kategoria: A600
[#1] amiga 600 xt turbo problem
Hej. Mam problem z instalacją karty xt turbo, dociskałem już na wszystkie możliwe sposoby,czyściłem styki i ciągle po założeniu karty ,amiga nie botuje. Myślicie ,że to problem z kartą czy może dlatego ,że mam kicka 37.299 ?.
[#2] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

Jak długo czekasz ?
Do bootmenu próbowała wejść ?
[#3] Re: amiga 600 xt turbo problem

@Norbert, post #2

Czekam z 2-3 min , mogę poczekać dłużej. Do boot menu nie wchodzi i nawet nie zakręci stacją dysków.
[#4] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #3

Karta sprawna?
Co na te problemy sprzedawca ?
[#5] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

W jakim celu montujesz turbo z kickstartem nieobsługującym dysków twardych?
[#6] Re: amiga 600 xt turbo problem

@readwrite, post #5

Dlatego pytam czy to czasami nie problem kicka :)
[#7] Re: amiga 600 xt turbo problem

@readwrite, post #5

W jakim celu montujesz turbo z kickstartem nieobsługującym dysków twardych?

Bo chce żeby wings chodził szybciej i był jeszcze trudniejszy?

Kick nie ma związku z tym czy TA Amiga ruszy z TYM turbo czy nie.
Wg mnie to nie wina kicka.
Przemyłbym styki po stronie proca i karty izopropanolem, prawdził czy równo i pewnie dochodzi do płyty.
Jeśli tak, wtedy zacząłbym się niepokoić.
[#8] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

Gniazdo nakładane na proca powinno mieć wycięcie na kondensator, który przy procu się znajduje. Obejrzyj tą kartę. Mógłbyś jakieś fotki wrzucić, w szczególności właśnie jak wygląda montaż na procku.
[#9] Re: amiga 600 xt turbo problem

@perinoid, post #8

Tak to wygląda

Kurczę może to jednak kondensatory ,po odłączeniu karty muszę odczekać chwilę zanim odpalę Amigę bo inaczej nie botuje.
Kicka miałem zachomikowanego to też już wymieniłem .
[#10] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

Nie chcę nic złego mówić o ArchiTech, ale kilka dni temu zakupiłem PiggyBankNot! v2 do A600. Zakładam, odpalam, nie wykrywa Chip ani zegara… Też próbowałem różnych sposobów, czyszczenia złącza itp. A okazało się, że złącze na rozszerzeniu jest tak zlutowane, że lepiej 2 letnie dziecko by to zrobiło. Poprawiłem luty i rozszerzenie działa! Rozmawiałem z producentem, powiedział, że każde rozszerzenie przechodzi testy, a dopiero później docinają nóżki laserowo… prawdopodobnie w moim przypadku nóżki nadmiernie się rozgrzały i się rozlutowały. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku może być podobna sytuacja. Zamieszczam zdjęcie z tego rozszerzenia, kiepska jakość, ale widać o co chodzi.
[#11] Re: amiga 600 xt turbo problem

@movin, post #7

Pytanie było skierowane do autora wątku. Zastanawia mnie jaki jest wg niego sens uturbiać Amigę bez dysku twardego. Słyszałem o posiadaczach A630 bez hdd i z 3 flopami zewnętrznymi, ale nie miałem nigdy okazji zapytać - po co?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2023 22:28:59 przez readwrite
[#12] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #9

No to ja powiem tak - jeśli kondensatory nadal masz nie wymienione to nie wiem na co Ty jeszcze czekasz...
4
[#13] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

amiga nie botuje. Myślicie ,że to problem z kartą czy może dlatego ,że mam kicka 37.299

tak
moim zdaniem w tym jest problem (oprócz kondensatorów)

tu był podobny problem z "turbiaczem" :

A630

https://www.ppa.pl/forum/elektronika/40225/-amiga-600-karta-a630/6#m788614
[#14] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #9

Tak to nic nie widać. Zrób pod kątem, żeby było widać sposób zamocowania do płyty głównej. Ale najpierw kondensatory.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2023 22:54:15 przez perinoid
[#15] Re: amiga 600 xt turbo problem

@Cezarykl, post #13

eee, tam Amiga się uruchamiała i raczej nie o kickstart chodziło, a o procek 030 i jego (nie)kompatybilność z grami :)

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2023 23:14:08 przez RokiS
[#16] Re: amiga 600 xt turbo problem

@ganiacz, post #10

Następny specjalista...
Rozmawiałem z klientem, kartę xT zakupił 10 miesięcy temu, gwarancje posiada więc procedura reklamacji jest jasna. Tyle w temacie.

A okazało się, że złącze na rozszerzeniu jest tak zlutowane, że lepiej 2 letnie dziecko by to zrobiło.
jak już podrośnie to dziecko to mogę dać robotę.

Poprawiłem luty i rozszerzenie działa! Rozmawiałem z producentem, powiedział, że każde rozszerzenie przechodzi testy, a dopiero później docinają nóżki laserowo…
Pokaż mi proszę w naszej korespondencji mailowej zdanie gdzie to napisałem, strasznie nie lubię "naginania" połączonego z oczernianiem.
Szanowny kolego, złącze to ma piny docinane ale przed lutowaniem, ale może podpowiesz jak docinać piny na równo z PCB po wlutowaniu ?
6
[#17] Re: amiga 600 xt turbo problem

@Architect1200, post #16

Nawet nie będę tego komentował…
1
[#18] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

Mam taką kartę. Działa znakomicie. Podstawka nakładana na procesor jest genialna bo jest "płytka". Nie trzeba jej nacinać bo nie dochodzi do płyty a i tak trzyma świetnie. Mam doświadczenie z innymi podstawkami, głębokimi (sam lutowałem sobie fast do A600) i tam bywało różnie. Jeśli chodzi o problemy - opowiem o historii innej A600 - była bardzo niestabilna. Raz działała, raz nie. Bywało że działała parę godzin z fastem a potem, po zmontowaniu komputera, przestawała. Gdy się zdjęło fast - też potrafiła nie działać. Okazało się że procesor słabo kontaktował z płytą. Po "podlaniu" cyną nóżek procesora Amiga wstawała i działała ale do kolejnego nałożenia fastu. Gdy na nowo nakładałem rozszerzenie to znowu niestabilność, zdjęcie fastu i konieczność podlutowania nóżek procesora. Odpuściłem, trzymam tą A600 tylko z 2mb chip i już nie kombinuję. Być może twoja Amiga też ma ten problem
1
[#19] Re: amiga 600 xt turbo problem

@MF, post #1

Ta historia przypomniała mi jaki jestem cięty na tą kapryśną A600. W ubiegły weekend przelutowałem kompletnie procesor. Jak znajdę inną podstawkę do rozszerzenia fastu dam amidze jeszcze jedną szansę na dodatkowy ram. Z najtańszą, głęboką podstawką nie będę już próbować

3
[#20] Re: amiga 600 xt turbo problem

@jarek72, post #19

Jak już sciągłeś CPU to mogłeś trochę zdystansować nóżki od obudowy układu. Czasami są one dogniecione do CPU i wtedy kontakt też jest słaby. Tylko nie przesadź bo później żaden pantofelek na tą stopę nie wejdzie
[#21] Re: amiga 600 xt turbo problem

@snifferman, post #20

to drugie zdjęcie to już po wlutowaniu cpu. nie zdystansowałem nóżek ale wlutowując procesor cynę "pociągnęło w górę" i boję się że przez to stopa może już być zbyt pulchna na pantofelki szeroki uśmiech
[#22] Re: amiga 600 xt turbo problem

@jarek72, post #21

Nadmiar można zebrać.
[#23] Re: amiga 600 xt turbo problem

@snifferman, post #22

Słabo mi się lutuje tego typu układy. Obym nigdy nie miał potrzeby tego robić szeroki uśmiech
[#24] Re: amiga 600 xt turbo problem

@jarek72, post #18

Dopisuję się do pozytywnej opinii o tej karcie. Już po samym włożeniu robi się miło, a po użyciu shadowrom i moremem jest naprawdę przyjemnie Ok. 2,3 MB/s na IDE i 3.05 MIPSa. Chodzi tak stabilnie, że aż nie poznaję mojej A600. Wszelakie karty na podstawkach tht wieszały mi się w mniejszym lub większym stopniu (poprawianie lutów na procku nie pomogło), a na tej smd użytej w XT jest miodziooooo... Chylę czoła przed Sanyjubim i Archi-tech'em. Ave!
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem