[#1] HDToolbox
Posiadam Kartę Apollo 4060 do Amigi 4000 Detskop oraz Sterownik SCSI -2,który znajduje się na karcie.
Dysk twardy IBM DDRS-34560 O POJEMNOSCI 4560MB.Pod kontrolą Sytsemu OS3.1 dysk można było odczytywać pod programem HDToolbox przy następujących parametrach ustawionych w tooltype SCSI_DEVICE_NAME=SCSI-Apollo.device
SCSI_MAX_ADDRESS=6
SCSI_MAX_LUN=7
XT_NAME=XT
Natomiast po wgraniu systemu OS3.5 na system OS3.1
Program HdToolbox przy próbie odczytania dysku wiesza się i kursor myszy
pozostaje nieruchomy.
Dodatkowy parametr jaki doszedł w przypadku OS3.5 w tooltype
ASKDEVICE=YES
Wersja Hdtoolboxa 44.27
Mam pytanie co może być przyczyną takiego stanu

Ostatnia modyfikacja: 01.02.08 17:23
[#2] Re: HDToolbox

@arkarc, post #1

a sprobuj z aminetu hdinstools (czy jakos tak).Po drugie,zainstaluj boingbagi(updajty) dla 3.5 i sprobuj ponownie;)

[#3] Re: HDToolbox

@arkarc, post #1

To Ty nie slyszales o wadliwym dzialaniu SCSI na kartach Apollo? Wszedzie o tym pisza, nawet na Amiga-Hardware.
[#4] Re: HDToolbox

@temp, post #3

Na kartach do A4000 też ? A możesz podać linka ?

Pozdrawiam
[#5] Re: HDToolbox

@AmiChris, post #2

Dziękuję spróbuję sprawdzić . Natomiast jeżeli chodzi o Boing Bagi to są już
wgrane , zapomniałem dodać tej informacji.
Wcześniej używałem Fast-AtA na sloty ZORRO III do obsługi Twardego Dysku. Bezprzerwy sypały się Błędy w blokach .

[#6] Re: HDToolbox

@RadoslawF, post #4

W opisie na BBAH piszą, że to SCSI tez jest noDMA (tak jak w SCSI do Apolla1240 i 60). Podejżewam, że to pewnie jest ten sam układ (nienajlepszy niestety). Ale wielu ludziom udało się uruchomić ten kontroler, po drugie jak pytający pisze, w AmigaOS3.1 działało OK.

Ja bym sugerował sprawdzić te BoingBagi (jak sugerował AmiChris), a jezli nie pomoże, wrócić do OS3.1 - dobrze podłatany 3.1 w niczym nie ustępuje 3.5 (a w wielu miejscach go przewyższa). Zresztą 3.5 to nic takiego, to w sumie też zestaw łatek, tyle że podanych w jednym kawałku.
[#7] Re: HDToolbox

@wali7, post #6

Faktycznie sprawdzę na OS3.1 z dodatkami . Może sytem będzie działać
stabilniej.Dziękuję wali7 napisał(a):

> W opisie na BBAH piszą, że to SCSI tez jest noDMA (tak jak w
> SCSI do Apolla1240 i 60). Podejżewam, że to pewnie jest ten sam
> układ (nienajlepszy niestety). Ale wielu ludziom udało się
> uruchomić ten kontroler, po drugie jak pytający pisze, w
> AmigaOS3.1 działało OK.
>
> Ja bym sugerował sprawdzić te BoingBagi (jak sugerował
> AmiChris), a jezli nie pomoże, wrócić do OS3.1 - dobrze
> podłatany 3.1 w niczym nie ustępuje 3.5 (a w wielu miejscach go
> przewyższa). Zresztą 3.5 to nic takiego, to w sumie też zestaw
> łatek, tyle że podanych w jednym kawałku.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.08 16:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem