kategoria: A1200
[#61] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #59

Uruchamia się reguestów nie ma
[#62] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #61

[#63] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #62

Ta 18 g tak wygląda
[#64] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #62

1993856 x 512 bajtów, bo tyle jest bloków o tym rozmiarze nie daje 18Gb tylko około połowę tego. Pokaż co pakazuje po wykryciu dysków po wybraniu języka. No i u Ciebie nie dzieli tego dysku na mniejsze kawałki jak u mnie pod WinUAE. Na dyskietce jest ikonka Apollo Version. Uruchom i podaj wersję device.
[#65] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #64

pokazuje
[#66] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #64

[#67] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #66

pomyłka obrazu
[#68] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #66

[#69] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #65

[#70] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #65

Ja pomieszałem wcześniej. To jest rzeczywiście 1 giga. Z jakiekoś powodu widzi tylko taką pojemność. Tego nie przeskoczysz. Chyba, że na dysku są jakieś zworki poprawiające kompatybilność. A ten drugi 4gb jak jest widziany?

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 10:25:27 przez ppill

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 10:25:40 przez ppill
[#71] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #70

[#72] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #70

[#73] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #72

[#74] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #73

[#75] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #73

Czyli słuchy o tym, że to kiepski kontroler się potwierdzają. 18 widzi jako 1 a 4 jako 2. Lipa. W WinUae przynajmniej widzi większe i odpowiednio dzieli ale najwyraźniej coś slabo się dogaduje z nowszymi scsi 68pin. Nie wiem czy jest sens dwa stare scsi o lącznej, widzianej pojemności 3gb podpinać skoro jeden IDE 2,5 cala da Tobie dwa razy więcej. Z filesystemem pfs3aio nawet nie musisz zmieniać scsi.device by wykorzystać całość.
[#76] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #75

Tylko że symbol ST32550 wskazuje na dysk 2GB.
Czyli tyle ile pokazuje program .
1
[#77] Re: 2 dyski scsi

@Norbert, post #76

A no pojawił się trzeci zawodnik scsi bo myślałem o tym Compaq DDRS 34560. Czyli widziany prawidłowo.

Zapodaj tego Campaq i zobaczymy

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 12:01:50 przez ppill

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 12:04:50 przez ppill
1
[#78] Re: 2 dyski scsi

@Norbert, post #76

To jest po prostu stary kontroler. Nawet gdyby nie był tak zabugowany, to i tak w tamtych czasach (1995) dyski większe niż 1 GB w Amidze były jeszcze przyszłością, więc większość sterowników kontrolerów SCSI i IDE z tamtych czasów pracuje poprawnie z dyskami do max 4 GB.
Jeśli kontroler był popularny (jak np. kontroler IDE w A600 i A1200) to pojawiły się nowsze wersje obsługujące większe dyski. Podobnie sterownik do kontrolerów zgodnych z Oktagonem... ale czy do Apolla jest coś takiego? Nie słyszałem.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 12:20:56 przez wali7
[#79] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #77

Compaga shandlowałem
[#80] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #79

No to pytanie czy takie pojemności Ciebie urządzają. Nie mam pojęcia jakie osiągi ma ten kontroler bo jest programowy bez DMA. Jest tam programik scsi speed gdzie możesz coś pdkręcić ale czy bčdzie znacząco szybciej i z mniejszym obciążeniem procka i przerwań to nie wiem. Apollo Install można bez problemu dodać inny szybszy filesystem. Działa jak każdy inny program do partycjonowania i jeszcze ma opcje dodania read i write cache do partycji. I też dodaje sporo od siebie do RDB, pewnie dodatkowe ustawienia.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 12:55:14 przez ppill
[#81] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #80

Aby się dodał szybszy filesystem musi być w katalogu l
[#82] Re: 2 dyski scsi

@marcinm, post #81

Trochę więcej jest potrzebne... później jak będę miał chwilę to zrobię screeny z poszczególnymi etapami to będziesz mógł spróbować u siebie.
[#83] Re: 2 dyski scsi

@wali7, post #78

Może i tak, ale ....
W poście #51 jest pokazane że przy większym dysku Apollo-scsi.device dzieli go na mniejsze po 2GB zmieniając LUN.
A jeśli tyczy się dysków SCSI to były one dostępne w dużych wielkościach, fakt były drogie.
Zanim pojawiły się dyski IDE w takich wielkościach SCSI już istniały.
Myślę że podział na mniejsze logiczne dyski to najlepsze rozwiązanie, jakie daje scsi w Apollo.
[#84] Re: 2 dyski scsi

@ppill, post #82

ADF Apollo Install z pfs3aio i innymi drobiazgami. Bootujesz z tego.

Dodałem program SCSI Tester bo warto sprawdzić czy staruszek nie ma złych sektorów. Po uruchomieniu musisz tylko wybrać odpowiedni ID. Log zapisz w Ram: jak program proponuje. Test Intensity możesz zmieniać w trakcie trwania. To zmienia ilość ruchów głowicą przed odczytaniem sektora.

To będzie trwało BAARDZO długo ale przynajmniej będziesz wiedział czy warto się w to bawić.

Partycja.
Wybierasz dysk, Manual, Work on filesystems. Jeżeli jakiś jest to wybierasz i naciskasz Drop. New i wpisujesz co na obrazku.

Install i OK. Partition. Jak coś jest to znowu DROP i New. Wpisujesz to co na obrazku. Start Cylinder 2 a końcowy może się nieco różnić u Ciebie.

Jeżeli masz już DH0 na innym dysku to zmień na DH1 czy co tam trzeba.

OK. Special Options.

OK. OK. Zapisuje. Wychodzisz. Reset.

Po wgraniu systemu powinieneś mieć dysk ze znakami zapytania. Wybierasz, a z menu Icons>Format disk. Wpisujesz nazwę, Enter i QUICK FORMAT. Pojawi się komunikat PFS i po chwili będziesz w domu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem