[#1] Amiga w "Komputerze" 8/1987
Przeglądając stare numery "Komputera" natknąłem się na artykuł o Amidze. Był to jeden z pierwszych (jeśli nie pierwszy) tekst o Amidze w polskiej prasie komputerowej, który powstał w wyniku osobistego kontaktu z komputerem (czyli nie był przedrukiem z zagranicznej prasy).

Miłej lektury:
http://img84.imageshack.us/img84/713/alemigato5.jpg

[#2] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Wow na początku trochę pojechali po amisi a później to im chyba szczęka odpadła i palce zesztywniały.

[#3] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

To na pewno jest całość?

[#4] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@11MASTEr, post #3

Na pewno.

[#5] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Czy "Komputer" to nie jest teraz przypadkiem PC World Computer?
Na początku wyklinali, potem wychwalali, może fakt że nie uporządkowane, ale tu się możliwości liczą...... Chyba ta gazeta nie jest uporządkowana.

[#6] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Jak czytam o szalonych mozliwosciach graficznych czyli 640x512 w 16 kolorach
i 320x512 w 4 tysiącach kolorów to mam wrazenie ze jednak z czegos przepisywali.
[#7] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@RadoslawF, post #6

W sumie prawde napisali, tylko jakoś tak dziwny zakres przyjęli :)

[#8] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Bo to Atarowcy byli... Proste.

Dzięki za ciekawego skana. :) Naprawdę fajnie się takie rzeczy czyta!

[#9] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@Kokos, post #8

No, dziwnie Atari(suux!!) ta gazeta.
Nawet można przeczytać STragan...xD.

[#10] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Nie zapominajcie, że Atari ST był wówczas - obok klonów PC/XT - jedynym 16-bitowym komputerem, który był w naszym kraju "chociaż trochę" dostępny. Także dla redaktorów "Komputera" - sporo wówczas na temat Atari ST pisali, Amigę zaś znali początkowo jedynie z artykułów z niemieckiego Chipa (Atari STFM kosztował równowartość ponad 50 średnich pensji (w dewizach) a Amiga (1000) była 2x droższa i osiągalna jedynie poprzez zakupy na zachodzie - ST był chyba już wtedy w ofercie firmy Karen).

"Komputer" z tamtych lat to moim zdaniem najbardziej rzeczowe polskie czasopismo komputerowe ever - w zasadzie nie spotkałem się z ani jedną nieścisłością w tzw. merytorycznych tekstach tam drukowanych. Ten tekst też jest tego świadectwem. Faktem jest, że temat Atari ST i PeCetów pojawiał się częściej niż temat Amigi, ale o Amidze pisano zawsze rzeczowo i bardzo entuzjastycznie. Dopiero pod koniec lat 80-tych nastąpiło odchylenie w stronę PC i pismo w zasadzie stało się pismem o klonach z małą domieszką ST i Maca (kuriozum wg mnie bo kto wówczas w Polsce używał Maca oprócz jednego czy dwóch redaktorów "Komputera"?).
[#11] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@DanielJ., post #9

Podaj mi jeden powód przez który Atari suxx??

[#12] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@galu, post #10

Do rzeczowych pism z tamtych lat dodałbym również "Bajtek"

[#13] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@arti4-92, post #11

arti4-92 napisał(a):

> Podaj mi jeden powód przez który Atari suxx??

Brak wielozadaniowosci (wielozadaniowosc pojawila sie dopiero razem z MultiTOS w 1993 roku)

Mial byc jeden powod to jest jeden :P

[#14] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@arti4-92, post #11

Klawiatura - jak dla mnie koszmarnie niewygodna.
[#15] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Oczywiście pro-Atarowskie, jak wszystko w tamtych czasach. :/
[#16] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@szuler, post #13

Szuler:

Zadałem pytanie tobie?? Mówiąc to nie miałem na celu obrażenia Cie, czy coś, ale chodziło mi żeby Daniel podał mi przykład, chciałem sprawdzić czy wie co mówi :D.

P.S. Zepsułeś tak świetną zabawę

Dracław:

Zadałem pytanie tobie?? Mówiąc to nie miałem na celu obrażenia Cie, czy coś, ale chodziło mi żeby Daniel podał mi przykład, chciałem sprawdzić czy wie co mówi :D.

P.S. Zepsułeś tak świetną zabawę

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 17:19
[#17] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@arti4-92, post #16

arti4-92 napisał(a):

> Zadałem pytanie tobie??

Zadales pytanie na forum publicznym. Z pewnoscia liczyles sie z tym, ze odpowie Ci wiecej niz jedna osoba :)

> P.S. Zepsułeś tak świetną zabawę

Pechozol :)

[#18] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@szuler, post #17

on suxxował atari, a i mamyu na forum taką wspaniałą, nigdzie indziej nie spotykaną ą rzecz jaką jest dopisek do każdego postu
W odpowiedzi na #16
:P (na serio)

[#19] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@Hubez, post #12

"Bajtek" był kierowany głównie do młodzieży szkolnej i początkujących - ale na pewno był pismem historycznie najważniejszym. Dzisiaj stare numery "Bajtka" wyglądają bardzo archaicznie, artykuły z "Komputera" zaś - wtedy zapewne zbyt abstrakcyjne dla 99,9% osób zainteresowanych informatyką - wciąż da się czytać :)

Tutaj można znaleźć trochę artykułów z Komputera i Mikroklanu:
http://www.grush.one.pl/gazety.php
[#20] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@galu, post #19

Porównując zawartość "archaicznego" Bajtka z współczesnymi gazetami w radzaju Chipa, World Computer, itp. wydaje mi się, że nastąpił poważny krok w tył. W Bajtku były kursy programowania (głównie Basic, ale także C i Pascal), opisy róznych ciekawych przeróbek sprzętowych do zrobienia samemu, prócz tego trochę o grach, trochę opisów sprzętu, czy publicystyki. Podczas gdy współczesne czasopisma to głównie przedruki folderów reklamowych i testy porównawcze "co kupić"... z czego wniosek, że we współczesnej "komputeryzacji mas" nastąpiło przesunięcie ciężkości z zastosowań komputerów na kupowanie komputerów (czy cały sens zabaw z komputerem polega tylko na kupowaniu coraz to nowego i szybszego sprzętu?)
[#21] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@wali7, post #20

(czy cały sens zabaw z komputerem polega tylko na kupowaniu coraz to nowego i szybszego sprzętu?)

Dobrze powiedziane

[#22] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@pwe, post #5

pwe napisał(a):

> Czy "Komputer" to nie jest teraz przypadkiem PC World Computer?

Tak jest.

[#23] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@Pinto, post #22

"Komputer" był wydawany (jak wszystkie pisma w tamtym ustroju) przez państwowe wydwanictwo (RSW "Prasa-Książka-Ruch"). W 1990 roku zaprzestano wydawania tego miesięcznika, po tym jak kilka miesięcy wcześniej odeszli prawie wszyscy pracownicy redakcji. Redaktorzy naczelni "Komputera" wraz z dużą częścią załogi starego "Komputera" założyli prywatne już wydawnictwo, Lupus, i pismo PC Kurier. Trochę później do PC Kuriera dołączyły: Enter i Magazyn Amiga.
Amerykański koncern IDG wchodząc w 1992 roku do Polski z lokalną edycją PC Worlda postanowił odwołać się do tradycji "Komputera", i tak powstał "PC World KOMPUTER", z inną redakcją i zmienionej formie.
[#24] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@wali7, post #20

Tak, Bajtek był raczej gazetą dla bardziej zaawansowanych.
O grach było skromnie, głównie programowanie, hardware itp.

[#25] Re: Amiga w "Komputerze" 8/1987

@PopoCop, post #1

Zamieszczony przeze mnie skan wzbudził zainteresowanie, więc wrzucam jeszcze jedną ciekawostkę. Tym razem list z "Komputera" 5/1988.

http://img254.imageshack.us/img254/5707/list1te9.jpg

http://img169.imageshack.us/img169/5497/list2ek5.jpg

[#26] Re: Amiga w

@PopoCop, post #25

hmmm
http://www.grush.one.pl/gazety.php?mode=title&title=komputer

Fragment wstępu do pierwszego numeru "Komputera":

"Dziś, a piszemy te słowa w dniu zakończenia XXVII Zjazdu KPZR, chętniej patrzymy w przyszłość. Nasza ufność, że niesie ona nam wiele przygód intelektualnych i technicznych, opiera się nie tylko na słowach Uchwał i Programów, ale i na towarzyszącym im klimacie.

Ten klimat towarzyszy i wyzwaniu lat osiemdziesiątych — komputerom osobistym. Obok agitacji ( „komputer wielką rzeczą jest i basta!” ) i dywagacji udaje się znaleźć miejsce dla rzetelnej informacji i edukacji technicznej. Przykład zresztą idzie z góry. O przyspieszeniu świadczą między innymi pierwsze komunikaty z posiedzeń Biura Politycznego KPZR po wyborze nowego przywódcy — w ciągu miesiąca między innymi dwukrotnie rozpatrywano sprawę edukacji i upowszechnienia kultury informatycznej, formułując sprawdzalne, operacyjne cele i zadania. Ten ton utrzymano w dyskusji przedzjazdowej i podczas Zjazdu. Sprostanie wyzwaniu najnowszych technologii i odzyskanie czołowych pozycji w tym zakresie nie jest dziś jednym z wielu, lecz podstawowym celem Partii Lenina. To zaś, że potrafi ona skutecznie realizować swe podstawowe zadania w najtrudniejszych warunkach, udowodniła już nieraz."

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 15:55

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 15:57
[#27] Re: Amiga w

@Pinto, post #26

wow ! Partia lenina i komputer ahahah . Ale musialo byc glupio redaktorom jak kazal im zamiescic to polityczny...

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 16:38
[#28] Re: Amiga w

@Hubez, post #24

w jednym z warszawskich antykwariatow maja numery bajtka nawet te dodawane do sztandaru mlodych. Cena chyba 2 PLNy

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 16:42
[#29] Re: Amiga w

@PrzemasIII, post #28

U mnie na giełdzie można kupić magazyny AMIGA, mają sporo numerów, podobnie Bajtki, ale to głównie z lat '90

[#30] Re: Amiga w

@PrzemasIII, post #27

a skad wiesz ze kazal? mogli sami z siebie, do dzis zreszta jezyk politycznych poparancow niewiele sie zmienil, co najwyzej kierunek skad wiatr powiewa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem