[#1] Cocolino nie lubi 100mhz
Dzień dobry

Napotkałem drobny problem i chciałem podpytać was czy u was jest tak samo i czy ktos znalazł rozwiązanie.

Problem dotyczy interfejsu Cocolino a także Ryś mk2.
Gdy któryś z tych interfejsów jest podłączony i zainstalowany (cocolino.driver lub RysWheel) i BFG9060 ustawione jest na 100mhz, to zauważyłem problem z przewijaniem zawartości okien w workbench. Chodzi o przewijanie zawartości okna z użyciem kursora, czyli przeciąganie belki, zacina się.
Problem nie występuje gdy nie ma zainstalowanego cocolino.driver lub ryswheel, lub gdy BFG ustawione jest na 50mhz.

Czy ktoś z was miał podobny problem? i udało mu się go rozwiązać?

Dodam tylko że przewijanie z użyciem rolki, zarówno w pionie jak i poziomie działa prawidłowo w obu przypadkach.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 08:37:09 przez jaster
[#2] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #1

Nie ma BFG9060, więc nie zaznałem tego problemu, ale miałem swego czasu podobny efekt (już nie pamiętam przy czym) i pomogła zabawa ustawieniami rolki w FreeWheel (zmiana skoku rolki, czy trybu rolki) ok, racja

A gdy masz podłączonego Ryśka i sterownik do rolki, działa Ci poprawnie 3ci przycisk myszy (środkowy)?

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 09:02:12 przez BULI
[#3] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@BULI, post #2

Przy rysiu nie sprawdzałem ale przy cocolino działa prawidłowo.
Bawiłem sie troche wczoraj ustawieniami freewheel łącznie z jego wyłączeniem, ale to nic nie pomogło.
[#4] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #3

Tak się dzieje z każdą myszką?
[#5] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@BULI, post #4

Do cocolino mam tylko jeden model bo to ps2, a przy rysiu z kazdą którą mam i która z nim działa ( mam trzy)

Podejrzawam że problem dotyczy tych 100mhz bo tak jak pisałem przy 50mhz wszystko działa cud miód, również jak wyjmę BFG i odpale na 030 to jest dobrze. Sprawdzałem na płycie rev B oraz cr D, oraz na WB3.9 i 3.2
Ale pobawię sie jeszcze dzisiaj bardziej ustawieniami freewheel.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2024 09:25:19 przez jaster
[#6] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #5

Może trochę nie na temat, ale spostrzeżenie również dotyczące BFG9060 z taktowaniem na 100mhz. Jak mam podłączona prelude i moduł dekoduje mp3, to są takie delikatne, irytujące przeskoki. Jak dekoduje BFG9060 poprzez bibliotekę mpega.library to jest ok. Efekt taki nie występuje z żadną inną karta procesorowa taktowana 50mhz w A4000 i w a1200. Wtedy z dekodowaniem przez moduł na prelude nie ma żadnego problemu.
[#7] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #1

U siebie nie mam problemów z BFG9060 100MHz i Cocolino. Ale, jak to mówią, co amiga, to charakter.
[#8] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #1

Stawialbym na to, ze 68060 100 MHz jest za szybkie.
A autorzy sterownikow tego nie przewidzieli.
Jak nie masz zrodel, to pozostaje deasemblacja sterownikow i szukanie bledow.
[#9] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@Kitech, post #7

Mozesz podejrzeć której wersji cocolino.driver uzywasz?
[#10] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #9

Wersja 1.3.
[#11] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@Don_Adan, post #8

Bawiłem się w deasemblację i reverse engineering tego sterownika. Sam kod obsługi przerwania to tylko kilkanaście ostatnich linijek.
W każdym bądź razie ten sterownik ma możliwość zmiany pewnych opóźnień za pomocą zmiennej w ikonie tooltype sterownika może warto to opóźnienie zwiększyć.
2
[#12] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@bfgmatik, post #11

Masz rację. Właśnie wczytałem się w dokumentację, i potestuję dzisiaj z różnymi parametrami.
[#13] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@bfgmatik, post #11

Najczestszy (losowy) problem na szybszych procesorach z przerwaniami to tzw. Interrupt ACK.
Na koncu danego przerwania trzeba dodac ekstra odczytanie rejestru w celu minimalnego spowolnienia przerwania.
[#14] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@Don_Adan, post #13

Naprawione😀 po kilku próbach poskutkowało zmniejszenie prędkości transmisji czyli ustawienie parametru IMPSIZE 44. Domyślna wartość to 37 przy czym zwiększenie parametru zmniejsza prędkość transmisji. Na wartościach między 44 a 127 działa idealnie.
2
[#15] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #14

Z tego co pamiętam, to jest czas jaki program czeka na wystawienie danych przez adapter Cocolino przed ich odczytaniem. Wartość ta jest liczona w jednostkach czasu niezależnych od procesora bo chyba związanych z przerwaniem odświeżania ekranu. No ale jeżeli zwiększenie pomogło, to może coś gdzieś było na styk i się adapter nie wyrabiał przez szybsze wykonywanie innych fragmentów kodu. Fajnie, że działa.

W swoim czasie próbowałem napisać własny program do adaptera działającego z tym sterownikiem od Cocolino i skończyło się na tym, że musiałem kupić oryginał i podejrzeć na oscyloskopie żeby rolkę dobrze zrobić :D.
1
[#16] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@bfgmatik, post #15

Rolkę w protokole Cocolino obsługuje sterownik do myszki TankMouse.
1
[#17] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@sq7bti, post #16

Ja chyba używałem cocolino.driver + freewheel z czego niskopoziomową wymianą danych zajmuje się ten pierwszy. A ten drugi chyba wysokopoziomowym przekazywaniem informacji o ruchu do systemu operacyjnego.

Aha, pewnie mówisz o stronie urządzenia. Nie wiem, napisałem swój sterownik na attiny24, zwykle piszę od zera :)

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2024 08:43:58 przez bfgmatik
[#18] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@bfgmatik, post #17

Ja chyba używałem cocolino.driver + freewheel

OS3.0? 3.1?
[#19] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@sq7bti, post #18

Chyba 3.1 albo 3.1.4 :)
[#20] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@bfgmatik, post #19

W nowszych jego funkcjonalność jest w OS, więc już zbędny.
[#21] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@sq7bti, post #20

Ale Freewheela?
[#22] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@bfgmatik, post #21

No ja używam aktualnie 3.2 i wystarcza cocolino.driver zeby rolka działała, freewheel nie jest konieczny.
[#23] Re: Cocolino nie lubi 100mhz

@jaster, post #22

Dobrze wiedzieć.
Na razie jestem na etapie 3.1/3.1.4 i dalej nic nie testowałem. Ogólnie projekt leży już parę miesięcy w szufladzie bo zająłem się innymi rzeczami, ale pewnie do niego wrócę za jakiś czas.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem