[#1] DivX na Amidze
Czesc! jest to moj pierwszy post na tym forum ;)... chce sie przedstawic...
Mam naimie Edwin, 18 latek ;p, mieszkam na Litwie w Wilnie :)...
Amige posiadam juz od 1994 roku...
Moj konfig jest: A1200 Infinitiv Tower, PPC603e+ 175MHz, MC040/33MHz (przetaktowany z 25MHz), 64MB Ram, 80GB Maxtor, CD-ROM TEAC 54x, CD-RW 8x8x32x, EntherLink III LAN PC Card (PCMCIA), SONY 17" monitorek ;p... pracuje na Ami w trybie DBLNTC przy 64 kolorach...mam zamiar o zakup mediatorka + voodoo3 + sblive value... mam pewne pytanie, czy ktos z was probowal ogladac filmy formatu DivX o rozdzielczosci ~500x~300... jezeli kupie mediatorka + gfx to czy bede mogl odlada filmy DivX bez zacinania sie? bo teraz uzywam froggera 2.07 PPC, to calkiem jest niemozliwe ogladac filmy DivX formatu :(...
[#2] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #1

O divixaxh w takiej rozdzialce zapomnij. Co najwyzej w 320x240 (choc przyjemne to nie jest). Niestety na na BPPC jedynie mpegi (w rozdzialce do vcd) da sie ogladac. A na Mediatorze jest podobno gorzej niz na BV.
[#3] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #1

Jezeli odtwarzasz na AGA to koniecznie uzyj AMPa. Jest to aktualnie najszybsza przegladarka DivX pod AGA (niestety nie otwiera wszystkich formatow). Co do Mediatora, to nie bedzie duzej roznicy predkosci poniewaz najwiekszym ograniczenie AmigiClassic jest bardzo powolna pamiec simm. Rozwiazaniem tego problemu bedzie przekonwertowanie DivXa do rozdzialki VCD (352x288).

http://www.amidog.com/files/AMP2-BETA-030331.lha

Na glownej stronie w katalogu beta znajdziesz starsze wersje (uzyj ich jezeli beda problemy z najnowsza)
[#4] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #1

Ja mam konfig: A1200 PPC 240/25 E/Box Mediator + Voodoo3 2000
rozdzialka ekranu 1150/900 x 16 . FroggerPUP wyswietlanie na
workbenchu w okienku DVix prosto z CD-romu x50
Dvix v3 - 365 x 288 Audio MPEG Layer 3 44000 16 Bitow
Teledysk zajmuje 32.5 MGB , na 2000 klatek pomija polowe
a pozatym przydalo by sie zalozyc chlodnice od KAMAZA
i TURBO Dmuchawe bo strasznie sie grzeje i bardzo
czesto sie wylacza , wieszajac przytym system ,
natomiast ze zwyklymi filmami AVI i MOV znajdujacymi sie
na plycie z AmigaOS 3.9 w katalogu Video Frogger
odtwarza bez pomijania klatek nawet jesli byloby
to nawet 30 klatek /s, mozna jeszcze odtwozyc z ramu
jest lepiej ale tylko troche , byc moze przydala
by sie lepiej Voodoo 5 lub lepiej GForce 2 .

Narazie czesc
[#5] Re: DivX na Amidze

@Piotr Myszkowski, post #4

Spróbuj z dysku bo z cdromu zawsze bardziej ssie. Pewnie jeszcze posiadasz Fate, która dodatkowo obciąża system;). A co do grzania się to chyba normalne, że PPC i GPU się grzeją i większość ma na nich chłodzenie. Inna karta graficzna przy filmach dużo nie pomoże (za słaby procek i system na 68k). BTW. GF nie zadziała w Ami;).
[#6] Re: DivX na Amidze

Inna karta ci nie pomoze. Za waskie jest gardlo laczace Mediatora i reszte Amigi. Tu moze pomoc tylko SharkPPC.
[#7] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #1

jesli chcesz normalnie ogladac divx (normalnie = z pelna predkoscia) to mediator nic ci nie da. pomoze jedynie pegasos, a1, mac lub pecet.
[#8] Re: DivX na Amidze

@Krzysztof, post #6

Naprawdę wierzysz w tego mitycznego SharkaPPC? Poza tym co z tego, że będzie karta jak nie będzie dla niej natywnego systemu. Chyba, że wiesz coś więcej na ten temat to może się tymi informacjami podzielisz?
Jak już wspomniał V. w dalszym komencie, divix w tej chwili to jedynie Pegasos, A1, Mac lub PC.
[#9] Re: DivX na Amidze

Voodoo 5 lub GForce2 nic nie da ( i tak pozostaje problem zawolnej pamieci i innych waskich gardel). Korzysci za to beda w 3D i grach typu Quake.

[#10] Re: DivX na Amidze

@szulu, post #8

Wierzyc czy nie, ale to co obiecuje Elbox, to robi. Tak samo bylo z Mediatorem dla A4000. A skad wiesz, ze nie bedzie AmigaOS4.0 dla SharkaPPC?
[#11] Re: DivX na Amidze

@v., post #7

Albo ffmpeg i przeskalowanie filmu.
[#12] Re: DivX na Amidze

@Krzysztof, post #11

Wielkie dziekuje za wasze odpowiedzi ;)
ale jednak postanowilem kupic mediatorka. mam juz voodo III pci, sb live 5.1...
Amiga Rulez ;)
ps. mam jezcze jedno pytanko, a jak jest z czasopismami Polskimi o Amisi? ostatnio bylem cztery lata temu w Polsce i kupilem MA, jest to swietne czasopismo, mam wszystkie numery od 93 roku do 99 a jak teraz? czy jeszcze istnieje?
[#13] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #12

Obecnie nie istnieje żadne polskie pismo papierowe dla Amigi.
[#14] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #12

moze i rulez, ale sb live! mozesz sobie powiesic na scianie :) mediator nie ma do niej strownikow, jedyne co w niej dziala to mikser.
[#15] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #1

Do tego przydal by sie dysk scsi sformatowany na pfs3.
[#16] Re: DivX na Amidze

@Siwy, post #15

A po co dysk SCSI formatowac pod PFS3. Wystarczy najnowszy FFS z odpowiednio duzym blokiem. Jest wtedy bezpieczny i tak samo szybki.
[#17] Re: DivX na Amidze

@n0l, post #12

Miałem Mediator Dla A1200 iVoodoo3, chodziło przyzwoicie ale o filmach w Dvivix można zapomnieć Dużo lepszym rozwiązaniem choć niewątpliwie bardzo drogim, jest zakup A4000 . Już wyjaśniam dlaczego ,proszę użytkowników A1200 o nie obużanie się na moją wypowiedź ale przetestowałem obydwa modele i jednoznacznie stwierdzam że A4000
jest owiele szybsza . Podstawowym powodem dla którego tak się dzieje
jest szyna procesora , która w A4000 jest 2x szybsza niż w A1200
chodź utarło się że a 1200 to A4000 bez Zorro ,jest to mit.
Jeden z moich znajomych który był zażartym zwolennikiem A1200 na pewno to potwierdzi , Krzysiu jeżeli przeczytasz tę wiadomość to powiedz kolegom
jakie masz osiągi np: w grze Payback i na jakiej A4000 pracujesz.

Co do diVixa teoretycznie jest możliwe odtwarzanie go na Amidze (4000)
w miarę płynnie ale tylko na podkręconym procesorze PPC conajmniej
na 266Mhz . Proszę pamiętać że na piecu płynny play divixa mamy
dopiero przy zegarze 333!!! motorolka PPC jest nieco wydajniejszy od Intela
o tych samych częstotliwościach ale jest to niewielka różnica.
[#18] Re: DivX na Amidze

@Krzysztof, post #16

No nie wiem czy FFS osiagnie 4-5 MB/s przy 16% obciazenia procesora 040/25 MHz
[#19] Re: DivX na Amidze

@ZbyniekM, post #17

za kase jaka kosztuje opisana przez ciebie a4k (czy ew. doplate po pozbyciu sie a1200) kupisz spokojnie peceta zdolnego pokazac wszystkie divxy xvidy z dzwiekiem ac3 nawet. ogladanie filmow na classicach to pomylka, niezaleznie od konfigu.
[#20] Re: DivX na Amidze

@siwy, post #18

osiagnie i wiecej. kwestia kontrolera i wielkosci bloku. w razie czego jest tez darmowy sfs. na dodtek z obu (ffs i sfs) mozna spokojnie odzyskac dane po padzie, a z pfs roznie bywa, co to forum i amigowe listy niejednokrotnie pokazaly :D
[#21] Re: DivX na Amidze

@siwy, post #18

Tu zaczela sie mowa i dyskach podpietych pod SCSI, a te nie obciazaja CPU. Ja na swojej baracudzie UWSCSI spokojnie osiagam 19MB/s. I nie ma znaczenia czy to FFS czy PFS3. W dodatku jesli pracujesz na duzej ilosci plikow w jednym katalogu (np. 40000), to PFS3 sie wysypuje, a FFS smiga jak trzeba.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem