kategoria: A1200
[#31] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #29

Only Amiga makes it all possible
[#32] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@_tBn_, post #31

Trochę pogrzebałem i to jest setpatch 43.6 zmieniony do obsługi 680x0.library z pakietu mmulib. Całe te zabawy z 68040.backup nie mają sensu. Domyślam się, że pod WinUAE processory 40/60 mogą być wstępnie mylnie rozpoznawane i podczas testów pojawiał się komunikat, że wgrana została nieodpowiednia biblioteka do obsługi cpu. 680x0.library myślało, że będzie 40 a po wgraniu 68040.library ta burzy się, że jednak nie.

Na prawdziwym sprzęcie to raczej mało prawdopodobne.

Można spokojnie wycinać :)
1
[#33] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #32

Brawa dla Ciebie za dociekliwość! Tak czułem, że tam może być "koktajl wersjowy", ale nie bardzo miałem możliwości to zweryfikować, więc nie zabierałem głosu.
[#34] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #24

Cześć wszystkim,
niestety wracam z tematem. Już myślałem, że usunięcie z Libs 68040.library załatwiło problem... niestety nie. Na Winuae owszem pomogło i bez problemu wczytuje AGS, natomiast na prawdziwej A1200 mam czarny ekran. Przez chwilę coś wczytuje, a później przestaje. O co chodzi?
Widzę w opisie wyżej, że kolega ma ten sam problem z czarnym ekranem, ale nie bardzo rozumiem reszty z przywracaniem skryptu SS.
Proszę o podpowiedź co należy krok po kroku zrobić?
[#35] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #34

Skoro masz kick 3.2.2 to wchodzisz do boot menu. Wybierasz boot options i zaznaczasz trace startup-sequence. Wychodzisz i boot. Zatwierdzasz enterem kolejne linijki i patrzysz na której aię wywala. Napisz co i jak i pomyślimy.
[#36] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #35

Zrobiłem tak jak napisałeś i pokazuje błąd przy 68040.library. Zrobiłem delete i zaczęło dalej wczytywać. Wykryło procesor 68060. Niestety dalej czarny ekran po resecie. Ponownie wszedłem w boot options. Okazuje się, że nie skasowało 68040.library

[#37] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #36

Ten skrypt się wywala bo na dysku jest plik 68040.backup w libs:. Nie 68040.library jest problemem. Czarny ekran jest od czegoś innego. Wróć do starej wersji startup-sequence i skasuj 68040.backup w libs:. I jeszcze raz zrób trace.

Jakiego kicka używasz pod WinUAE?
1
[#38] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #36

Po prostu wywal ten skrypt w całości. Sprawdziłem to na 2 amigach: A1200 z kartą 030 i A1200 z warpem 060. Na obu bez skryptu się odpala.

Edycja
Odpal boot menu (przytrzymaj przy starcie oba klawisze myszy) i uruchom bez Startup-sequence. Po restarcie wpisz: "ed s:startup-sequence". Dodaj średniki na początku wierszy tak jak na fotce, którą wrzucałem. Zapisz i odpal ponownie.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2024 23:02:27 przez nazwa_użytkownika

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2024 23:14:53 przez nazwa_użytkownika
[#39] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #38

Jutro dam znać czy zadziałało
[#40] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #38

Zrobiłem jak napisałeś, ale nie bardzo wiem, przed którymi wierszami mam stawiać średniki? u mnie trochę wygląda to inaczej niż na tej fotce, którą wrzucałeś. Może jakaś bliższa podpowiedź?
[#41] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #40

To wrzuć jak to u Ciebie wygląda.
[#42] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #40

Dziwne, bo przecież nagrywamy na kartę sd ten sam obraz AGS.

Nie wiem jak to jaśniej już pokazać, może tak:

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2024 18:35:55 przez nazwa_użytkownika
[#43] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #42

Załączam zdjęcia krok po kroku, jak to wygląda u mnie:

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2024 23:39:42 przez Przemoslo
[#44] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #43

Jesteś pewien, że dobrą kartę do kompa włożyłeś? To nie jest ss od wersji RHW. Może odpalasz wersję UAE (nie ściągałem innych wersji, więc nie wiem jak w innych ss wygląda).
S-s z AGS 2.6 RHW powinien wyglądać tak (tu już z "wyciszonym" problematycznym fragmentem skryptu):

C:Version >SYS:Kick
Search >NIL: SYS:Kick "Kickstart 40" QUIET
If NOT WARN
If Exists DEVS:scsi.device
LoadModule DEVS:scsi.device
EndIf
Endif

Search >NIL: SYS:Kick "Kickstart 39" QUIET
If NOT WARN
If Exists DEVS:scsi.device
LoadModule DEVS:scsi.device
EndIf
Endif

Delete >NIL: SYS:Kick

Remlib >NIL: icon.library

;If EXISTS Libs:68040.library
; Assign >NIL: ENV: RAM:
; Sys:Utilities/WhichAmiga/WhichAmiga >RAM:CPU
; Search RAM:CPU MC68060
; If NOT WARN
; Echo ""
; Echo "68060 detected. Renaming 68040.library..."
; Echo "This process only happens once."
; Echo ""
; Echo "Rebooting..."
; Rename >NIL: Libs:68040.library Libs:68040.backup
; Wait 4
; Reboot
; Endif
; Delete >NIL: RAM:CPU
; Assign >NIL: ENV: REMOVE
;Endif

FailAt 21
C:Version >NIL: exec.library 45 20
If WARN
C:SetPatch QUIET
Else
C:Version >NIL: C:SetPatch 44 16
If WARN
C:SetPatch QUIET
Else
C:SetPatch NOROMUPDATE QUIET
EndIf
EndIf

;C:Version >NIL:
;C:AddBuffers >NIL: DF0: 15

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

Version >ENV:WBVal workbench.library

Search >NIL: ENV:WBVal "40.5" QUIET
If WARN
Search >NIL: ENV:WBVAL "39.48" QUIET
If WARN
remlib >NIL: workbench.library
wait 1
loadmodule libs:workbench.library
Endif
Endif
Delete >NIL: ENV:WBVal

C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

IF EXISTS DEVS:Monitors
IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
DEVS:Monitors/VGAOnly
EndIF
C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/%s"
Execute T:M
C:Delete >NIL: T:M
EndIF

BindDrivers

SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
C:IPrefs
C:ConClip
C:FBlit
C:FText
C:BlazeWCP
C:FPPrefs
SYS:Utilities/NoClick/NoClick

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

IF EXISTS S:User-Startup
Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

C:LoadWB
EndCLI >NIL:

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 00:59:05 przez nazwa_użytkownika

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 01:07:25 przez nazwa_użytkownika
[#45] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #44

Ja wkleilem poprostu s-s z AGS 2.5 do 2.6 tam i tak znaczace roznice sa dopiero w user startup.
[#46] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #43

To jest startup-sequence z AmigaOS 3.2 a nie AGS.
[#47] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #46

Przepraszam, nie było mnie kilka dnia. Masz rację to jest SS WB 3.2, nie przeładowałem, że w boot options trzeba wyłączyć pozostałe bootowane partycje. Zrobiłem tak jak napisałeś i pojawiły mi się te same wiersze, które wrzucałeś ze screena. Dałem średniki tam, gdzie zaznaczyłeś i zapisałem. Niestety po resecie jest to samo, czyli czarny ekran. Jak zrobiłem boot with no SS, to cały czas mnie pyta o różne katalogi z AGS, których nie może znaleźć, aż w końcu załaduje okrojoną wersję AGS. Niżej załączam zdjęcia jak to wygląda.
[#48] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #46

[#49] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #48

Odpalasz bez s-s i masz takie komunikaty? Te wszystkie przypisania
work: czy games: są do partycji, które pewnie wyłączyłeś w boot menu bo nie widzę ich ikonek po wgraniu Workbencha albo nie uruchamia się user-startup. Zainstaluj tego AGS jeszcze raz i usuń ten nieszczęsny plik 68040.backup z libs:.
[#50] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #49

Też tak raz miałem w AGS 2.6 naprawiłęm s-s, pograłem w castelvanie i mi zniknoł cały Work po reboocie m.in dlatego sobie przegrałem na swoje partycje.
[#51] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #48

Ale dziwna kompilacja jak dla mnie, niby gry, a tu BlitzBasic2, Deluxe Paint V, podmianka nazwy systemu.
I co to Warp jest? Tak patrzac po ilosci FAST-u.
Najprosciej to odpal bez startup sequence i skasuj 68040.backup
czyli
Delete libs:68040.backup
mozesz tez skasowac 68040.library
czyli
Delete libs:68040.library
1
[#52] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Don_Adan, post #51

Wlasnie spoko te ze dali takie zajawkowe programy. Jak zobaczylem Disney studio to wspomnienia z dziecinstwa wrocily ile tam drastycznych animacji bylo rysowane :D
[#53] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@MaroB, post #52

Ale tego sie raczej tak nie robi, tworzac w systemie dziesiatki niepotrzebnych assign-ow na starcie.
Slabo to wyglada wtedy, taki zasmiecony system.
Przynajmniej ja tak nie robilem.
[#54] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Don_Adan, post #53

W końcu udało mi się rozwiązać problem! Muszę przyznać, że jestem amatorem Rozwiązanie było w zasadzie bardzo proste, ale bez waszych podpowiedzi na pewno nie udało by mi się uruchomić AGS.

Zacznę od tego, że przy kartach turbo z 68060 faktycznie trzeba usunąć z libs 68040.library. Po usunięciu tej biblioteki na Winuae odpalałem AGS bez problemu, ale na A1200 już nie, miałem czarny ekran. Dwa dni temu olśniło mnie, że zgrany AGS na kartę SD może się "gryść" z kartą CF z załadowanym systemem, którą mam w WARP1260. Więc wyciągnąłem CF i AGS odpalił się bez problemu. Wykazałem się wyjątkową amatorką, bo od początku wystarczyło w Boot options ustawić tylko kartę SD, jako bootowalną

Jeśli chodzi o AGS to jestem pełen podziwu dla autora za trud i pomysł. Fajna sprawa, jest tam chyba wszystko co wyszło na Amigę. Najbardziej mi się podoba, że przy każdej grze jest screen, który ułatwia wybór gry.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Teraz chyba temat można zamknąć szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 20:52:53 przez Przemoslo
[#55] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #54

jest tam chyba wszystko co wyszło na Amigę

Nie ma Tanx.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem