[#1] Sieciowka pcmcia i MAC adres
Czesc.
Zastanawiam sie, czy w sieciowkach na pcmcia (tych oczywiscie, ktore amigi obsluza) mozna zmienic MAC karty. Zabawa polega na tym, ze po kosztach chcialbym korzystac z sieci na Ami i piecu bez inwestowania w urzadzenia typu router - czyli wedlug popularnego powiedzenia "po kosztach" ;). Oczywiscie bedzie to ewentualnie wymagalo "zaglowania RJ-tka" (albo z pomoca przyjdzie jakis rozdzielacz ), ale czego sie nie robi jak doskwiera brak kasy.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 12:21
[#2] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #1

miami umozliwialo oszukiwanie i przedstawianie sie innym adresem mac karty.

[#3] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Kaczus, post #2

Czyli rozwiazanie softwarowe... pozostaje zapytac jaka skutecznosc jest tego rozwiazana i czy tylko Miami umozliwia na tego typu "zabiegi"? Po za tym - jezeli jednak chcialbym jakies urzadzenie zaprzegnac do rozdzielenia sieci to co polecicie?

Siec wyglada nastepujaco.

Lacze udostepnia kablowka, przez kabel koncentryczny, ktory przylaczony jest do urzadzenia (cos na wzor filtru-modemu). Oczywiscie siec dziala na zasadzie rozpoznania MAC adresu karty z pieca.
Chcialbym korzystac z tego lacza na ami, niekonicznie jednoczesnie.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 20:23
[#4] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #3

Miałem niedawno podobny problem...
Zadzwoniłem do providera podałem nowy MAC-pcimcia do amigi a w piecu podmieniłem dotychczasowy MAC na ten z karty pcimcia.
I wszystko grało.
Teraz wstawiłem router i mogć sobie podłączać co chcć ;)

Pozdro.
[#5] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@czeci, post #4

Faktycznie, to tez jest metoda... .:)

[#6] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #1

Ale nowy router (bez WiFi) to obecnie 60 zł.... używki znajdziesz na Allegro jeszcze taniej. Warto tak się męczyć?
[#7] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #3

Miałem kiedyś net z Kablówki. I z tego co pamiętam można tam bezpłatnie zarejestrować sobie kilka adresów MAC. Więc mając już tam zarejestrowany ten od peceta, rejestrujesz sobie dodatkowo ten z Amigi i już.

[#8] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@lubmil, post #7

To już zależy od kablówki.

[#9] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@lubmil, post #7

Hmmm, jezeli mnie pamiec nie myli to zycza sobie dodatkowe 10pln miesiecznie za drugi komputer... jak bede w trakcie uruchamiania sieci na ami to sie tym zainteresuje.

[#10] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@wali7, post #6

Wiesz co Wali7, byc moze i tak zrobie, tylko, ze najbardziej wnerwiajace bedzie ilosc tych "pudelek" wokol biurka... chociaz kto wie... ;) - czas pokaze. Bede musial najpierw z katowka zawalczyc... ;]

[#11] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #3

Nie wiem jaki masz modem kablowy ale na moim sa dwa

wyjscia LAN i USB. Kazde posiada inny adres IP MAC.

prawdopodobnie jest mozliwe podlaczenie dwoch roznych

komputerow. Jest to modem Motoroli.
[#12] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@snigger, post #11

A wiec wyglada to nastepujaco. Jest gniazdo RJ-45 i ofcoz USB. Nie wiem jak sprawa wyglada w przypadku tego drugiego, ale poprzez LAN jest brany MAC z karty sieciowej, ktora siedzi w piecu - modem ten jako tako nie ma swojego MACu - z gniazda USB nie korzystalem wiec nie wiem jak w tym wypadku to dziala, ale wiem, ze provider realizuje moje polaczenie poprzez MAC z sieciowki wiec nie ma mowy o "MACu modemowym"... bynajmniej tak ja uwazam.

EDIT:

Ten modem/filtr to nijaki WebStar (od Scientific-Atlanta, Inc.)

Ostatnia modyfikacja: 31.01.08 23:35
[#13] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #10

Nie martw się tak; więcej niż 3 szt. raczej nie będziesz miał - (wiem po sobie WAP, router, BramkaVoip) - chyba, że będziesz miał więcej kompów i switcha jeszcze dokupisz :)

[#14] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #1

Podepne sie pod temat - czy ktoś słyszał o programie do karty 3c589d (i podobnych) służącym do wyboru typu złącza (10base2/10baseT) w tej karcie ale na Amigć ?
[#15] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #12

Tu jest napisane ze do tego modemu mozna podlaczyc

dwa komputery.

http///forum.di.com.pl/showthread.php?p=74454[url][url]
[#16] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@snigger, post #15

Musze sprostowac "conieco". Otuz ja gupi ;) nawet nie popatrzalem na ten moj modem i co sie okazalo? To to ma MAC adres... kurza slepota, normalnie. Czyli sprawa rozwiazana prawdopodobnie... . Pozostaje jedynie roznica modemow - opisywany w linku, ktory podales snigger, modem ma oznaczenie DPC2100, a moj to EPC2100 - roznice pozniej sprawdze. Ale czuje, ze nie bedzie zle. :D THX!

[#17] Re: Sieciowka pcmcia i MAC adres

@Lokaty, post #9

No w mojej Kablówce akurat 15 zł było. Ale nie o tym pisałem, tzn. nie o wykupieniu drugiego IP, tylko o zarejestrowaniu drugiego MAC dla jednego IP. Z początku chciałem aby pecet udostępniał net dla ami. Ale od razu zostałem ostrzeżony, że w naszej Kablówce przynajmniej mają zainstalowane na serwerze oprogramowanie śledzące pakiety i by to zostało wykryte. A w Kablówce nie wolno udostępniać netu, taki jest regulamin, przynajmniej u nas, i jest to wyraźnie w umowie zaznaczone. W końcu zdecydowałem się na te 15 zł miesięcznie dodatkowo i wykupienie drugiego IP. Tak jest najwygodniej, bo mamy net niezależnie na obu kompach i nie musi być włączony ten co udostępnia gdy sieciujemy na drugim.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.08 19:59
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem