kategoria: A500
[#31] Re: Custom Rom do Amigi 500

@Mirq, post #30

Skoro tak piszesz.
Ale o ile mnie pamiec nie myli to w AF byly ROM-y tylko pod 68020.
A sprawdzales te scsi.device uzywajac LoadModule na nim pod kickiem 3.1?
Czy sie wywali czy tez nie.
[#32] Re: Custom Rom do Amigi 500

@Don_Adan, post #31

No i ROM-y z AF byly zakodowane EOR-em.
Wiec o ile nie miales ich w wersji rozkodowanej to byte swap nic nie da, o ile w ogole jest potrzebny.
[#33] Re: Custom Rom do Amigi 500

@Don_Adan, post #32

Tak, zdekodowałem je tym: https://github.com/abcbarryn/decrypt-amigaforever/blob/main/decrypt-amigaforever.c

Trzeba robić byteswap.

Dostałem kick od hemana i wszytsko wskazuje na to, że winny jest jednak hardware. Skasowałem wszytskie kostki jakie miałem, po nagraniu 3/7 kostek które mam zadziałały bez łączenia pinów. Wiele wskazuje na to, że to kwestia zbiegu okoliczności, że kicki z nowszym scsi.device trafiły na felerne kostki.
[#34] Re: Custom Rom do Amigi 500

@Mirq, post #1

Jak zaadresować 4 kickarty w A2000 do pamięci 27c160 aby działało.?
[#35] Re: Custom Rom do Amigi 500

@marcinm, post #34

Układ umieszczasz w podstawce, tak by nóżki A18 (1) i A19 (42) były poza. Do nich doprowadzasz Vss (12 lub 31) albo Vcc (nóżka 22). W ten sposób masz 4 kombinacje, każda wybierze inną "ćwiartkę" układu. Niektórzy polecają zamiast bezpośredniego podawania napięć, układ z 2 rezystorami. Schemat znajdziesz w sieci i na forum też było.
[#36] Re: Custom Rom do Amigi 500

@marcinm, post #34

Jak zaadresować 4 kickarty w A2000 do pamięci 27c160 aby działało.?

jaka wersja płyty głównej?

bo, najprościej to chyba jest mieć fizyczny przełącznik kicków do a500
:)
[#37] Re: Custom Rom do Amigi 500

@Cezarykl, post #36

rev 4.3
[#38] Re: Custom Rom do Amigi 500

@marcinm, post #37

rev 4.3

czyli odpowiednik rev5 dla amigi 500
[#39] Re: Custom Rom do Amigi 500

@heman70, post #35

A można skopiować do jednego pliku z pamięci 27c160 działającej z 4 Kickstartami i nagrać plik na drugą pamięć.?
[#40] Re: Custom Rom do Amigi 500

@marcinm, post #39

Zależy od programatora, którego używasz lub masz dostęp. Popularny TL866/TL866II Plus czyta i zapisuje po 512KB. Ale to nie problem, powtarzasz operację 4 razy, wybierając odpowiedni bank. Z Amigi też odczytasz po 512KB (zakładam, że twoja płyta obsługuje kicki 512KB).
Jeżeli chcesz 1 plik 2MB, wystarczy zwykłe copy z opcją /b lub program np. Dziellacz.
[#41] Re: Custom Rom do Amigi 500

@heman70, post #40

A jest jakaś stronka gdzie jest po polsku opisane krok po kroku jak programować pamięć 27c160 z 4 Kickstartami
[#42] Re: Custom Rom do Amigi 500

@marcinm, post #41

Tu jeden z kolegów z PPA podawał niedawno linka do poradnika swojego autorstwa:
http://romanworkshop.blutu.pl/amiga/ksprg.htm
[#43] Re: Custom Rom do Amigi 500

@wali7, post #42

Dzięki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem