kategoria: A500
[#31] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #30

Miłem 2 przełączane kickstarty 1.3 i 3.1.4 ze złączem IDE i 8MB RAM i wszystko chodziło pięknie.
Na Pistorm mam 3.1.4 , ale próbowałem też na 3.0 , 3.1 i 3.2 ale bez zmian.
Po włożeniu dyskietki gra się załaduje do intro początkowego, potem kliknięcie myszką i za 2-3 sekundy zwiecha.
No i dodam, że na Goteku identyczne zachowanie.
Whdload przecież mam, ale nie ma to jak odpalić czasami grę z dyskietki i posłuchać brzęczenia stacji
[#32] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #31

A te gry działały z dyskietki na a500 z kick 3.1.4 i 8mb ram ?

Wyłączenie CACHE w early-menu nie pomaga ?
[#33] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #31

Tylko PiStorm to jest bardzo szybki procesor, emulujacy 68040.
Odpalanie czegos starego na nim z dyskietki nie ma wiekszego sensu.
Bo szansa, ze pojdzie z dyskietki jest minimalna.
Gra musialaby byc bardzo dobrze napisana.
Mozesz sprobowac odpalic WB 3.2, pod kickiem 3.2.
Powinno pojsc.
Z gier to moze nowe gry na ECS pojda.
[#34] Re: PiStorm for Amiga 500

@Don_Adan, post #33

Gra musialaby byc bardzo dobrze napisana.

W znaczeniu, że gra musiałaby być napisana na sprzęt, który jeszcze nie powstał?
[#35] Re: PiStorm for Amiga 500

@Marcin27411, post #34

Cos w tym stylu.
Ale glownie mi chodzi, o wszelkiego rodzaju timingi, waity, interrupt ACK.
Zwykle autor gry jakis tam margines dawal, ale to juz nawet na 68030 moglo byc za malo.
Taki PiStorm jest pewnie z 500 razy szybszy niz A500 7 MHz, takiej szybkosci raczej nikt kto pisal gre w latach 90-tych nie przewidywal. A kazdy niepotrzebny wait na 68000 spowalnia gre.
[#36] Re: PiStorm for Amiga 500

@Don_Adan, post #33

Jak już pisałem bez Pistorma wszystko czyta jak należy, bez względu na system.
Mam aktualnie WB 3.2 pod Kickiem 3.2, ale gier z dyskietki nie odpalę, choć programy już tak.
Malina jest z 2023r. Może jakiś Update wymagany lub instalacja jakiegoś systemu? Po zakupie Maliny nic przy niej nie gmerałem.
Zapytam tak. Czy obecnym tu posiadaczom Pistorma uruchamiają się gry z dyskietek?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2025 21:57:13 przez hichal
[#37] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #36

Sprawdziłem z ciekawości kilka tytułów i nie chcą się poprawnie uruchomić. (PiStorm + Caffeine OS).
Przykładowo:
Lotus 2 - wisi na planszy tytułowej.
Pinball Dreams - intro OK potem czarny ekran po włożeniu drugiej dyskietki.
Alien Breed - intro OK i nie ma ochoty przejść dalej, brak reakcji na mysz i joya.
Supremacy - czarny ekran.
Flashback - GURU MEDITATION po kilku sekundach odczytu.
Oczywiście za każdym razem dyskietka w stacji przed uruchomieniem systemu.
[#38] Re: PiStorm for Amiga 500

@Sounder, post #37

Ale nie ma co się dziwić.
Szybki procek + JIT . (040)
Nowy kickstart. (3.2.)
Duża ilość pamięci FAST. (Z2 czy Z3 ? )
Dla większości gier dla a500, to dziwna i niespotykana konfiguracja. (czasach a500)
2
[#39] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #38

Lekko oftopujac - sporo dem i gier nie chce mi się także uruchomić z dyskietki np na aca 500+ aca 1232. musze wyłączać kartę zworką (u mnie to przełącznik). Czyli podejrzewam że to po prostu kwestia kart turbo jako takich
[#40] Re: PiStorm for Amiga 500

@sunater, post #39

Dlatego dla nowszych konfiguracji i starego oprogramowania wymyślono WHDLoad.
2
[#41] Re: PiStorm for Amiga 500

@amigachelm, post #40

Dzięki.
Właśnie na takie konkretne odpowiedzi czekałem i wiem, że nic nie sknociłem, bo tak po prostu ma być.OK
[#42] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #41

Pytanie mam do osób, które dla bezpieczeństwa skręciły w całość PiStorma z RPi 3A+. Czego użyliście? Jaki długości i wymiary, nakrętki czy może coś innego?
Co myślicie o użyciu trytytek POD gniazdem CPU tak aby opasać nimi PiStorma, by całość siedziała solidnie w podstawce CPU?
[#43] Re: PiStorm for Amiga 500

@sunater, post #39

Co do odpalania gier i demek z dyskietek z pistormem to mogę potwierdzić że bardzo słabo to wygląda jeśli chodzi o uruchamianie. Sprawdzałem kilka losowych gierek oraz demek i żadne albo się nie uruchomiło od razu albo zawieszało się w trakcie. Np jedno z lepszych demek na gołą Amigę Batman Rises wywala się pod koniec drugiej dyskietki i gliczuje grafikę. Co dziwniejsze miałem przez chwile tf536 z prockiem 030 i na tym nawet się nie uruchomiło. Jeśli chodzi o turbinkę i pistorm to niestety tylko whdload.
[#44] Re: PiStorm for Amiga 500

@druzil28, post #43

Tak samo słabo to wyglądało gdy ktoś miał takie cuda techniki jak 1 mb Chip, odrobinę fastu, procesor z cache, nowszy kickstart, VBR pod innym adresem, układy AGA i tak dalej...

Trudno się spodziewać by pistorm w tej kwestii sprawował się inaczej.

Nie bez powodu pierwszym zakupem po a600 był przełacznik kickstartu a użytkownicy A1200 mieli dyskietkę z Relokickiem.
1
[#45] Re: PiStorm for Amiga 500

@ppill, post #44

W przypadku A500 i Pistorm'a kick 1.3 niewiele zmienia niestety
[#46] Re: PiStorm for Amiga 500

@waldiamiga, post #42

Odpowiem sam sobie.
Zastosowałem trytytki spajając gniazdo CPU i Riser, który niedomagał, a dzięki Paulinie odżył.
Teraz Riser siedzi mocno i stabilnie.

Teraz pozostało spiąć ze sobą Pistorma i RPi, śruby M2,5 mam, podkładki też, brakuje mi nakrętek.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2025 19:45:46 przez waldiamiga
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem