[#1] test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000
Dzień dobry

Panowie pytanie do was czy też tak macie?:

Amiga 4000D crD + indivision mk3 - Podpinam dongla do loopback testu i uruchamiam amiga test kit, uruchamiam test portu serial, i amiga się wiesza i restartuje.
Gdy zrobię to samo bez podłączonego indivision, wszystko jest dobrze i mogę przetestować.

Co to kurcze może być?. Niezależnie czy robię to na samej płycie głównej, czy z podłączonym bridgeboardem z kartami. Gdy podpięty jest indivision, nie mogę zrobić testu portu serial.
[#2] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@jaster, post #1

A masz wpięty dongle do portu serial ?
[#3] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@Amigo-A1200-040, post #2

No tak...dodam że dongle sprawny sprawdzałem na innych ami. Przy próbie testu bez podłączonego dongla, nie wiesza się i test sie poprostu nie wykonuje.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 10:44:37 przez jaster
[#4] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@jaster, post #3

Amiga test kit odpalony z dyskietki ?
A inne wersje ATK sprawdzałeś ?
[#5] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@Norbert, post #4

Z dyskietki. Sprawdzałem chyba z 3 wersje od najnowszej w dół.
[#6] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@jaster, post #1

Pytałeś może Jensa na icomp.de forum?
[#7] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@Madman, post #6

Jeszcze nie. Przeszukiwałem internet ale nic nie znalazłem by ktos miał taki problem. Więc najpierw chciałem zweryfikować czy to tylko u mnie tak wygląda, czy problem jest powtarzalny. Wcześniej używałem z portem serial na ten amidze Amiga explorer ,i działał dobrze ale bez indivision. Dzisiaj sprawdzę czy Amiga explorer zadziała z podłączonym indy.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 14:00:36 przez jaster
[#8] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@jaster, post #7

A takie głupie (być może) pytanie... używasz z mk3 ten dodatkowy adapter zapinany na jeden z układów, umożliwiający ustawianie ekranu "w locie" przez CTRL + tylda ? Możesz go odłączyć od indi bo tak w zasadzie, przy ustawieniu i zapisaniu konfigu w indi, ten adapter nie jest już potrzebny. Zobacz czy jego odpięcie cokolwiek zmieni...
Co do forum icomp.de to pamiętaj, że tam więcej jest wątków w niemieckim dziale i jak nie znasz języka a chcesz wrzucić jakiś wątek w google translatora to najpierw musisz zmienić język forum na niemiecki, inaczej translator nie łyknie wklejonego linka
[#9] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@Madman, post #8

Już sprawdzałem to czy jest podłaczony czy odłączony nie robi różnicy
[#10] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@jaster, post #9

Ok jest postęp. Wygląda na to że fałszywy alarm troche. Port serial podczas testu działa normalnie i nie wiesza amigi...test na donglu powoduje ze znoka tylko obraz z indivision. Przez port rgb sygnał nadal idzie i wszystko wygląda dobrze.
Czyli tan test portu serial w amiga test kit, nie powoduje zawieszenia amigi tylko zawieszenie indivision

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 16:53:04 przez jaster
[#11] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@jaster, post #10

To nie sprawdzałeś tego na porcie RGB ?
Jak pytalem się o odpalenie ATK z dyskietki, to nie przypuszczałem że używasz mk3.
Jak ma być test Amigi, to bez dodatków.
[#12] Re: test portu serial + indivision mk3 wiesza Amigę 4000

@Norbert, post #11

Tak sprawdzałem na mk3 i rzeczywiście było to nierozsądne bo bez mk3 to wymuszało użycie rgb stąd za kazdym razem bylo ok.
Tak mnie trąciło zeby na rgb sprawdzić z podlonczonym indi jak wróciłem z pracyszeroki uśmiech
Nie tak do końca bez dodatków, przecież w atk testujesz też np rozszerzenia pamięci.
Nie zmienia to faktu że indi nie lubi testu loopback na serialu😉
Pewnie ma to związek z tym ze indi przecież moze puszczać też audio, a paula przecież obsługuje serial i ten test loopback pewnie coś kaszani.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 20:30:08 przez jaster
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem