[#9]
Re: Nagrywarka ADF - czy to dobry pomysł?
@diobou,
post #6
nie polecam dyskietek HD. Większość z nich to szajs i bardzo szybko przestaną działać, o ile już nie padły.
Dyskietki HD mają inny nośnik magnetyczny. z tego co pamiętam grubość samego dysku magnetycznego jest mniejsza, mają inną powłokę (inny kolor). HD przepuszcza więcej światła. Pod koniec lat 90tych, gdy nagle zniknęły dyskietki DD ze sklepów, kupiłem Verbatimy HD. Połowa formatowała się z błędami, a dopiero co wyjąłem je z pudełka. Na PC jako HD działały dobrze. Miałem jedną swoją dyskietkę w szkole do zapisywania uczniowskich dzieł i wytrzymała 3 lata, ale za dużo tam ruchu danych nie było. Po powiedzmy 2002 roku kupiłem kilka dyskietek Sony, które służyły mi jako startowe do Win. Verbatimy, które miałem od Amigi jeszcze z lat 90tych niestety już się do niczego nie nadawały.
Podsumowując, dyskietki HD działają w miarę na stacjach HD (nawet jak sformatowane na DD) jeśli są dobrej jakości. Te po 2002 kiepskich marek sypały błędami po wyjęciu z pudełka.
Obecnie mam "trochę" dyskietek. Mam nawet nowe zafoliowane. Mam też nieużywane, ale rozpakowane. Przechowywane w kartonie i hermetycznie zamknięte. Formatując z 50 sztuk DD wszystkie bezbłędnie w X-copy. HD na 50 szt formatowanych na stacji PC 2 albo 3 miały uszkodzone sektory.
Z używanymi i źle przechowywanymi trzeba sprawdzać powierzchnię nośnika czy nie ma nalotów pleśni. Na razie nie mam statystyk dla swoich używanych, bo mało ich sprawdziłem. W większości nie miałem problemu z odczytem, ale formatowanie z weryfikacją prawdę ci powie.
Nagrywarka ADF - czy to dobry pomysł?
To zależy do czego i co już masz? Jak jest Amiga z dyskiem/kartą i sprawną stacją to raczej zbędna.
Do archiwizacji bardzo przydatna.
Do zabawy też przydatna.
do nagrywania dyskietek jako "oryginały" z zabezpieczeniami (np. Dungeon Master) bardzo przydatna.
Gotek nie da ci tego co taki artefakt trzymany w dłoni

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2024 23:57:01 przez snifferman