[#1] procesor 68060 + permedia2
Witam!
Czy układ permedia 2 do działania wymaga procesora PPC, czy jeżeli jest program, który działa pod 68k + karta grafiki to zadziała? Myślę tu o sterownikach z CGFX 4.0 i późniejszych, bo Bvision było spinane z PPC. Wie ktoś na jakim układzie voodoo (1,2...?) miał być zbudowany akcelerator (moduł) do Picasso IV? Amiga ma Pcmcia 16 bitowe, czy podmianka na takie z laptopa (płyta z pentium 133mhz) sprawi, że będzie można używać nowszych, szybszych kart np. sieciowych?

Ostatnia modyfikacja: 17.01.08 19:54
[#2] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #1

A dlaczego miałoby to nie zadziałać? Musi, przecież jednym z programów który działa z Permedią 2 i m68k jest Workbench :)
[#3] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #1

pcmcia jest zawsze 16 bitowe, 32 bity to cardbus. sama podmiana slotu nic nie zalatwi, na plycie dlaej bedziesz mial te sama elektronike
[#4] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #1

Do działania permedii 2 nie potrzeba PPC. Przecież są nawet stery dla 68k. To że Bvision było spinane z BPPC nie oznacza, że potrzebuje do działania PPC.
Co do PCMCIA, to chyba dobrze tego nie przemyślałeś :)
[#5] Re: procesor 68060 + permedia2

@kmilota, post #4

A co z układem Pablo IV ? Chyba sie pojawił działał poprawnie, spełniał swoje zadanie, czy raczej nieudany patent? Co do pcmcia, wiem ze amiga standardowo nie zobaczy nic poza 16-bitowymi kartami. Co odpowiada za port pcmcia w amidze chyba, któryś z układów specjalizowanych?

[#6] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #5

Pablo IV - nie było czegoś takiego
był Pablo II - zamieniał obraz z Picassa na telewizyjny (link: http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=514)

Co do modułu 3D o który Ci chodziło to, jak podanu tu: http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=468
"A 3D module based around the VooDoo chipset, and a MPEG module were planned, but unfortunately were never released"

[#7] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #1

Czy układ permedia 2 do działania wymaga procesora PPC

Nie wymaga. Przykładowo karta Cyberstorm MKIII, wyposażona tylko w procesor 68k, może pracować z CVPPC.

Amiga ma Pcmcia 16 bitowe, czy podmianka na takie z laptopa

Jak to "podmianka"? To nie klocki lego...

Ostatnia modyfikacja: 18.01.08 13:25
[#8] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #1

Do PicassoIV miał być Voodoo2 ale to rozszerzenie nigdy nie powstało.
Pablo o którym piszesz służył do wyświetlania obrazu z karty graficznej na telewizorze - taki TV-out. Miałem i działał bardzo fajnie. Można było wyświetlać rozdziałki 640x480 oraz 800x600 poprzez wpięcie odpowiedniego kabla do złącza S-Video w PicassoIV

Co to Permedii to już odpowiedzieli. Dodam tylko że sam przez kilka ładnych lat używałem właśnie karty CyberStorm MKIII czyli takiej co ma tylko 68060 (bez PPC) razem z kartą CyberVisionPPC (Permedia2) i żadnych problemów z tym nie było.
[#9] Re: procesor 68060 + permedia2

@Daclaw, post #7

Miałem na myśli, że skoro mamy tam procesor 32 bitowy, to czy możliwa jest wymiana na 32 bitowe złącze i jest jakiś sterownik, który sprawi, że cos takiego będzie działać? Jeżeli jednak sterowniki są zapisane w układach specjalizowanych (chyba tak jest) to, czy jest to w ogóle niemożliwe. Swoją drogą, to dlaczego włożyli zamiast złącza 32 bitowego tylko 16 bitowe? Rozumiem A600 procesor 16 bitowy, ale A1200? Czyżby znowu oszczędzali? Co do klocków Lego, to nigdy nie miałem za komuny można było nabyć w Pewex-ie, a moich ciężko pracujących rodziców nie było na to stać.

[#10] Re: procesor 68060 + permedia2

@ender, post #9

Rozdzielczość bitowa złącza nie ma wiele do rzeczy. Protokół transmisyjny i sam interfejs komunikacyjny można zaprojektować w różny sposób, nawet tak, by szyna 4bitowa była przykładowo szybsza od 16bitowej. Wszystko jest kwestią podejścia do problemu, implementacji, i użytych elementów.
Poza tym co Ty konkretnie z czym porównujesz, i o co Ci właściwie chodzi?

Akurat w tym przypadku zapewne głównym powodem użycia takiego a nie innego gniazdka było miejsce, a raczej jego brak.
I nie, nie istnieją żadne "sterowniki", które Ci to obsłużą po zmianie gniazdka. Protokół transmisyjny pomiędzy kartą PPC a bVision jest zapisany w kościach specjalizowanych, i jest niezależny od sterowników programowych.

[#11] Re: procesor 68060 + permedia2

@MinisterQ, post #10

Pytam, bo jestem ciekaw i chciałbym poznać dokładniej budowę naszej przyjaciólki. Książki i artykuły do których dotarłem, traktują wiele zagadnień z nią związanych zbyt zdawkowo. Nie każdy jest elektronikiem (ja nie jestem) i musi wszystko wiedzieć, no to pytam. Dzięki za odpowiedź.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem