[#1] Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê
Witam,
Mam problem z moją Amigą Cd32, jakiś czas temu, mianowicie tak z 7 lat temu dry.gif , popsuł mi się napęd (kręci się w drugą stronę, bardzo powoli) i niestety nie czyta już płyt. Czy można to jakoś zreperować lub poprzez inny cdrom np: od komputera zamienić go?. Oczywiście próby były podejmowane z naprawieniem napędu, ale nic nie dało pożądanego rezultatu mad.gif (sprawdzone zostały obwody, zimne luty)
Proszę o jakąś poradę, chętnie bym sobie pograł w np: Tower Assault i wiele innych gier których mam ponad 100 tytułów, oczywiście oryginalnych!
[#2] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@heros120, post #1

Jak masz 100 tytułów to nie żałuj kasy żeby kupić nową cd32 :P

[#3] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@heros120, post #1

Jeżeli nawalił laser, a nie napęd płyty czy elektronika, to możesz łatwo naprawić sprzęt wymieniając głowiczkę laserową np na taką: http://www.impelshop.com/?item=704 lub droższa wersja, oryginał SONY http://www.impelshop.com/?item=5827

Powinny pasować też inne modele jak w tym wątku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235704.html

Aha, pamiętaj że takie głowice mają często zalutowaną zworę, jako zabezpiecznienie antystatyczne lasera.

W przypadku wady mechanizmu, jest on do kupienia tu: http://www.czytniki.pl/cgibin/shop?info=1112&sid=1c390c17 (chyba ten będzie pasował do CD32, ale głowy nie dam!)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 00:54
[#4] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@C2H5OH, post #3

Mechanizm może nie pasować do konsoli, wtedy wyjmujesz ten wałek (czy jak to tam nazwać) po którym przesuwa się mechanizm lasera i tylko to (mechanizm lasera) wymieniasz w odtwarzaczu konsoli. I tak jak kolega wyżej wspomniał, wcześniej musisz usunąć zworę znajdującą się na płytce samego mechanizmu lasera, wygląda jak dwa połączone cyną punkty lutownicze, najlepiej po przygrzaniu lutownicą użyć odsysacza cyny ;) Gdybyś nie był pewien, zawsze możesz zapytać w sklepie elektronicznym gdzie znajduje się ta zwora ;)
Co do samych mechanizmów napędów Sony to mają je w większości dużych sklepów elektronicznych ;) Przy okazji sprawdź sobie czy taśma sygnałowa nie jest uszkodzona (zwłaszcza na stykach), jeśli jest, także wymień (ważne aby jej długość była taka sama) ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 13:02
[#5] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@Madman, post #4

przeczytaliście wogule co on napisał?? Ona ma problem z tym że napęd w drugą strone kręci jego płtę... Elektronika odpowiedzialna za napęd pewnie nie działała jak trzo

[#6] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@arti4-92, post #5

Widzę że kolega 4-92 wyskakuje przed orkiestrę, udzielając "dobrych rad". Ja też udzielę koledze niezłej rady: "Nie potrafisz, nie pchaj się na afisz".
Nie tak dawno pracowałem nad lasermem z PSX (nomen omen SONY) i przy pewnym konkretnym odstrojeniu głowicy, płyta zaczynała wirować w kierunku przeciwnym.
W przypadku powyższym, oczywiście że nie jesteśmy w stanie zdiagnozować wad na 100%. Z tym że jak nie masz nic _kontruktywnego_ do powiedzenia, to po prostu nie mów nic.

A w ogóle, to piszemy troszkę inaczej, żeby było w zgodzie ze sztuką ortografii

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 13:58
[#7] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@C2H5OH, post #6

To niech wyda 50 zł na leser i zobaczymy czy będzie działać, jestem bardzo ciekawy.

P.S. CD32 można dostać za cenę nie przekraczającą 100 zł.

[#8] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@arti4-92, post #7

Jutro zamówię jakiś laser, pewnie ten tańszy bo 100% pewności nie ma, że to właśnie on jest winowajcą tych problemów.
@arti-92@ -->Ciekawe tylko gdzie tą konsole można kupić za 100zł :D. Na allegro puchy, a jak obserwowałem kończące się aukcje to wszystkie były w granicach 300zł. Więc widzę że trochę świrujemy
[#9] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@heros120, post #8

Eeeeeeeee tam zaraz 300 zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=311196124 ok, racja

[#10] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@SOLARNIK, post #9

Teraz to ładnie dojeb...eś. Gostek pewnie jakiś znajomy specjalnie dla ciebie aukcje zrobił i kupiłes niby za 1zł . Z czym do ludzi...
[#11] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@heros120, post #10

Śmiejesz się....
Wszedłem kiedyś na allegro i zobaczyłem cd32 z 49zł !!!! wszedłem i bez przeczytania opisu cisnąłem "kup teraz", potwierdziłem kupno, a moim oczom ukazał się napis "Niestety, ale ktoś już kupił ten przedmiot" ;/.

Zdaje się że były dwa pad, promodule i parę naście gier ;/.

P.S. Mówią że każda rzecz czeka na swojego kupce....

[#12] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@arti4-92, post #11

> P.S. Mówią że każda rzecz czeka na swojego kupce...
A nie *NA* swojej kupce? Hmmm...

[#13] Re: Amiga Cd32 Krêcący Siê Napêd W Drugą Stronê

@heros120, post #10

Chyba oczywiste jest, że nikt rozsądny nie sprzeda takiej CD32 za złotówkę, jak i nikt rozumny nie uwierzy w tak niską cenę-więc co się "ciskasz" ? Naturalnie, że wcześniej uzgodnione zostało wszystko na gg. Swoją drogą, to nie mój znajomy ale wygląda na rozsądnego człowieka. Ma w ofercie na allegro jeszcze inne ciekawe rzeczy i można się z nim dogadać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem