[#1] A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD
Czy wbudowany w A3000 kontroler SCSI posiada jakieś ograniczenie co do wielkości dysków? Mam do niego podpięty interfejs SCSI2SD a w nim kartę SD 32GB. W SCSI2SD-tool ustawiłem konfigurację interfejsu tak aby cała karta SD była widziana jako 1 dysk. W HDToolBox w "define new device" poprawnie wykrywa mi pojemność tego emulowanego dysku ale jak przechodzę do partycjonowania to pomimo, że widzę całą pojemność dysku, HDToolBox pozwala założyć partycje tylko na pierwszych 4GB, pozostałej części dysku nie pozwala wybrać pomimo tego, że jest widoczna. Używam HDToolBox'a z dysku Install z OS3.1.4.
Czy to jest normalne zachowanie, czy ktoś się już z tym spotkał, czy da się to jakoś obejść, żeby wykorzystać całą pojemność dysku?
Dodam, że zrobiłem test i w SCSI2SD utworzyłem 4 dyski po 4GB i piąty pozostałe niecałe 16GB i wtedy Amiga pozwoliła na założenie partycji na tych 4 dyskach po 4GB ale znowu na piątym pozwoliła tylko na wykorzystanie tylko 4GB, pomimo, że widziała całą pojemność. Teoretycznie mógłbym w SCSI2SD skonfigurować 7 dysków po 4GB ale taka konfiguracja mi nie odpowiada (dalej niewykorzystana cała przestrzeń karty SD i co najmniej 7 dysków na pulpicie WB - przy założeniu, że jeden dysk to jedna partycja).
[#2] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@dolek, post #1

Jak wykonujesz podział na partycje w HDToolbox ?
Kasujesz istniejącą partycje na początku ?
[#3] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@dolek, post #1

Wygląda to raczej na ograniczenie HDToolBoxa. A co się dzieje jak powiekszasz proponowane przez program 4GB? Nie da się rozwinąć partycji powyżej tych 4GB?
[#4] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@Norbert, post #2

HDToolBox defaultowo dzieli dostępną przestrzeń na dwie równe partycje. Pierwszą zmniejszałem do ok. 500MB, a drugą usuwałem i chciałem stworzyć nową z pozostałego wolnego miejsca ale HDToolBox pozwala wybrać tylko obszar do 4GB, pozostałego obszaru nie da się wybrać, wyrzuca jakiś błąd (dokładnie nie powiem co pisze ale coś o złym kliknięciu/wyborze pustej przestrzeni).
[#5] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@Rafał A-3000, post #3

Dokładnie jest jak piszesz, nie mogę rozszerzyć poza 4GB. HDToolBox jest nowy z OS3.1.4 i do tej pory nie miałem z nim problemu na innych Amigach tylko używałem z dyskami/adapterami IDE.
[#6] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@dolek, post #5

Może spróbuj z wersją z OS 3.2. Dziwny przypadek.
Teoretycznie powinno to być możliwe także pod 3.1 z nowszą wersją scsi.device doczytaną przez load module.
A jaki masz rom? 3.1.4?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2024 22:44:11 przez Rafał A-3000
[#7] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@Rafał A-3000, post #6

OS3.2 nie mam ale z tym scsi.device to może być dobry trop, bo fizycznie mam w tej Ami ROM 3.1. Muszę sprawdzić w jakiej wersji jest scsi.device po załadowaniu systemu. Może po instalacji pełnego systemu 3.1.4 (tylko nie mam wersji dla A3000) pozostała część dysku w HDToolBox się odblokuje.
[#8] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@dolek, post #7

tylko nie mam wersji dla A3000

I się sprawą wyjaśniła.
Jeśli sam wb3.1.4 nie podmienia sterownika SCSI dla A3000, aby mogłaby być możliwa obsługa duzysh dyskow, to pozostaje Ci tylko podmiana fizyczna kickstartu dedykowanego dla a3000
[#9] Re: A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD

@Norbert, post #8

Sprawę załatwiło wrzucenie właściwego scsi.device (dla A3000) do DEVS:, resztę, czyli podmianę załatwił już sam OS3.1.4, a dokładnie komenda LoadModule w S-S, ja nie musiałem już nic dopisywać do S-S.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem