[#1] Apollo...
No i znów Apollo. Ćwiczyłem już doginanie styków w łączu krawędziowym (wkładnie dosyć grubej szpilki w takie dziurki), czyszczenie alkoholem wszystkiego co popadnie, rózne kostki SIMM, zasilanie, chłodzenie itd. Nadal mam piękne zwieszki, czasem co chwile, czasem co kilkanaście minut. Amiga po zwieszce oczywiście nie może wstać, więc nie moge złapać guru (pewno 80....04). Nie wiem co dalej robić z tym dziadostwem. Płyta 2B z Escomu, nie ma ona kabelków ani innych badziewi o których mowa na tej (http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/A1200_Mobo_fix/a1200_mobo_fix.html) stronie. Słyszałem że Apollo z jednymi 2B działa, z innymi nie - mowa o tych z "kabelkami" czy bez? Po co mi było wymieniać Blizzarda na to dziadostwo... Pomocy ;).

Ostatnia modyfikacja: 23.01.08 16:46
[#2] Re: Apollo...

@Malin, post #1

A moze to wina oprogramowanie.
Czy na "golym" WB dzieje sie to samo?
[#3] Re: Apollo...

@Norbert, post #2

Na gołym nie próbowałem (brak FDD). Jedyne co z softu mi wpadło w oko to LoadV43Module - jak odpale to mam widoczne całe 10GB z dysku, ale transfery rzędu 400KB/s, bez tego mam około 2MB/s. Bez odpalania S-S, z samym setpatchem dzieją się podobne cuda. Na razie jeszcze testuje, spróbuję z tym gołym systemem. Przed chwilą zamiast guru podczas oglądania dema na ekran wyjechały śmieci. Czasem podczas startu Amiga jest głucha - żadnych ekranów, nic się nie wczytuje... Wyciągnięcie i włożenie karty pomaga, ale nie na długo...

Ostatnia modyfikacja: 23.01.08 17:01
[#4] Re: Apollo...

@Malin, post #3

Zawsze mozesz odpalic Amige bez s-s (w bootmenu).
Wtedy uruchom jakies demo mocno wykorzystujece 040.
Jesli nie bedzie zwieszki bedziesz wiedzial co jest winne. (oprogramowanie czy Apollo)
[#5] Re: Apollo...

@Norbert, post #4

Robię tak i jest to samo. Mam wrażenie że to problem sprzętowy, tak jak mówiłem - czasem Amiga ma problem z jakimkolwiek startem.
[#6] Re: Apollo...

@Malin, post #5

No to prawie na pewno czeka Cię wylutowywanie kondensatorów. ;) Dawno,
dawno temu sam miałem podobne akcje.

[#7] Re: Apollo...

@Kamul, post #6

Jeśli to ma wyglądać tak jak na linku który zarzuciłem wcześniej to chyba zaczne szukać kupca.. Sam tego nie zrobię. Samo wyrzucenie, wyrwanie czy wylutowanie czegoś to nic takiego, ale wlutowanie tam czegoś innego to nie dla mnie ;).

Ostatnia modyfikacja: 23.01.08 17:16
[#8] Re: Apollo...

@Malin, post #7

W moim przypadku wystarczyło wylutowanie kilku kondensatorów SMD.

[#9] Re: Apollo...

@Malin, post #3

Prawie 2 dema - guru 80...03. Jakieś 5 minut w Quake - 80...04. Ostatni uptime to około 15 minut.

Ostatnia modyfikacja: 23.01.08 18:20
[#10] Re: Apollo...

@Malin, post #7

Wyślij do mnie, wymienię za friko (sprzęd do smd mam, wprawę też), ino za przesyłkę zrobisz loda, albo postawisz wino. :>

[#11] Re: Apollo...

@Malin, post #3

Stawiam na pamięć albo obluzowany kwarc.

[#12] Re: Apollo...

@Malin, post #1

ja w swoich kartach Apollo musialem zawsze przylutowac oscylator - dociskanie nie pomagalo. Ja mysle, ze powinienes tez podociskac inne uklady, np. mach, procesor, rom na karcie (nie pamietam juz, czy on jest wlutowany, czy w podstawce). Moze tez trzeba sprawdzic zlacze pamieci: przeczyscic, docisnac,...
Ja tez mialem plyte 2B, ale o kabelkach/kondensatorach nie moge nic powiedziec. Ja sie tego nie tykalem - nie musialem.

[#13] Re: Apollo...

@temp, post #12

Rom wlutowany, machy dociskane. Oscylator również wlutowany, tyle ze po dociskaniu i puszczeniu przy jednej nóżce mam wrażenie jakby była trochę luźna... Wczoraj miałem uptime około 40 minut, więc to chyba wina karty (teoria o płycie raczej odpada, spoglądam na oscylator..).

Ostatnia modyfikacja: 24.01.08 09:15
[#14] Re: Apollo...

@Malin, post #13

Apollo ma słabo zablokowane napićcie zasilania. Należy w kilku miejscach dolutować kondensatorki 1uf najlepiej tantal i karta zaczyna pracować wrćcz idealnie. Jak dokończć kilka spraw pokaże zdjćcia .
[#15] Re: Apollo...

@Dziadziomiecio, post #14

Można by zrobić cały artykuł o usprawnianiu Apollo :P

[#16] Re: Apollo...

@arti4-92, post #15

Witam stawiam na oscylator !! miłałem kiedyś te same problemy. Karta zawsze pracowała nie zawodnie potem coś grzebałem przy oscylatorze i poszedł .
Najpierw zwiechy potem tak jak mówisz śmieci na ekranie brak wstawania amigi po zwisie pomagało wyłączenie i włączenie po jakimś czasie. już miałem sprzedawać ją jako uszkodzoną. A okazało sie ze oscylato się skopcił po wymianie na inny piłowałem amigę na mp3 i jakimś intro przez 24 godz. działa do dziś !!! ( jakieś 4 lub 5 lat)

[#17] Re: Apollo...

@krzysiekk, post #16

Wczoraj miałem uptime ~1,5 godziny zakończony bez zwiechy, więc to nie płyta główna. Muszę wziąć lutownicę i trochę "dopieścić" ten oscylator. Dzięki za pomoc :).

Ostatnia modyfikacja: 25.01.08 09:13
[#18] Re: Apollo...

to jak, będą te zdjęcia? :)
[#19] Re: Apollo...

@Malin, post #17

Oprócz oscylatora sprawdź jeszcze pamićć - Apollo działa sprawnie z pamićciami FPM natomiast z EDO czasami mogą być problemy (ale nie jest to regułą). U mnie działa z EDO ale to dość stare kostki, z poprzednimi (również EDO) miałem dokładnie to samo co Ty - zwiecha co pewien losowo długi okres czasu. Kości FPM poznasz po tym (tak z grubsza) że układ scalony na środku płytki SIMM jest wyraźnie dłuższy od pozostałych (nie dotyczy to nowszych kości).
[#20] Re: Apollo...

Przyłączam sie do prośby o zdjecia.
Mam 3 Apollo i jedyne co mnie spotkało z ich strony to wypadający oscylator i wylana bateria. Jedno przylutowałem a drugie zastąpiłem "projektem bateryjnym Krashana" :)

Bardzo chetnie sie dowiem co i gdzie powymieniać lub dodać na tych kartach - może kiedyś mi sie przyda. (tfu, tfu, na wszelki a przesądny nie jestem... kici, kici czarnulku gdzieś sie schował :) )

[#21] Re: Apollo...

@Skotos, post #20

Spokojnie wlasnie naprawiam aparat .
[#22] Re: Apollo...

@Dziadziomiecio, post #21

Spokojnie czekamy ;)
Może jakiś mały opisik....
[#23] Re: Apollo...

@Dziadziomiecio, post #21

Może jakoś pomożemy w naprawie aparatu ? :D
[#24] Re: Apollo...

@czeci, post #23

Witam

Podepne sie pod temat bo mam ten sam problem . Machy wyczyszczone, pamiec i sloty tez czyscilem, testowalem rozne pamieci. Niestety nic nie pomoglo... Pozostaje tylko oscylator ktory jest wlozony w podstawke sprobuje go wlutowac podobno pomaga. Na karcie jest plomba z elbox'u czy Oni prowadza serwis takich kart ?

[#25] Re: Apollo...

@PrzemasIII, post #24

Na karcie jest plomba z elbox'u czy Oni prowadza serwis takich kart

Kiedyś się tym trudnili (próbowali naprawiać moja padniętą BVision),ale teraz to nie wiem - Zadzwoń/wyślij maila,dowiesz sie więcej.
[#26] Re: Apollo...

@PrzemasIII, post #24

po wlutowaniu oscylatora karta zachowuje sie inaczej. Po wlaczeniu komputera obraz zaczyna latac . Wczesniej byl tylko czarny... Jakies pomysly ?

[#27] Re: Apollo...

@PrzemasIII, post #26

Sprzedaj jako nie sprawdzane na allegro z opcją WYSYŁKA ZA GRANICĆ, a tak na serio ja kupiłem Apolla 68040/40 i miałem wszystkie objawy takie jak ty, czyściłe,lutowałem zmieniałem oscylator na inny, któregoś razu włożyłem oscylator dla taktowania na 33 MHz i jak rćką odjął (oscylator oczywiście 66 MHz).
[#28] Re: Apollo...

@Werner, post #27

Ha, elbox odpisal bardzo szybko :) . Przyjmuja karty Apollo do serwisu i o ile nie jest to uszkodzenie wewnetrzne, naprawiaja . I wlasnie mam chyba ten sam problem bo po zdjeciu wentylatora okazalo sie ze jest to wersja procesora 33Mhz a nie 40Mhz . Oscylator oczywiscie to 80 . Zamowilem juz oscylator 66 i zobacze czy po wymianie zadziala.

[#29] Re: Apollo...

@PrzemasIII, post #28

Tak naprawiają, z tym, że mają mało części już do tych kart.

Koszt naprawy jest ryczałtowy.

Poszperaj na forumi, mi naprawili Apollo jest o tym temat.

[#30] Re: Apollo...

@PrzemasIII, post #28

Miałem kiedyś blizzarda 1240t który miał tak samo. Nic nie poradzisz, że niektóre firmy kręciły procki. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem