[#1] Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0
Witam,

Chciałem zapytać czy Amiga OS 3.1 działać całkowiecie poprawnie na Kickstarcie 3.0? Ewentulanie jeśli nie to czy kopiować kawałki z 3.1 do zainstalowanego 3.0 i jakie warto kopiować??
Komputer to Amiga 1200 z ks 3.0, HDD 4.6 GB (4.0 GB bez jendego cylindra użyte na partycję), nie ma jak na razie dodatkowej pamięci.

Przy okazji też zapytam ile trzeba zapłacić za pamięć fast (4mb) z zegarem do A1200?

Gdzieś na forum widziałem podłączoną Amigę do monitora z wejściem TV, nie mogę teraz tego znaleźć. Może ktoś podeśle link?

Pozdrawiam
Thom

[#2] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #1

Ja korzystam z OS 3.1 na romie 3.0 nie ma żadnego problemu albo jeszcze na niego nie natrafiłem :)

Fast możesz kupić http://www.efunzine.com/ ale ceny są dość wysokie ja za swojego elboxa 1200/0-8 dałem + 8mb sim 50 zł rok temu na allegro

[#3] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #1

Biorąc pod uwagę fakt, że AmigaOS składa się z Kickstartu i plików na dysku, to pytanie czy OS3.1 bedzie chodził pod Kickstartem3.0 jest pozbawione sensu.
Koledze zapewne chodzi o to, czy można wykorzystać pliki z dyskietek systemowych OS3.1 pod Kickstartem 3.0. Odpowiedź brzmi MOŻNA, z tym że oczywiście taki system nie jest AmigaOSem3.1.
Można (w zależności od posiadanego sprzetu) zremapować (czyli załadować specjalnym programem z pliku i uruchomić) Kickstart 3.1, otrzymując pełny AmigaOS3.1 mimo posiadania Kickstartu 3.0 w ROMie.
Różnice między OS3.0 a 3.1 są bardzo niewielkie. Czasami programy wymagają OS3.1 (np. AmigaOS 3.9).
Fastu do A1200 szukaj na Allegro.
A1200 ma kolorowe wyjście composite video ("chinch") i wyjście RF ("antenowe") tez kolor. Większość TV ma też złącze Euro. Każde z tych złącz możesz wykorzystać do otrzymania kolorowego obrazu.
[#4] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@kejtu, post #2

Witam,

Właśnie o to chodziło, 50 zł to jest do przełknięcia, więc poczekam nie pali się. Właśnie składam z tego co mam Amige 1200 w desktopie i tego ramu brakuje żeby whdload działał poprawnie. :D
Co do Workbencha 3.1 to zastanawiam się czy on poprostu nie wymaga kicka 3.1 tak jak OS 3.5/3.9, tak że bez niego się nie wgra.

Thom

[#5] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@wali7, post #3

wali7 napisał(a):

> Biorąc pod uwagę fakt, że AmigaOS składa się z Kickstartu i
> plików na dysku, to pytanie czy OS3.1 bedzie chodził pod
> Kickstartem3.0 jest pozbawione sensu.

Zgadza się, przepraszam byłem troszkę zaspany.
Chodziło mi czy Workbench 3.1 będzie działać na Kickstarcie 3.0.

> Można (w zależności od posiadanego sprzetu) zremapować (czyli
> załadować specjalnym programem z pliku i uruchomić) Kickstart
> 3.1, otrzymując pełny AmigaOS3.1 mimo posiadania Kickstartu 3.0
> w ROMie.

Tak, wiem ale nie planuje tego robić ponieważ chcę to odpalić na A1200 z 3.0 i Fast RAM do grania w gry whdload, nic poważnego.

> Różnice między OS3.0 a 3.1 są bardzo niewielkie. Czasami
> programy wymagają OS3.1 (np. AmigaOS 3.9).

No właśnie wymagają Workbench 3.1, Kickstart 3.1 czy AmigaOS 3.1 (WB+KS 3.1)? Jakie są wasze doświadczenia?

> A1200 ma kolorowe wyjście composite video ("chinch") i wyjście
> RF ("antenowe") tez kolor. Większość TV ma też złącze Euro.

Tak wiem, chodziło o jeden z artykułów gdzie ktoś pytał o monitor lcd z funkcją TV czy może TV z funkcją monitora gdzie było zdjęcie w jednej z odpowiedzi, i właśnie tam chciałem się dowiedzieć jak była podłączona Amiga przez Composite, RGB czy też przez sygnał z modulatora?
Planuje zakup LCD do PC i chciałem się dowiedzieć jaka jest jakość obrazu na takim monitorze :D

Pozdrawiam
Thom

[#6] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #5

no ja uzywalem os 3.1 na kicku 3.0 i nie bylo zadnych problemow, co do monitora to np ten ma tuner tv
http://www.incom.pl/?strona=sprzedaz&modul=opis_produktu&symbol=MOLGLD170380
ogolnie po wpisaniu w google monitory tv otrzymalem ten wynik

[#7] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #4

Oczywiscie ze wymaga romu w wersji 3.1
[#8] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #4

zdecydowanie ważniejszą częścią AmigaOS jest Kickstart (tam właśnie siędzi jądro OS, czyli exec.library), jeśli cos wymaga AmigaOS3.1, to właściwie oznacza że musisz mieć Kickstart3.1
[#9] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@wali7, post #8

Niekoniecznie musi mieć. Np CGX łatał braki AmigaOS 3.0 kontra 3.1,
jak również inne łatki niwelujące różnice w ks-ach były w blizzkicku
czy innym mcp.

[#10] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #1

AmigaOS 3.1 działa bardzo dobrze na ROMie 3.0. Dopiero AmigaOS 3.5 i 3.9 wymagają ROMu 3.1.

[#11] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Orson, post #10

"AmigaOS 3.1 działa bardzo dobrze na ROMie 3.0" - to walka z wiatrakami, poddaję się Śpioch
[#12] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@wali7, post #11

Owszem, na romie 3.1 prezentuje się lepiej, ale i na 3.0 można na nim bez kłopotu działać.

[#13] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Orson, post #12

No cóż to po co sić pytać i po co ten durny producent ponosił koszty w nowych modelach dla romu 3.1 skoro i tak działa na 3.0 totalna paranoja. Zresztą to forum zaczyna tworzyć jakąś nową Amigć której ja nie znam. Dlatego coraz rzadziej sić wypowiadam. I druga myśl taka mi ... po jaką ... kupowałem rom 3.1 do swojej amigi 93 roku .Szkoda że wtedy nie napisałeś takiej rewelacji.
[#14] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Dziadziomiecio, post #13

Nie przejmuj się. Nie ma co wchodzić z nimi w dyskusję. To wygląda jakby dorwali pirata Workbencha3.1 i się tłumaczyli. Jak chcą mieć AmigaOS3.1 to muszą kupić komplet z ROMem 3.1. Natomiast jak ktoś ma Amigę z ROMem 3.1, to po co ma kupować AmigaOS3.1, on powiniem go mieć.
Podobnie było jak wyszedł AmigaOS3.5. Usilnie chcieli to uruchamiać na ROMie 3.0. A ja kupiłem sobie to pudełko razem z ROMem 3.1, bo w mojej A4000 siedziały kostki 3.0.
[#15] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@kmilota, post #14

Jak ktoś nie ma kostki ROM3.1, a posiada oryginalne dyskietki z 3.1 to jest be? Ja świecę takim przykładem :P. Co do głównego pytania, to te 50zł na ROM3.1 lepiej dołożyc na kartę turbo, do tego kupka niezbędnych łatek (systempatch,fblit,blizkick/remapollo itd.) i będzie śmigac miło.

[#16] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Dziadziomiecio, post #13

po co ten durny producent ponosił koszty w nowych modelach dla romu 3.1 skoro i tak działa na 3.0 totalna paranoja

No, bo, kurcze, działa i jakbym się nie starał, nie jestem w stanie temu zaprzeczyć.
[#17] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Daclaw, post #16

Daclaw napisał(a):

> po co ten durny producent ponosił koszty w nowych modelach
> dla romu 3.1 skoro i tak działa na 3.0 totalna paranoja

>
> No, bo, kurcze, działa i jakbym sić nie starał, nie jestem w
> stanie temu zaprzeczyć.

Działa ale jak masz odpowiednio rozbudowanego kompa (kartć GFX) to brak
Kicka3.1 jest odczuwalny bledem w wyswietlaniu zawartości RAMdysku
pod WB. I wyeliminować to moze tylko uzywanie kicka3.1 (niewazne sprzetowego czy mapowanego).

Pozdrawiam
[#18] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Korni, post #15

Dziwi mnie jak można było kupić AmigaOS3.1 bez ROMu 3.1.
[#19] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@kmilota, post #18

zwłaszcza, że jak powyżej pisałem, AmigaOS3.1=Kickstart3.1+pliki systemowe na dysku... pisanie o "AmigaOS bez Kickstartu" jest logicznie sprzeczne, gdyż AmigaOS3.1 bez Kickstartu3.1 przestaje być AmigaOS3.1... jedynym sposobem na logiczne wyjście z tego paradoksu jest założenie, że Kickstart3.1=0, ale na taki paradygmat sie chyba nie zdecydujemy

Ostatnia modyfikacja: 15.01.08 00:47
[#20] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@wali7, post #19

Witam.

Widzę że to pytanie wywołało standardową burzę i standardowo antypiracką. Ja też mam Workbench 3.1 jak i 3.0 ale tu nie o to chodzi. Do tej pory miałem A1200 z Blizzardem 1240 i stał nieużywany od 3 lat, więc sprzedałem większość części, ale stwierdziłem że zostawię sobie (ze względów sentymentalnych) A1200 w oryginalnej obudowie desktop z dyskiem 2.5' i FastRAM.

Teraz mam inne pytanie, czy jeśli nie będę używać karty graficznej, programów do internetu i niczego do robienia grafiki wektorowej (i nie wiem jeszcze czego) a tylko słuchać modułów i grać czasem w gry whdload to czy odczuję różnicę między OS 3.0 i 3.1 (WB+Kick)?

BTW. Nie ma ktoś FastRAM 8MB do A1200 z zegarem do sprzedania?

Pozdrawiam
Thom

[#21] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #20

Teraz mam inne pytanie, czy jeśli nie będę używać karty graficznej, programów do internetu i niczego do robienia grafiki wektorowej (i nie wiem jeszcze czego) a tylko słuchać modułów i grać czasem w gry whdload to czy odczuję różnicę między OS 3.0 i 3.1 (WB+Kick)?

Nie odczujesz żadnej różnicy. W kombinacji Kick3.0 + WB3.1 używałem najrozmaitszych konfiguracji Amigi, od A500 z MegaRamHD, po A4000 z PPC + karta GFX i MSX. Kick 3.1 zakupiłem wyłącznie ze względu na OS3.9, a tego z kolei zainstalowałem wyłącznie dlatego, że kupiłem dysk >4GB.

Tym nie mniej classica, wraz z całym napisanym dla niego oprogramowaniem, da się bez przeszkód używać z OS-em 3.0.
[#22] Re: Amiga OS 3.1 na kickstarcie 3.0

@Thom/CT, post #20

> BTW. Nie ma ktoś FastRAM 8MB do A1200 z zegarem do sprzedania?

Ja akurat posiadam. Najlepiej napisz do mnie, bo nie podałeś swojego maila.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem