kategoria: A500
[#31] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #30

Miłem 2 przełączane kickstarty 1.3 i 3.1.4 ze złączem IDE i 8MB RAM i wszystko chodziło pięknie.
Na Pistorm mam 3.1.4 , ale próbowałem też na 3.0 , 3.1 i 3.2 ale bez zmian.
Po włożeniu dyskietki gra się załaduje do intro początkowego, potem kliknięcie myszką i za 2-3 sekundy zwiecha.
No i dodam, że na Goteku identyczne zachowanie.
Whdload przecież mam, ale nie ma to jak odpalić czasami grę z dyskietki i posłuchać brzęczenia stacji
[#32] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #31

A te gry działały z dyskietki na a500 z kick 3.1.4 i 8mb ram ?

Wyłączenie CACHE w early-menu nie pomaga ?
[#33] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #31

Tylko PiStorm to jest bardzo szybki procesor, emulujacy 68040.
Odpalanie czegos starego na nim z dyskietki nie ma wiekszego sensu.
Bo szansa, ze pojdzie z dyskietki jest minimalna.
Gra musialaby byc bardzo dobrze napisana.
Mozesz sprobowac odpalic WB 3.2, pod kickiem 3.2.
Powinno pojsc.
Z gier to moze nowe gry na ECS pojda.
[#34] Re: PiStorm for Amiga 500

@Don_Adan, post #33

Gra musialaby byc bardzo dobrze napisana.

W znaczeniu, że gra musiałaby być napisana na sprzęt, który jeszcze nie powstał?
[#35] Re: PiStorm for Amiga 500

@Marcin27411, post #34

Cos w tym stylu.
Ale glownie mi chodzi, o wszelkiego rodzaju timingi, waity, interrupt ACK.
Zwykle autor gry jakis tam margines dawal, ale to juz nawet na 68030 moglo byc za malo.
Taki PiStorm jest pewnie z 500 razy szybszy niz A500 7 MHz, takiej szybkosci raczej nikt kto pisal gre w latach 90-tych nie przewidywal. A kazdy niepotrzebny wait na 68000 spowalnia gre.
[#36] Re: PiStorm for Amiga 500

@Don_Adan, post #33

Jak już pisałem bez Pistorma wszystko czyta jak należy, bez względu na system.
Mam aktualnie WB 3.2 pod Kickiem 3.2, ale gier z dyskietki nie odpalę, choć programy już tak.
Malina jest z 2023r. Może jakiś Update wymagany lub instalacja jakiegoś systemu? Po zakupie Maliny nic przy niej nie gmerałem.
Zapytam tak. Czy obecnym tu posiadaczom Pistorma uruchamiają się gry z dyskietek?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2025 21:57:13 przez hichal
[#37] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #36

Sprawdziłem z ciekawości kilka tytułów i nie chcą się poprawnie uruchomić. (PiStorm + Caffeine OS).
Przykładowo:
Lotus 2 - wisi na planszy tytułowej.
Pinball Dreams - intro OK potem czarny ekran po włożeniu drugiej dyskietki.
Alien Breed - intro OK i nie ma ochoty przejść dalej, brak reakcji na mysz i joya.
Supremacy - czarny ekran.
Flashback - GURU MEDITATION po kilku sekundach odczytu.
Oczywiście za każdym razem dyskietka w stacji przed uruchomieniem systemu.
[#38] Re: PiStorm for Amiga 500

@Sounder, post #37

Ale nie ma co się dziwić.
Szybki procek + JIT . (040)
Nowy kickstart. (3.2.)
Duża ilość pamięci FAST. (Z2 czy Z3 ? )
Dla większości gier dla a500, to dziwna i niespotykana konfiguracja. (czasach a500)
2
[#39] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #38

Lekko oftopujac - sporo dem i gier nie chce mi się także uruchomić z dyskietki np na aca 500+ aca 1232. musze wyłączać kartę zworką (u mnie to przełącznik). Czyli podejrzewam że to po prostu kwestia kart turbo jako takich
[#40] Re: PiStorm for Amiga 500

@sunater, post #39

Dlatego dla nowszych konfiguracji i starego oprogramowania wymyślono WHDLoad.
2
[#41] Re: PiStorm for Amiga 500

@amigachelm, post #40

Dzięki.
Właśnie na takie konkretne odpowiedzi czekałem i wiem, że nic nie sknociłem, bo tak po prostu ma być.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem