Ignorowany przez 30 użytkowników
@MDW,
post #1
propo kolejności działań. Ja tam się nie znam, ale w ostatnich czasach mocno forsowane jest to całe BEDMAS/PEMDAS - na facebooku co krok widywałem różne "wyzwania" dla nudzących się przed komputerem babć - z podanym do wykonania działaniem z nawiasami i mnożeniem, dzieleniem, dodawaniem... (oraz obowiązkowym "Tylko jedna na milion osób podaje prawidłową odpowiedź!

"). Ja tam nie wiem - w życiu nie uczono mnie o żadnych bedmasach, za to w szkole podstawowej wychowawczynią była nauczycielka matematyki i według wpojonych zasad wynik tamtego działania przedstawiał się zgoła inaczej, niż podawała większość komentujących w oparciu o te amerykańskie upraszczacze. Nie byłem bynajmniej jedyną osobą, która taki wynik uznała za właściwy, jednak była nas zdecydowana mniejszość i zwykle w reakcji osoby takie były wyśmiewane czy to przez "😆", czy komentarzami od różnych "alfa i omega", w stylu "to policz jeszcze raz".
zaciekawiło mnie to na tyle, że poszukałem odpowiedzi na jutubie (taa, dobre miejsce do szukania rzetelnych informacji

). Wszedłem na któryś z brzegu filmik traktujący o podobnym problemie z tymi działaniami. Przejrzałem sobie komentarze - i wśród nich był jeden, który można streścić: "Amerykańscy nauczyciele w szkołach średnich i większość amerykańskich kalkulatorów poda odpowiedź #1 [czyli te całe pemdasy]. Japońskie kalkulatory oraz ktokolwiek, kto ukończył szkołę wyższą, poda odpowiedź #2".
Jak jest w rzeczywistości? - nie wiem, nie mam pod ręką japońskiego kalkulatora.