[#1] Pcimcia A600 i kopiowanie adf
Witam. Od Paru dni studiuję wszelkie fora na temat kopiowania plików adf na dysk amigi. Poziadam 500-tkę, ale z 1 Mb pamięci. A z tego co się doczytalem to nie jest pewne czy 1,5 wystarczy. Więc nie wiem czy jest sens lutować i ją zepsuć(różnie bywa)
Pytanie takie: Czy kupno A600 z 1Mb ram i karty PCIMCIA z kartą CF załatwi sprwę?
Rozumiem że będę mógł wgrać adfa na CF (na PC) i potem pod Amigą nagrać na dyskietkę
Pozdrawiam wszystkich miłośników AMIG !

Ostatnia modyfikacja: 12.01.08 23:24
[#2] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #1

A rozważałeś użycie pakietu Hombre do przenoszenia danych?
Został on stworzony właśnie dla A500
http://www.ppa.pl/index.php?p=5187&c=1
http://www.ppa.pl/index.php?p=5675&c=1

Ostatnia modyfikacja: 12.01.08 23:45
[#3] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@amigafan, post #2

możesz skorzystać z ADFsender oraz kabla NULL-MODEM co prawda nagranie 1 dyskietki trwa kilka minut ale działa bez problemu, program wysyła obraz i obrazu zapisuje go na dyskietkę wystarczy Amiga 500 z 0.5mb. wiem bo kiedyś to trenowałem. Najtrudniej jest nagrać 1 dyskietkę gdy nie ma sie na amidze odpowiedniego oprogramowania.

[#4] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #1

owszem, mozna przeniesc pliki na kartach CF, ale potrzebujesz na A600 dzialajacego workbencha, device dla kart flash i FAT95.
[#5] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@Valwit, post #4

Kurcze, czy wy nie macie spania?! ;) Dziękuję za szybkąe reakcję.
O Hombre faktycznie nie doczytałem, Adf sender też. Będę prubował. O efektach poinforumuję. Bo przydała by sie tak jana odpowiedź jak to zrobić krok po kroku. Jeszcze raz dziękuję. Widzę że Amiga dalej rusza ludzi :)
[#6] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #5

http://adfsender.stoeggl.com/ tu masz wszystko napisane razem z informacja jak przegrać program odbierający na amige wymagany do tego jest workbench 1.3 lub wczesniejszy.

[#7] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@kejtu, post #6

Dzięki za porady. A może któryś z kolegów mógłby mi nagrać Workbencha :). Oczywiście za opłatą. Widzielm na allegro, ale trza czekać na koniec aukcji :). Jakby co to proszę na priva
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.01.08 18:29
[#8] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #7

Lepiej nie pisz więcej takich rzeczy, bo się prosisz o bana od naszych kochanych Moderatorów...

[#9] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@OSH, post #8

Sprawa jest banalna - wystarczy sobie zrobic kabel null modem. Na PC potrzebny jest ADF Sender. Gole A500 powinno pociagnac 19200 kbps. Ustawisz to na ami i na pc i lecisz. Na amidze wystarczy tylko odpalic "transdisk -w ser:" wsadzic dysk docelowy i poczekac 8 minut i dysk sie nagrywa.

Warto do hombre dograc sobie transdisk bo chyba w oryginale go nie ma. Duza zaleta tego pakietu jest moznosc do czytania PC`towych floppow sformatowanych pod 720 KB.

Ja juz tak przekopiowalem dobre 100 adf`ow . Troszke to trwa ale amigowcy sa dzielni i przyzwyczajeni do czekania :)

Teraz ci tylko potrzebny jest ktos z amiga zeby ci nagral Hombre z transdkiskiem na amigowskie dyskietki + kabel null modem i masz pelno softu na ami jak za dawnych lat (a nawet lepiej). Wszystk odziala na XP bez problemow (przynajmniej u mnie).

A co do WB to tak naprawdę jest zbedny - Hombre jest autobotowalne.

Ostatnia modyfikacja: 22.01.08 17:07
[#10] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@miroll, post #9

Zamiast transdisk jest transwarp. To samo plus parę dodatkowych funkcji(jak na przykład 115200 bps w kierunku Amiga > PC)
[#11] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@miroll, post #9

miroll napisał(a):
" Teraz ci tylko potrzebny jest ktos z amiga zeby ci nagral
Hombre z transdkiskiem na amigowskie dyskietki "

No właśnie problem jest z tym KIMŚ :(
[#12] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #11

Po prostu napisz skąd jesteś. Ktoś się na pewno znajdzie.
[#13] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@ppill, post #12

Jestem z Wrocka. Kiedyś nie bylo by problemu . Poszedłbym na giełdę... To były czasy.. ;)
[#14] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #13

Wiecie, ja mam inny sposób na to...też przyda się A600 albo A1200 z HDD.
Sposób jest taki:
Pod WinUAE formatujemy dysk i robimy instalację systemu (bez bajerów, bo i nie ma po co). Na dysk nagrywamy odpakowywaczkę ADF (TransADF, ADFBlitzer czy inny) oraz same obrazy dyskietek. Potem podpinamy dysk pod Ami, uruchamiamy komputer i już spod Amigi rozpakowujemy ADF-y na dyskietki. W ten sposób omijamy karty CF. Teraz trzeba tylko policzyć, co będzie tańsze...

[#15] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@wpspider, post #13

wpspider napisał(a):

> Jestem z Wrocka.

I ja mieszkam we Wrocku, na Psim Polu.
Odezwij się na maila to uzgodnimy co i jak.

Thom

[#16] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@Thom/CT, post #15

No i fajnie. Pliki znajdziecie tutaj > http://www.box.net/shared/oeoo1c27sy
[#17] Re: Pcimcia A600 i kopiowanie adf

@ppill, post #16

Dzięki chłopaki. Jak tu miło :)
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem