[#31] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #29

Jeśli tylko pojawi się sprzęt z takim 8610 w sprzedaży, oczywiście w normalnych cenach (a są ku temu realne szanse), to sądzę, że istnieje realna szansa na to, że MOS Team przeportuje MOSa na to (zwłaszcza że to "portowanie" oznacza przystosowanie kernela do działania z odrobinę zmienionym otoczeniem tego samego co w Pegu rdzenia CPU, np. podobno na Efice da sie odpalić kernel Pega, oczywiście na obsługę peryferiów w rodzaju USB, czy dzwięku trzeba było działań MOSTu... co zresztą już zrobili :) ).
Ty nam tu zresztą nie odwracaj kota ogonem ;) ;) ... w poprzednim poście wyraźnie negowałeś możliwość istnienia PPC z PCI-E. Teraz już tylko niewiara w możliwości MOSTu ;)
A przecież PCI-E chyba nie jest jakimś szczególnym problemem, bo zdaje się o ile zmieniono warstwę fizyczną, to na poziomie rejestrów istnieje wsteczna zgodność z PCI.
Nie ma co siać defeKtyzmu
[#32] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #31

Problemem ( wymagającym dużo czasu ) może byc tylko napisanie sterownika do kart ATI na PCI_Expres
Ale ogólnie nie jest to łatwa sprawa :)

[#33] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #32

Możliwe, ale czy przypadkiem wśród kart PCI-E nie znajdziemy czegość na poziomie rejestrów zgodnego z Radkami AGP?
[#34] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #33

Hmm a tego to już nie wiem :)

[#35] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #31

" w poprzednim poście wyraźnie negowałeś możliwość istnienia PPC z PCI-E"
Nie napisałem tylko by znaleźć taki PPC, kiedyś przeglądałem różne klony ppc i zdarzały się różne, z pci-x, z pci-e, z firewire itp. ale im bardziej 'wypasiony' procesor tym odpowiednio więcej kosztował. No ale kto kiedykolwiek mówił, że amigowe hobby jest tanie.
[#36] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #26

bo bylby sprzet jak marzenie.domyslam sie ze spokojnie w panel takie cos mozna wmontowac.
za to moglbym spokojnie zaplacic 1500E wraz z systemem aospodobnym ;)

[#37] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #35

8610 kosztuje cos kolo 170 $ sztuke to wcalnie nie jest dużo :)
Zwłaszcza że odpada mostek północny i kilka innych układów :)
Dlatego SoC ( system on the chip ) rulez :)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 19:15
[#38] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #32

A tak się spytam ogółu: czemu dla systemów amigopodobnych nie ma sterowników do kart NVidii?

[#39] Re: SharkPPC+ G3/G4

@x3nU, post #38

Bo nikt nie napisał :P

[#40] Re: SharkPPC+ G3/G4

@x3nU, post #38

A po co ?

[#41] Re: SharkPPC+ G3/G4

@x3nU, post #38

moze po czesci dlatego ze karty ATi do radkow 7000- 9200 sa w miare rozkminione przez spolecznosc open source i sa informacje co i jak dziala (moze nie wszystkie ale sa)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 19:25
[#42] Re: SharkPPC+ G3/G4

@DRACOX, post #41

chyba tak... bo stery do układów NVidii pisze zdaje się sam producent, co jest z jednej strony plusem, bo te NVidii są zazwyczaj lepsze, lepiej wykorzystujące sprzęt (tak jest w przypadku Linuxa), ale minusem jest fakt, że do systemów tak niszowych jak MOS nie ma co czekać aż NVidia napisze sterowniki
[#43] Re: SharkPPC+ G3/G4

@DRACOX, post #41

Do tych kart jest dostepna dokumentacja (niepelna, z bledami i gowniana ale jest). Kody opensource raczej wiele tutaj nie maja wspolnego z tym.

[#44] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #42

ostatnio powstal projekt OS sterow Nvidi sponsorowany przez kilku wiekszych producentow sprzetu Noveau - jednak daleko im w porownaniu do otwartych sterow ati.

pozatym nie mowi sie o tym za duzo ,ale AMD ostatnio udostepnia co jakis czas do ludu dokumentacje nt swoich ukladow .zapowiedzialo takze otwarcie swoich sterownikow..ale nie wiadomo kiedy

marcik - zle sie wyrazylem w poprzednim poscie ,o ta dokumentacje mi chodzilo do tych ukladow

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 19:41
[#45] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #37

Fajnie, przyjrzałem się specyfikacji z Freescale.
Wszystko ładnie, ale jednak pozostawia pewien niedosyt dotyczący prędkości...1333MHz jako najszybsza opcja. No ale PPC zawsze było dość wydajne w przeliczeniu na 1MHz.
PCIe to 8x i 4x, w sumie zupełnie wystarczające. 170$ to całkiem okazjonalna cena, myślę, że płyta pod ten procesor przy odpowiednio wysokiej liczbie sztuk nie kosztowała niewiadomo ile. DDR2 w obecnej chwili troszkę podskoczyło w górę, ale przecież 800MHz nie będzie potrzebne, prawda? :)
W kwestii sterowników do nvidii - ta firma nie bardzo chce dzielić się dokumentacją produktów, ati ostatnio podzieliło się 800-900stronnicową dokumentacją do HD2k ze środowiskiem open source'owym (inna sprawa, że nie radzą sobie ze sterownikami do windowsa, a co dopiero do linuksa).
Niemniej lubię ati i jestem przyzwyczajony do ich sprzętu i mimo, że nieco mnie zawiedli w dziedzinie kart AGP nowej generacji (drobne błędy w środowisku D3D) to nadal uważam, że jeśli chodzi o czystą moc karty ati posiadają spore możliwości i nie ustępują nvidii. Chciałbym widzieć jakiś sprzęt pod MOS/AOS który byłby czymś lepszym niż G4+RV280 :)
[#46] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #45

czyli w materii sprzętu PPC mamy jeszcze jakieś horyzonty... oby tylko twórcy naszych ulubionych amisystemów za tym nadążyli :)
[#47] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #45

dla OS4/MOS spokojnie wystarczy procek do 1.3 Ghz to nie PC :)
Tylko sprzydała by się płyta z DDR2 i PCI_Expres a to nie problem jeżeli powstanie efika 8610 czy coś innego :)

[#48] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Drako^lM, post #47

No taka efika to by była sodoma :), Tanie ddr2 pamieci, tanie karty graficzne na pci-e itd.(pomarzyć zawsze można).

[#49] Re: SharkPPC+ G3/G4

@abcdef, post #45

DRR2 800 kosztuje dzis ok 120-160 zeta za kostki 800mhz do dualchanel 2X1GB
[#50] Re: SharkPPC+ G3/G4

@arti4-92, post #48

kwestia czasu http://projects.powerdeveloper.org/program/efika8610 :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem