[#31] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #18

jeszcze rozwija czy może już nie bo ma powstać 3.3??

https://www.ppa.pl/aktualnosci/przecieki-ws-amigaos-3-3-to-tylko-zart.html

Ale w tym wywiadzie, już bez żartu, mowa, że OS 3.3 to perspektywa 2-4 lat. Ale odpowiedź jest tak lakoniczna, że to może być również za 10.
2
[#32] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #18

A nie, skoro mówią że ma być 3.3 (przy zachowaniu tego co mailman podał powyżej), to znaczy że 3.2 się już nie będzie rozwijać. Logiczne. Skoro po 3.0 był 3.1, to znaczy że się nie rozwijał. Skoro po AmigaOS4.0 był 4.1, to też nie było rozwoju.

[#33] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #14

wali7 i _DiskDoctor_ - nie no Panowie - macie rację - zwracam wam honor - ogarnięcie 3.1 wymaga dużo czasu i zawzięcia i umiejętności - co by nie mówić to żeby podmienić setpatch i bibliotekę icon.library to magister inżynier informatyki z praktyką 20 letnią wymagany, a do dopisania do sekwencji-startowej polecenia Loadmodule scsi.device to jakiś doktor rehabilitowany od AI by się zdał - nie wspomnę o czasie na to potrzebnym - coś mniej więcej tyle ile tworzenie intra do Jumpa...
całe szczęście powstały WB 3.1.4 i 3.2 są bezproblemowe i nikt nie dogrywa do nich poprawek... w ogóle na PPA nie ma z nimi żadnych wątków związanych prawda??? PRAWDA???

Myślę, że popełniasz podstawowy błąd metodologiczny.

Ty zakładasz, że ktoś ma:
- OS3.1
- listę nazw patchy/upgrade'ów do OS3.1
- listę poprawnych źródeł z lha z patchami/upgrade'ami
- ew. listę poprawek typu do S-S itp.
- poprawny KS (np. 3.1)

A zwykle ktoś ma:
- OS3.1
[#34] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@_DiskDoctor_, post #33

Bo z wb 3.1 to jest tak że dogrywasz jakieś patche, poprawki przeważnie jak się napotyka jakiś problem. Poza tymi najważniejszymi czyli np MUI
[#35] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@mailman, post #31

@mailman - no jak widać w każdym kłamstwie jest ziarenko prawdy :) a skoro 3.2 był już chyba dwa razy aktualizowany, to już czas na 3.3 na którym będzie można zarobić...

wali7 - że co

_DiskDoctor_ - no masz rację, błędnie założyłem że w 21 wieku użytkownik Amigi będzie miał dostęp do internetu a w nim np do aminetu...
[#36] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #35

TO chyba była ostatnia wersja CD ??

aminet-52
[#37] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Cezarykl, post #36

Oj tego to nie wiem :), ale tak może być
[#38] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #35

Uważasz że np. nowy użytkownik OS3.1 będzie wiedział co zpatchować?

Nie mamy o czym rozmawiać, według mnie jesteś oderwany od rzeczywistości.
1
[#39] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@_DiskDoctor_, post #38

według mnie jesteś oderwany od rzeczywistości
a dziękuję bardzo :)
[#40] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@_DiskDoctor_, post #38

[#41] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@_DiskDoctor_, post #33

Jeśli ktoś ma 3.1/3.9 i uzywa tego osu do dłuższego czasu, na bank ma wypracowany jakiś swój ulubiony set patchy.

O scsi.device jest cała masa wątków. Innych rzeczy nie ma aż tak wiele:
Fblit, Blazewpc
Toolsdeamon
mutoolsy do mmu
fullpallette
no i mcp - który właśnie powstał po to zeby gryzących się łatek było jak najmniej.

Po internecie też krązy taki document w google docsach gdzie jest taka top lista programów. Znajde i podrzucę.

Albo jeszcze opus5 (to troche inne podejscie - ja lubię).

No i jest tez masa dodatkowych programów które tak czy inaczej musisz dorzucić:
- stos tcp/ip
- przegladarka
- ftp
- hip/imp/etc
- visage
- whdload
- dopus/filemaster
- filesystem - bo nie wiem jak nowy FFS śmiga

Ciekawi mnie jeszcze jak wygląda kwestia takich łatek jak:
blazewpc
env-handler
moze inne łatki które są w MCP
w os 3.2
Czy są one wbudowane?
2
[#42] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Mirq, post #41

Sorki ale jeśli patchowanie 3.1 wrzucasz do jednego worka z 3.9 to do tego worka wrzuć też 3.14 i 3.2 ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2024 14:11:29 przez BULI
[#43] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@BULI, post #42

3.2 nie trzeba patchować wcale.

No może do 040/060.
[#44] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@_DiskDoctor_, post #43

Jest dyskietka MMU Library i system sam wykrywa szybszy procesor.
[#45] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Hubez, post #44

Z tego, co wiem, to wiele osób mówiło żeby dla 060 rev. 6 jednak brać MMULib z Aminetu.
[#46] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@_DiskDoctor_, post #45

3.1 też nie trzeba patchować wcale.

3.2 nie trzeba patchować wcale.
- bo patchuje się sam w czasie instalacji... (
Jest dyskietka MMU Library i system sam wykrywa szybszy procesor.
...)

to są jakieś podwójne standardy?? uzytkownicy 3.1 nie mogą pobrać z neta hmm programów i ich zainstalować a uzytkownicy 3.2 to już tak
Z tego, co wiem, to wiele osób mówiło żeby dla 060 rev. 6 jednak brać MMULib z Aminetu.
...

W stosunku do 3.1 ważny jest także wbudowany w kick sterownik IDE obsługujący większe dyski. Fajna jest także natywna obsługa NewIcons (które bardzo lubię).
- w sumie kickstart 3.1 też możesz zakupić jak kickstart 3.2 z nowszym scsi.device i icon.library i też będzie "wbudowana" obsługa dużych dysków i NewIcons

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2024 19:52:35 przez RokiS

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2024 19:53:02 przez RokiS
[#47] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #46

Ok, ale mimo wszystko bardziej przemawia do mnie "oficjalny" (nawet jeżeli firmowany przez firmę na H), niż chałupniczy kickstart zhackowany przez jakiegoś Zenka Benbenka.
4
[#48] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@RokiS, post #14

Znowu dyskusja taka jak niedawna o świętości Motoroli i gwałcie Amigi Pistormem .

To tak jak kupić A500, dokupić obudowę od A1200 i zamienić ją w kupionej A500, dokupić płytę A1200 i zamienić. I jeszcze klawiaturę. A późnej chełpić się tym, że można mieć A1200 bez kupowana A1200.

A wracając do systemu to po co kombinować z łataniem starego systemu skoro można kupić system nowszy?

Wychodzi na to, że konieczność łatania starego systemu jest jego zaletą. Może i cechą amigowca jest sprzętowy masochizm, ale bez przesady.

A pierwotne pytanie w wątku dotyczyło tego czego brakuje w jednym systemie, a jest w drugim . Konieczność łatania - nawet przedstawiana jako radosna zaleta - chyba częściowo na to odpowiada .
3
[#49] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@wali7, post #47

mimo wszystko bardziej przemawia do mnie "oficjalny" (nawet jeżeli firmowany przez firmę na H), niż chałupniczy kickstart zhackowany przez jakiegoś Zenka

oj, bez przesady, np:
3.0
test

wystarczy wziąć kick 3.0 (a1200) z pakietu AMIGAFOREVER i uruchomić go w np w a500,
lub do oryginału dograć najnowsze scsi,
i to wszystko nie jest hakowaniem Zenka M. :)
:)

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2024 02:01:01 przez Cezarykl
3
[#50] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Cezarykl, post #49

Albo użyć LoadModule i ścierpieć jeden reset po włączeniu Amigi, wielkie halo z obsługą dużych dysków

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2024 07:29:52 przez Jacques
1
[#51] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Jacques, post #50

Jak się używa MuMove4k z MMULib to jeden reset i tak musi mieć miejsce, więc czy z nowym kickiem czy starym, wychodzi podobnie.
1
[#52] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Jacques, post #50

Do LoadModule można dodać parametr NOREBOOT i będzie bez restartu. Sam mam tak zrobione tylko nie jestem teraz pewien co mi się tak ładuje bo prócz scsi.device mam jeszcze coś, muszę sprawdzić co.
1
[#53] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@wali7, post #3

3.2 bo ma wysuwanie okien poza krawędź ekranu

Coś trzeba zmienić w ustawieniach systemu? Bo u mnie takie wysuwanie nie działa.
[#54] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Kitech, post #53

Coś trzeba zmienić w ustawieniach systemu?

TAK
w Prefs jest iControl (Can move Off-Screen)
i tam to ustawiasz
:)
[#55] Re: AmigaOS 3.2 czy AmigaOS 3.9 z BB1,2,3,4?

@Cezarykl, post #54

Wielkie Dzięki!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem