@Drako^lM,
post #37
Fajnie, przyjrzałem się specyfikacji z Freescale.
Wszystko ładnie, ale jednak pozostawia pewien niedosyt dotyczący prędkości...1333MHz jako najszybsza opcja. No ale PPC zawsze było dość wydajne w przeliczeniu na 1MHz.
PCIe to 8x i 4x, w sumie zupełnie wystarczające. 170$ to całkiem okazjonalna cena, myślę, że płyta pod ten procesor przy odpowiednio wysokiej liczbie sztuk nie kosztowała niewiadomo ile. DDR2 w obecnej chwili troszkę podskoczyło w górę, ale przecież 800MHz nie będzie potrzebne, prawda? :)
W kwestii sterowników do nvidii - ta firma nie bardzo chce dzielić się dokumentacją produktów, ati ostatnio podzieliło się 800-900stronnicową dokumentacją do HD2k ze środowiskiem open source'owym (inna sprawa, że nie radzą sobie ze sterownikami do windowsa, a co dopiero do linuksa).
Niemniej lubię ati i jestem przyzwyczajony do ich sprzętu i mimo, że nieco mnie zawiedli w dziedzinie kart AGP nowej generacji (drobne błędy w środowisku D3D) to nadal uważam, że jeśli chodzi o czystą moc karty ati posiadają spore możliwości i nie ustępują nvidii. Chciałbym widzieć jakiś sprzęt pod MOS/AOS który byłby czymś lepszym niż G4+RV280 :)