[#1] Przechowywanie retro sprzętu.
Witam.
Po latach zbierania i kupowania zagraciłem sobie trochę pokój.
Pasuje trochę uporządkować i posortować zasoby.
Napiszcie i dajcie ewentualnie fotki jak przechowujecie swoje "skarby".
Interesują mnie zwłaszcza pojemniki z pokrywami.
Pozdrawiam.
[#2] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #1

Ja (jak pewnie wiesz) trzymam retro sprzęty w jednym miejscu.

To jest półka z Ikei trzy poziomowa, na każdym poziomie są 2-3 komputery. Wszystko podłączone przez Hydrę (Composite) lub HDMI do TV 55’’ który wisi na ścianie.

Wszystkie komputery są gotowe do użycia (Amiga ma mysz i klawiaturę bezprzewodową). Joye mają przedłużacze.

Obecnie mam tak 8 komputerów i konsol a dziewiąta w drodze, dałoby się i upchać 10. Jak ktoś chce więcej, da radę 2x taką półkę postawić (nawet Hydry niektóre można łączyć).

Co do gratów to albo w piwnicy, a te pierwszej potrzeby (np. joy’e czy gry na dyskietkach WB itp.) leżą w szafkach małych dwóch po bokach. Jedynie biblioteka (mocno ostatnio odchudzona) zajmuje małą półkę na regale.

Zdjęcie wstawiłem do wątku Jak wygląda Twój amigowy pokój.

EDIT*

link do zdjęcia

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 19:30:45 przez _DiskDoctor_
[#3] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #1

Jak schowasz w pudla, to nie bedziesz uzywal ;)
[#4] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@Ralpheeck, post #3

Witam.
Wszystkiego na raz używać się nie da.
I tak na stoliku leży zwykle jedna Amiga albo inny klasyk a po bokach są 3-4 pudła (PC).
Pasuje ten bałagan ogarnąć i popakować aby szukanie było potem szybsze i skuteczniejsze.
Jest jeszcze tona części komputerowych (flopy, HDD, napędy) i elektronicznych.
Kable, adaptery, dyskietki, płyty CD DVD BR i inne.
Na razie część gratów jest w pudłach tekturowych ale każde ma lekko inne wymiary
i to nie wygląda ciekawie.
Pozdrawiam.
[#5] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #4

Na strychu będzie dobrze wyglądać, ale warto opisać dokładnie co jest w pudle i porządnie te informacje przyczepić do kartonu. Kartonom przyporządkuj nazwy i cały spis wrzuć do pliku tekstowego, tak byś wiedział w każdej chwili co masz.
[#6] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #4

Wszystkiego na raz używać się nie da.

Ja mam obecnie 8 kompów retro i konsol retro, niebawem 9. Na przestrzeni 2-4 tygodni włączam wszystkie.

Krew by mnie zalała jak bym miał po drodze przynosić, wypakowywać, podłączać i potem z powrotem.
[#7] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #1

Najszybciej sie sprząta spychaczem.
2
[#8] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@_DiskDoctor_, post #2

Witam.
Twoje retro można policzyć na palcach
a ja mam tego tyle, że nie pamiętam dokładnie ile.
Część kompów jest skompletowanych a dużo nie
i jak potrzebuję to "składam" na stole.
Szukam fajnych pudeł plastikowych najlepiej przezroczystych
aby poukładać w nich graty i zrobić w "piony".
Pozdrawiam.
[#9] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #1

w szafie i tak jak chciałeś, w pojemniku z pokrywą język

1
[#10] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #1

Sam sobie odpowiedziałeś - przezroczyste pudła. Kupisz je w castoramie, jysku (tu akurat znalazłem jedyne idealnie pasujące do a1200), itp. marketach.
1
[#11] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@Madman, post #10

Czekam na post Vato
[#12] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@Madman, post #10

Przydałyby się takie bardziej w idealny prostokąt a całościowo nawet w prostopadłościan, bo te zaoblone rogi i rozszerzanie ku górze nie do końca pasują np. do gier w boxach (żeby się nie kurzyły)

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 13:53:09 przez Jacques
[#13] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@ted, post #8

Ja po prostu mam praktyczną ilość OK
[#14] Re: Przechowywanie retro sprzętu.

@Jacques, post #12

Dlatego napisałem, że jedyne idealne do a1200 znalazłem w jysku, one nie mają tych wcięć w środku i amiga ma może 1-2cm luzu po bokach. Jak kupiłem wcześniej pudło w bodajże castoramie to się okazało, że do zmieszczenia a1200 brakuje tych 2cm
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem