[#1] Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III
Więcej tutaj:
www.elbox.com

Update zwiera:
Ata3.driver ver.8.8
Ata3Prefs ver.8.6
AllegroCDFS ver.3.5

Zmiany:

Ata3.driver ver.8.8
- dodane wsparcie dla trybów PIO3, PIO4, PIO5 w AmigaOS4
- dodano autobootowanie z CD

Ostatnia modyfikacja: 12.01.08 13:06
[#2] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Sir_Lucas, post #1

Mogliby dla MK1 też wypuścić :)
[#3] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@madman15, post #2

Urządzają program wymiany Mk I i pozostałych na MK III za dopłatą.

[#4] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Sir_Lucas, post #3

Wiem o tym bardzo dobrze, niemniej nie czuję potrzeby takiej zmiany - obecne sterowniki są OK, a dysk 80 GB działa.
[#5] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@madman15, post #4

...Mogliby dla MK1 też wypuścić (...) Urządzają program wymiany (...) nie czuję potrzeby takiej zmiany - obecne sterowniki są OK

A w ogóle wiesz czego chcesz???

Ostatnia modyfikacja: 14.01.08 20:36
[#6] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@AlaN, post #5

> A w ogóle wiesz czego chcesz???

A ":)" zauważyłeś? :)
[#7] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Sir_Lucas, post #1

Masz możliwość przeprowadzenia testów predkości dla tej wersji sterowników w porównianiu z poprzednimi?

[#8] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Sir_Lucas, post #1

Niestety te najnowsze stery nie działają z starszymi wersjami Faty.
Dodali jaikieś sprawdzenie sprzętu i nie można tego przeskoczyć.
Osobiście mam soft v8.1 na mk1 - działają wybornie - myślałem, że te też ruszą, a jednak nie.

[#9] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@11MASTEr, post #8

Przy okaji mam dwa pytania:
1. Jaki transfer macie (w jakim trybie) na FastAcie? Mi sie udało max ok. 4.7 MB lub 5 MB (zależy od programu) w trybie PIO 4 NF (ATA3prefs pokazuje, że max to PIO 5 ale włączyć go nie można). Sprawdzałem różne sterowniki. Na 40 i 80 żyłowych taśmach, taki sam transfer.
2. Po aktywacji ATA3driver nie mogę kożystać z funkcji Overlay pod BVision. Frogger lub AMP całkowicie zawieszają mi komputer (odtwarzanie z ramu, różne werscje sterów- to samo)! Ktoś spotkał się z podobną sytuacją (posiadam FastATA II MK).

[#10] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #9

Z apolo 40/40 miałem prawie 10MB/s. To były czasy. :)
Teraz na BPPC podobnie wyniki do Twoich. BTW mejla wysłąłem :)

Ostatnia modyfikacja: 02.02.08 22:53
[#11] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@11MASTEr, post #10

Wielkie dzieki za tego MAILA.. OK

A co z Overlay'em. Nigdy wcześniej nie słyszałem o tym żeby FastATA była problemem? Bez aktywnego sterownika ATA3 overlay działa poprawnie!
[#12] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #11

Hej.. czy to znaczy że nikt nie ma BVision i FastATA, czy woli ogladać teledyski bez OVERLAY??
Czy to przypadłość tylko mojego sprzętu/ softu??
[#13] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@11MASTEr, post #10

Na wersji MKIII mam takie osiagi:

[url] http://img98.imageshack.us/my.php?image=tsysvx5.png

Wg drive speed takie:

9.Workbench:> drivespeed unit 0 scsi.device
Drive information:
Type: DISK
Manufacturer Name: ST340014
Drive Name: A
Drive Revision: 3.06
Raw read: 8034461 bytes/sec

Dysk to 40GB Seagate.

Karta turbo to: Blizzard 1260/66MHz

Wczesniej na Apollo 1240/40MHz odczyt z dysku wg SysInfo przekraczal 10MB/s

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 13:02
[#14] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Phibrizzo, post #13

Dysk masz ustawiony jako PIO 5?
[#15] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #12

Odnosnie FastATA i Overlay - nigdy nie mialem takiej przypadlosci, ze sterownik kolidowal z renderowaniem w "overlayu" (niestety ten overlay na BVision jest udawany... taki hack...) - jedynie jak siegam pamiecia to mialem problem i ogolnie system sie sypal, gdy uzylem laty pt. "CopyMemQuick" - jezeli powlanczales/dodawales jakie laty do systemu (nie koniecznie CMQ...) to lepiej je posprawdzaj bo nie sadze, aby tu ata3.driver cos mieszal... . Powodzenia! OK

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 13:51
[#16] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #14

Nie. Chociarz w ATAPrefs pokazuje Max PIO5 to i tak moge wybrac PIO4.
[#17] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Phibrizzo, post #16

pytanko odnośnie PIO5 - nawet miałem napisać, że przecież takiego trybu nie ma ;) , ale wizyta na Wikipedii wyprowadziła mnie z błędu - jest, i to nie tylko PIO5, ale nawet PIO6 :)
natomiast znalazłem tez info, że PIO5 jest zaimplementowane tylko w CF, prawda to? żaden dysk nie pójdzie pod tym?
[#18] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Lokaty, post #15

Hm.. czy aż taki "hack" nie do końca się z Tobą zgodzę. Oczywiście jeśli idzie o prędkość odtwarzania to prawie nie ma różnicy pomiędzy przykładowo zwykłym trybem 24bity a takim samym w overlay, ale gdy naprzykład puszczę video na blacie workbencha i postanowię je zmaksymalizować to widać ogromna różnicę. No i drugi + to jest lepsza jakość wyświetlanego obrazu (filtracja czy jakoś tak).

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 15:17
[#19] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #18

Nie musisz sie ze mna zgadzac, ale i tak postawie na swoim. ;) Moze inaczej Ci to wytlumacze. Dla przykladu taki 3DFX na VooDoo3 ma zaimplementowana sprzetowa funkcje overlay co zwalnia glowny procesor komputera od programowego skalowania obrazu. Wywolanie funkcji skalowania na karcie graficznej rozwiazuje ten problem. Uklad odpowiedzialny za rysowanie grafiki skaluje i jednoczesnie ten wyswietla nie wplywajac na szybkosc odtwarzania grafiki. Overlay na BVision napisalem ze jest hackiem z bardzo prostej przyczyny - Permedia 2 na BVision nie ma sprzetowej funkcji overlay (CVision podobno ma bezposrednia obsluge tej funkcji jak slyszalem... ale nie mam CVision wiec nie mam pewnosci), a zostal zrealizowany sprzetowo "zaprzegajac" czesc ukladu odpowiedzialna za rysowanie poligonow, czyli jednostke 3D. Czesciowo zdaje to egzamin ale nie jest to wykorzystanie sprzetu wedlug dedykowanej funkcji co sie odbija na predkosci. Jak odpalisz jakas wieksza animacje mozna dostrzec, ze jest wyswietlana na dwoch trojkatach, gdze ich przeciwprostokatne sa do siebie zwrocone. Skalowanie jest znacznie szybsze a nizeli przez PPC, ale jest to pozorne jezeli odpalisz animacje na osobnym ekranie. Mozesz wykonac taki test:

Odpali filmik o rozdzialce np. 352x288 (vcd) na odzielnym ekranie o tej samej rozdzielczosci (najwydajniej bedzie 16bpp). Uruchom ta animacje z "overlayem" i bez do tego uruchom Froggera z konsoli z paremetrem VERBOSE (z pomijaniem klatek). Zobcz rezultaty - zapewniam Cie, ze animacja rysowana softwarowo bedzie miala znacznie plynniejsze wyswietlanie (mniejszy skok pomiedzy klatkami) w przeciwnienstwie do "overlaya". Jedynie co zyskujesz to filtering tekstury (animacji w tym wypadku).

EDIT:

Dodatkowym argumentem dla ktorego napisalem, ze "overlay" na BVision jest hackiem to mianowicie taka mala RZECZ ;) - uruchom jakas animacje z "sprzetowym skalowaniem" i pod okno z playera "wloz" okno z katalogiem/aplikacja. Kliknij teraz na okno playera i wybierz gadzet odpowiedzialny "za wrzocenie" playera pod okno katalogu/programu. Jezeli system nie "wyleci w kosmos" to zobaczysz ten wspanialy "OVERLAY". Na voodoolcu i nowszych kartach tego efektu nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 16:00
[#20] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@wali7, post #17

Tak, prawda to, żaden dysk nie pójdzie w trybie PIO5. Tryb ten miał być wprowadzony, ale ze względu na pojawienie się trybu UDMA33 został zarzucony i obecnie jest(bardzo rzadko wręcz) stosowany tylko i wyłącznie w niektórych czytnikach kart CompactFlash . Prawdę mówiąc nigdy nie słyszałem o dysku kompatybilnym z trybem PIO5, co nie oznacza że takich wynalazków nie ma :)

[#21] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Lokaty, post #19

Permedia 2 na BVision nie ma sprzetowej funkcji overlay

Hm.. Rozumiem, że piszesz o sterowniku (soft). Sam procesor Permedia 2 taką funkcje posiada (a nie sądzę żeby akurat BVision miała jakąś okrojoną wersję tego procka ;) Co do sprzętowej realizacji Overlaya to bardzo możliwe, że masz rację (efekt trójkątów przy szybkiej zmianie obrazu jest mi znany), ale żadna to nowość (niewiele lepiej wygląda sprzętowe wspomaganie 3D ogólnie w amigach i amigopodobnych komputerach). Jeśli jest tak jak piszesz to raczej mało prawdopodobne żeby pod CVision było inaczej.

Co do szybkości, to mam trochę inne spojrzenie. Już nie raz to sprawdzałem i tak jak oglądam teledyski (24 bity, fulscreen, głównie mpegi) tryby bez overlay są szybsze max do ok. 1% a przy wykorzystaniu VlayerPLANAR, overlay jest szybszy (fakt że ten tryb się wiesza na niektórych filmach- ja mam automatyczny skrypt który przełącza tą funkcje na tych filmach).

Tego dodatkowego argumentu nie czuję..?? Mówisz o zawieszaniu systemu przy korzystaniu/przełączaniu okna w trybie overaly z "normalnym" oknem (nie mam tego efektu, masz raczej problem z systemem- jak ja lubię to mówić klientom w pracy). Czy masz na myśli braku funkcji "colorkey"?

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 18:46

Ostatnia modyfikacja: 03.02.08 18:47
[#22] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #21

Akurat swego czasu gdy potrzebowałem jakiejś karty na PCI do peceta przerabiałem temat overlaya. Permedia 2 nie ma sprzętowego overlaya. Jest on implementowany programowo przez rendering video do tekstury i wyświetlanie tego przez silnik 3D karty.
[#23] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@mały, post #22

W większości kart które znalazłem na necie opartych na Permedia2 była informacja o overlay. Z opisu samego procesora (bardzo dawno temu wydaje mi się, że czytałem o wspomaganiu VIDEO ale czy chodziło o overlay- artykuł w MA).
[#24] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #23

Z wspomagania video Permedia ma konwersję przestrzeni kolorów o ile się nie mylę. O overlayu im się zapomniało i potem to załatali programowo. Podobna sprawa jest z układem Rendition 2x00. Tam też overlay jest programowy, ale konwersja przestrzeni kolorów sprzętowa.
[#25] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #9

mnie pod Froggerem overlay na BV dziala i to super, ale tylko pod OS3.x

[#26] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@Olo, post #20

mnie dzialaja dyski w PIO5 i jest szybciej ->

http://skolman-mws.w.interia.pl/gfx/ata3driver.png

przy okazji takie info mnie PFS3_040 blokuje PIO5
nawet zawiesza system jak jest ustawione na PIO5.

http://img91.imageshack.us/img91/9107/55828683ow4.png

Ostatnia modyfikacja: 04.02.08 02:08
[#27] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Kurcze to jednak można ustawić PIO 5 i nie jest to tylko "chłyt martetidowy" Ciekawe od czego to zależy? Ten pierwszy dysk u ciebie to Samsung o nie najnowszej konstrukcji, posiadasz FastATE III MK? Jaki masz transfer?

Przy okazji problemy z OVERLAYem i sterownikiem ATA zniknęły- może coś miałem niedociśnięte?! Sorki za zawracanie D.../Głowy

Ostatnia modyfikacja: 04.02.08 12:00
[#28] Re: Nowa wersja sterowników do Fast Aty MK III

@BULI, post #27

mam GOLD, transfer 5 - 6 MB robione drivespeed, najszybciej pokazuje mi na starym bardzo glosnym dysku medalist prawie 6.5 MB, ten dysk w pececie wyciaga okolo 1 MB wiecej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem