kategoria: A500
[#31] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #30

Moja Amiga z tego co pamiętam nie miała pustych klawiszy i duży Enter.
Wtedy niestety miałem zakaz rozkręcania jakichkolwiek rzeczy żeby nie zepsuć, a zawsze mnie interesowało co jest w środku.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 19:00:35 przez Biegu86
[#32] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #31

Czyli mogła być rev. 6 albo 8, gdyby były puste klawisze i mały L to niemal na pewno byłaby rev. 8. Obie rewizje są fajne, mam obie i lubię każdą z nich.
1
[#33] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #30

nie wiedząc o czy napisałem

Nie dziwię się że nie wiemy o czym napisałeś.
Enter to Enter - najczęściej występuje na bloku numerycznym, a dolna pozioma kreska litery L skręca w prawo a nie w lewo jak strzałka na klawiszu Return.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 22:08:06 przez lord_spider
1
[#34] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Jacques, post #11

Moim zdaniem ze względu na rok 1992 większe szanse na Rev 8.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2024 22:35:55 przez lord_spider
[#35] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Biegu86, post #31

Tu ciekawy poradnik jak rozpoznać wersję płyty po bocznym złączu krawędziowym.
Oczywiście nie zakładam że pamiętasz wygląd złącza, ot taka ciekawostka że bez rozkręcania się da to ustalić.
[#36] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@lord_spider, post #33

Enter nie może występować najczęściej w bloku numerycznej klawiatury, bo to by oznaczało, że podstawowy blok klawiatury Entera czasem nie posiada. Jeśli jest numeryczna, to na podstawowej też jest Enter, jak nie ma numerycznej to jest tylko na podstawowej.

"Big L" to określenie potoczne, zazwyczaj znane wśród użytkowników Amigi, zapis wziął się zapewne stąd, że L nie można napisać na klawiaturze w drugą stronę. Jeśli ktoś nie kojarzy tej nazwy, nie może twierdzić, że osoba porównując ten typ Entera do innego zmyśla, gdyż nie wie czego dotyczy porównanie.

A500 dostała podłużne logo na etapie rewizji 6A i występowało ono już do końca produkcji tego modelu. Nie ma samego loga C= w rewizji 8, a jeśli tak jest, to znaczy, że ktoś zamienił obudowę.
[#37] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #36

Na podstawowej to jest Return, w ramach zgodności z maszynami do pisania.
Stąd ta strzałka w dół i na lewo, na oznaczenie powrotu karetki do kolejnej linii po lewej stronie ekranu (papieru pierwotnie).
Enter to innowacja komputerowa, która ostatecznie znalazła swoje miejsce w bloku numerycznym.
Pierwotnie klawisz wysyłał polecenia bufora terminala do hosta bez przechodzenia do nowej linii, jak ma to miejsce w przypadku klawisza Return.

Nigdy nie spotkałem się z określeniem Big L, jak można przeczytać powyżej nie tylko ja - dzięki za wyjaśnienie.
To że używano go wśród Twoich znajomych Amigowców nie przesądza a jego powszechności w innych rejonach kraju - uroki braku powszechnej komunikacji w czasach popularności A500.

Zgoda co do podłużnego loga, zaczęło się pojawiać od egzemplarzy z płytą rev. 6.
2
[#38] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@lord_spider, post #37

Dla mnie Enter i Return to ten sam klawisz, nigdy ich nie rozróżniałem. Maszynistą nie byłem, więc pewnie dlatego. Sporo współczesnych klawiatur ma napisane w bloku podstawowym dwie nazwy, inne mają strzałkę o której mówisz i napis Enter, a nie Return. Ze starego sprzętu, przykładowo ZX Spectrum+ miało napis Enter, a Atari 65XE Return. Jeśli chodzi o Amigę, zawsze używałem nazwy Enter. Dobrze jednak wiedzieć o tym co napisałeś.

"Big L" to nie nazwa moich znajomych, wystarczy przejrzeć aukcje dot. klawiatur na znanych portalach czy różne fora. Skoro wprowadza to zamęt, będę używał nazwy Enter/Return, aby było jaśniej.

Wracając do tematu głównego, przypomniało mi się, że jak kupowałem w latach 90-tych ostatnie wersje A500, już w rewizji 8A, to oryginalny karton miał zaklejone słowo "Plus" białą kartką papieru. Czyli był to karton od A500 Plus z zalepionym końcowym słowem. Jeśli ktoś miałby oryginalny karton, to może też po tym zidentyfikować rewizję 8. Od razu dodam, że zapewne nie było tak we wszystkich przypadkach.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2024 00:07:47 przez brain030
1
[#39] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@lord_spider, post #35

Tu ciekawy poradnik jak rozpoznać wersję płyty po bocznym złączu krawędziowym.

Dzięki za ciekawostkę, choć faktycznie nie pamiętam jak ono wyglądało.
Jeśli chodzi zaś o pudełko to nie przypominam sobie aby był na nim ślad po zaklejonym plusie.
Trudno zatem mogę śmiało założyć rev6a lub rev8, takich będę dla siebie zatem szukał w niedalekiej przyszłości.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
[#40] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #38

oryginalny karton miał zaklejone słowo "Plus" białą kartką

Moje pudełko od CD32 ma zaklejone oznaczenia Amiga 600 - w Commodore pod koniec oszczędzali na wszystkim.
1
[#41] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@AD99, post #5

Mam takowa podstawke i 2.5 mb ramu wlasnie na rev 6a. Ojci tak to zmontowali w serwisie commodore za czasu swietnosci w granicach okolo 1990 roku. Ami do dzis cieszy no i w grach jest odczuwalne te 2.5 mb (1 chip 1.5 fast)
[#42] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@brain030, post #17

Ja mam 6a i 8a i na 6a mam maly return
[#43] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@lord_spider, post #35

Podobno da się też poznać po kolorze gniazd audio (L/R) w A500 jaka rewizja płyty. Niby w 6A obydwa były czerwone. Ja miałem 6A właśnie z czerwonymi gniazdami audio.
[#44] Re: Jaką miałem wersję A500 / jaki rev płyty?

@Madman, post #43

Mam nagraną na VHS moją Amigę, ale chyba nie da rady stwierdzić jaka to była :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem