdrawiam!
[#2] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #1

[#3] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@brada, post #2

Dzięki!
Skopiowałem sobie te schematy.
Zastanawiam się tylko skąd te różnice pomiędzy monitorem a TV.
Jakieś sygnały są inne podane na złącze orginalnego monitora C=?
Chyba nie warto samemu robić tego kabla:
http://pinouts.ru/VideoCables/AmigaScart_pinout.shtml
(jak policzyłem koszty to wychodzi drożej niż na aledrogo).
http://allegro.pl/item287650526_kabelek_do_amigi_3_metrowy_super_obraz_i_dzwiek.html
Tylko się zastanawiam jak będzie chodzić na 100Hz TV (kineskop).
Ma ktoś doświadczenie z TV tego typu?

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 10:25
[#4] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #3

Bedze dobrze chodzić. Poprostu obraz będzie mniej mrygać :) . Podłączałem do 100Hz ZX-Spectrum i było ok :)
[#5] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@AlaN, post #4

Dzięki.
Ale po jakiej podłączałeś?
Po niskiej czy po wysokiej cz.?
[#6] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #5

Przepraszam że podbijam temat.
Kupić czy nie kupić ten kabel z alegro do mojej A500 i TV jaki mam?
Nie chcę wydawać kasy na coś co może być niepotrzebne.
[#7] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #6

Ten kabelek powinien być dobry i dać dobry obraz.

[#8] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@AS, post #7

Ok Dzięki, idę go zamówić.
[#9] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #1

Może po prostu przepnij wtyk eurozłącza do drugiego gniazda w telewizorze-u mnie tak to działa, że jest obraz na tylko jednym gnieździe
[#10] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@SOLARNIK, post #9

Sprawdzę, kabel zamówiłem, powinien być dłuższy niż ten co mam (który jest nieco sfatygowany...)
Dzięki. :D
[#11] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #10

No i znowu muszę podbić....
Kabel przyszedł, ale nie ma nanim obrazu. Taki sam efekt jak na poprzednim. Szary ekran z ledwie zaznaczonym symbolem dyskietki.
Podłączyłem po monochromatycznym i tu było ok.
Rozebrałem nowy kabel, posprawdzałem połączenia i jest niby ok, ale nie widzę ani jednego rezystora jaki powinien być wg schematu:
http://pinouts.ru/VideoCables/AmigaScart_pinout.shtml

Poza tym jest jeszcze coś na tym schemacie są różnice w pinach:
(amiga) na (Euro)

17 do 17 nie jest połączony
19 do 18 nie podłączony. Do 16(E)jest podpięty sygnał z 23(A)(5V?) Tu chyba za wysokie napięcie (wg normy euro tu powinno być dla RGB 1-3 V) - nie widzę rezystora
22 na 8 (to jeszcze rozumiem, ale 12V aż tu jest?)

Czy mi się wydaje czy rezystory są koniecznością i czy trzeba zrobić kabelkologię wg tego schematu z linka?

Ostatnia modyfikacja: 11.01.08 18:55
[#12] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #11

To w większości zależy od telewizora. W czasach kiedy miałem A500 i dokupiłem do niej TV, to po włączeniu Amigi nakładał mi się obraz Amigi na obraz telewizyjny. Musiałem wtedy ręcznie przełączać w TV na kanał AV. Znowu jak kupiłem telewizor Panasonic w 2000 roku, to on się automatycznie przełączał na sygnał z Euro. Tak więc sprawdź, czy aby twój telewizor obsługuje poprawnie Euro złącze.

Aha. Mój kabelek nie miał rezystorków.
[#13] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #11

kiedys jak ami podlaczalem do tv to kabel tez nie mial rezystorow, ale z tego co mi wiadomo to telewizory samsunga maja jakis swoj standard na euro (tak bylo kiedys, nie wiem jak teraz)

[#14] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@Banderas, post #13

Mój to Daewoo 100Hz 29'
Euro ma 2 + SVHS + chinch.
Euro przełącza sygnały jeśli chodzi o TVSat i DVD. Przełączanie nie jest problemem.
Problemem jest szary ekran z b. słabą widocznością czegokolwiek z Amigi na TV. W poniedziałek pójdę po rezystory i będę kombinował.
(Czy były jakieś modele A500 która ma jakieś różnice na złączu video? Moja A500 - jest niemiecka)

I jeszcze jedno, co by sie stało gdyby zsumować sygnały mono z chrominacji (chyba występuje).
Pamiętam że w ten sposób kiedyś uzyskałem na jakimś TV lub monitorze kolorowy obraz (to jakiś 8-bitowiec był -chyba C64)

Ostatnia modyfikacja: 12.01.08 10:17
[#15] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #14

Po podłączeniu Amigi, ręcznie poprzełączaj AV, gdyż może być tak, że nie jest automatycznie dostrajany. Spotkałem się kiedyś z takim problemem, że obraz był bardzo niewyraźny, a po przełączeniu na drugi AV zaczęło wszystko być jak trzeba. Nawet jak na innych urządzeniach telewizor przełączał poprawnie automatycznie. Jeżeli używasz zewnętrznego rozgałęziacza Euro, to go odłącz i podłącz bezpośrednio do telewizora. Jeśli to nie pomoże, to pewnie masz problem z Amigą. Sprawdź jeszcze na innym telewizorze, bo kabel ten powinien być poprawnie zrobiony.

[#16] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@AS, post #15

To nie jest kwestia przełączania raczej.
TV jest pernamentnie poustawiany na AV bo ciągne tylko sygnały po tych złączach. Drugiego TV nie mam z EURO. W poniedziałek pokombinuję dalej.
Piszesz coś o sprawdzeniu Ami. Były jakieś modele które miały taki/podobny problem? Rozumiem że potencjalnie coś z NTSC mogłoby ale to jest niemiecka amiga.
[#17] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #16

Piszę, że czasami Amiga nie przełącza poprawnie AV automatycznie, nawet jak inne urządzenia robią to poprawnie. Chyba łatwiej na pilocie zmienić ręcznie AV i sprawdzić, niż ciąć kable i lutować . Jak nie masz innego urządzenia z Euro, to poproś kogoś, aby na chwilę podłączyć celem przetestowania. Można wtedy wyeliminować pewne problemy. A jeśli nie działa, to może być uszkodzona Amiga. Nieraz się zdarza, że jest sygnał z Cinch, ale port monitora jest uszkodzony.

[#18] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@AS, post #17

Mam inne urządzenia podpięte pod EURO i jest OK. Przełączam manualnie i efekt jest taki sam.
Port też jest chyba sprawny (bo na monitorze jaki mam do Ami obraz jest poprawny -nie jestem pewny tylko niebieskiego).
Może kompa wezmę jeszcze do roboty gdzie mam też TV z Euro i tam sprawdzę.
Pozdrawiam.
[#19] Re: Szukam opisu gniazda video w A500

@MaY, post #18

ostatnio robiłem kabel korzystając ze schematu na http://pinouts.ru/ i jest poprawny, przewód który wykorzystałeś oczywiście jest ekranowany???

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem