[#1] problem z instalacją cdroma slim
Cześć
Mam problem z instalacją cdroma slim w amidze 600
Podlączam wszystko do interfejsu idefix97 i uzywam softu idefix lub 4-way buffered ide, który mozna kupić na amigakit.com, oba interfejsy kupione z drugiej ręki
Sprawdzalem wszytsko n a mojej 1200 i tam smiga, wkrywa mi cdromy i nie ma zadnego problemu
na amidze 600 nie chce wykryć mi cd-roma co moze byc nie tak ?
uruchamiam instalacje z pakietu idefix i po wybraniu atapi.device nie chce wykryć tego cd-roma.

moja 600 ma dobry kick bo 37.350, do tego twardziel (notabene zrobiony z karty CF chodzi bez problemu),workbench 2.1
zaznaczam ze na amidze 1200 wszystko ruszylo i instalacja poszla bez problemu.
więc co jest nie tak ?

Jeśli można to w miarę łopatologiczne odpowiedzi, można powiedzieć że wciąż jestem w świecie amigi nowincjuszem.

clayster
[#2] Re: problem z instalacją cdroma slim

@Clayster, post #1

Propozycja 1) Sprawdź pod kickiem 3.x (na początek mapowanym).

Propozycja 2) Podłącz napędy bezpośrednio do kontrolera A600 w układzie adapter CF - master, cedek - slave. Wypróbuj to np. z AsimCDFS.

Ostatnia modyfikacja: 02.01.08 20:02
[#3] Re: problem z instalacją cdroma slim

@Daclaw, post #2

podlączylem kicka3.1 do a600 mam taki, teraz wszytsko dziala, uruchomilem find device z idefix97, wybralem atapi.device i wykrylo mi cd-rom

ale wolalbym zeby wszytsko dzialalo pod kickiem wb2.1 bo niektore rzeczy nie pojdą pod kickiem 3.1 a szczegolnie ze względu ze to ma byc maszyna do gierek a cd dlatego ze mam pare plytek ze starych numerow Amigi

co drugiej sprawy podlączyc bezposrednio czyli jak ?
[#4] Re: problem z instalacją cdroma slim

@Clayster, post #3

Bezpośrednio, czyli do złącza na płycie głównej, jedną taśmą, bez interfejsu. Wtedy spróbuj z innym CFS-em.

to ma byc maszyna do gierek

W takim przypadku niewielka robi roznice, czy kick jest 2.x czy 3.x. 1.3 byłby porządany raczej.
[#5] Re: problem z instalacją cdroma slim

@Daclaw, post #4

ok, sprubuję tak zrobić, trochę bedę się musial pobawić w lutowanie,
jeszcze jedno pytanko, czyli do gierek nie ma znaczenia jaki kick ? 2.1 lub 3.1 ?
bo mam przelącznik kickstartów, no i nie wiem jaki kick tam wrzucić 2.1 lub 3.1, 1.3 już jest

jeszcze jedna sprawa czy da się po przelączeniu na kick 1.3 jakoś korzytsać z hd ? jakieś drivery lub cosik?
[#6] Re: problem z instalacją cdroma slim

@Clayster, post #5

- 1.3 bardzo wskazany - ale tego już masz.
- na 3.x (które były wsadzane od standardowo w A1200) niektóre gry były pisane już pod kości tysiąc-dwusetki ---> AGA, więc i tak nie pójda na A600.
- 2.x - pójdzie sporo gier, a na pewno te dla A600 i jakieś starsze (tu przyda się przełączenie na KS-1.3)

Ogólnie chyba wszystko jedno czy 2.x czy 3.x .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem