[#1]
A3000, wbudowany SCSI i duże dyski na SCSI2SD
Czy wbudowany w A3000 kontroler SCSI posiada jakieś ograniczenie co do wielkości dysków? Mam do niego podpięty interfejs SCSI2SD a w nim kartę SD 32GB. W SCSI2SD-tool ustawiłem konfigurację interfejsu tak aby cała karta SD była widziana jako 1 dysk. W HDToolBox w "define new device" poprawnie wykrywa mi pojemność tego emulowanego dysku ale jak przechodzę do partycjonowania to pomimo, że widzę całą pojemność dysku, HDToolBox pozwala założyć partycje tylko na pierwszych 4GB, pozostałej części dysku nie pozwala wybrać pomimo tego, że jest widoczna. Używam HDToolBox'a z dysku Install z OS3.1.4.
Czy to jest normalne zachowanie, czy ktoś się już z tym spotkał, czy da się to jakoś obejść, żeby wykorzystać całą pojemność dysku?
Dodam, że zrobiłem test i w SCSI2SD utworzyłem 4 dyski po 4GB i piąty pozostałe niecałe 16GB i wtedy Amiga pozwoliła na założenie partycji na tych 4 dyskach po 4GB ale znowu na piątym pozwoliła tylko na wykorzystanie tylko 4GB, pomimo, że widziała całą pojemność. Teoretycznie mógłbym w SCSI2SD skonfigurować 7 dysków po 4GB ale taka konfiguracja mi nie odpowiada (dalej niewykorzystana cała przestrzeń karty SD i co najmniej 7 dysków na pulpicie WB - przy założeniu, że jeden dysk to jedna partycja).