kategoria: A1200
[#1] W Amidze 1200 , bez dodatkowej karty turbo , jest brak obrazu i niedziałająca myszka
Witam

Mam płytę główną od Amigi 1200 Rev. 2B . Od ponad 20 lat jej nie używałem, więc ostatnio postanowiłem sprawdzić czy ogólnie chodzi. Po podłączeniu okazało się, że jest problem z uruchomieniem. Do Amigi mam podłączony jedynie dysk Twardy . Stacji dyskietek nie mam podłączonej bo jest uszkodzona. Po włączeniu Amigi kursor myszki chodzi i jest aktywny przez 20 – 30 sekund , a potem niestety jest tylko w miejscu. Amigę 1200 podłączam do TV LCD przez RCA , bo jedynie w ten sposób mogę , gdyż nie mam przewodu RGB - Euro. Zauważyłem również, że nie zawsze pojawia się obraz po włączeniu Amigi. Niekiedy po kilka razy muszę włączyć z odstępami kilku minutowymi i odczekać by za którymś razem obraz wskoczył. Do Amigi 1200 mam rozszerzenie pamięci 16 Mb , i co jest ciekawe to to, że po podłączeniu karty 16 Mb , nie ma problemu z uruchomieniem obrazu i poprawnie działającą myszką i jej kursorem , wszystko jest dobrze. Obraz jest za każdym razem po włączeniu . Na chwilę obecną chciałbym zasięgnąć informacji od osób zorientowanych w tej kwestii , jakiego typu mogą być usterki , które mógłbym sprawdzić by przywrócić poprawne działanie myszki, i być może przyczyny co jakiś czas braku obrazu po włączeniu Amigi 1200 i jej kursora, bez dodatkowej pamięci 16 Mb ?, czy ewentualnie zostaje do wymiany jakiś procesor, a może kości pamięci : U16 , U17, U18 , U19 , które odpowiadają za tego typu usterkę jako główną przyczynę ?

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 19:52:42 przez piotani

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 19:53:25 przez piotani

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 19:54:28 przez piotani

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 19:55:11 przez piotani

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 21:31:32 przez piotani
[#2] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@piotani, post #1

Pewnie recap by się przydał. To nie rozszerzenie pamięci, tylko karta turbo, po screenach z SysInfo obstawiam że Apollo 1240.
1
[#3] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@piotani, post #1

Kondensatory wymienione?
[#4] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@amikoksu, post #3

Jeżeli chodzi o kondensatory, to ogólnie nie wiem czy były wymieniane , bo ja osobiście nigdy ich nie wymieniałem , więc raczej może zacznę od wymiany kondensatorów.
[#5] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@piotani, post #4

kondensatory wyglądają na oryginalne, więc zdecydowanie zacznij od wymiany
2
[#6] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@wali7, post #5

Dobrze . Oczywiście tak zrobię. Zamówię kondensatory i wymienię na nowe.
[#7] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@wali7, post #5

a może też i zasilacz już szwankuje ... i za mało prądu daje ?
1
[#8] Re: W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@Cezarykl, post #7

Zacznę najpierw od wymiany kondensatorów, a gdy będzie nadal źle, to dam znać.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 20:53:24 przez piotani
[#9] W Amidze 1200 , bez dodatkowej pamięci , jest brak obrazu i niedziałająca myszka

@piotani, post #8

Tak jak wspominałem wcześniej, wczoraj wymieniłem kondensatory w Amidze 1200. Wymiana niektórych kondensatorów, ze względu na brak dojścia i mało miejsca na płycie głównej , nie była taka prosta, tym bardziej że wymieniałem je pierwszy raz. Po wymianie i podłączeniu Amigi prze RCA do TV, bez karty turbo , obraz wskoczył bez żadnych problemów. Myszka natomiast zaraz po podłączeniu przez 3 razy z rzędu , zatrzymała się na kilka sekund na środku ekranu, ale po chwili doszła do poprawnego działania i na chwilę obecną nie ma już z nią problemów tak jak to było przed wymianą kondensatorów. Myślę że już teraz będzie wszystko dobrze, i nie będzie sprawiała problemów, a gdyby coś było nie tak , to dam znać , bo dzięki wam - co zresztą jestem zadowolony z tego faktu, zdecydowałem się w końcu po tylu latach na wymianę kondensatorów , co wcześniej na samą myśl o tym że muszę je wymienić, robiło mi się nie dobrze. Na płycie głównej będę jeszcze wymieniał , gniazda RCA - czyli żółte video , białe od kanału audio lewego, oraz czerwone od kanału audio prawego. Dźwięk z wyjść z gniazd audio , sprawdzałem i działa bardzo dobrze, nie ma z nimi problemów. Natomiast stacje dyskietek podłączyłem nową od PC , ale najpierw przerobiłem ją do Amigi 1200. Dyskietki wczytuje jak na razie poprawnie, więc ogólnie wszystko jest dobrze. Dodatkowo za kilka dni, będę jeszcze wymieniał kondensatory w zasilaczu do Amigi 1200.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2024 16:41:45 przez piotani

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2024 16:42:48 przez piotani
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem