[#62]
Re: Problem z 1.5MB Chip RAM
@wali7,
post #61
Wiesz co, może masz rację, ale z moich dotychczasowych doświadczeń z Amigami 500+ wynika, że czasami są one bardzo kapryśne.
Jako ciekawostkę podam, że mam w swoich zbiorach obecnie trzy Amigi. Są to A1200 z TF060/128MB Fast RAM + IndiAGA + zegar, A600 2MB Chip RAM + 8MB Fast RAM i A500+ z TF530 64MB Fastu i 2MB Chipu. Wszystkie Amigi mają podpięte karty CF w charakterze dysków twardych.
Rzecz będzie jednak o A500+. Nie jest to ten sam egzemplarz o którym wspominałem we wcześniejszych postach. W obecnej chwili nie sprawia mi ta "pluskiewka" problemów, ale zanim wzbogaciłem ją o TF530, była w niej zamontowana karta Proteine Turbo z 68010 i simmem 8MB, oraz wspomnianą wyżej kartą 1MB Chip pod klapką. I wiesz co? Czasem system w tamtej konfiguracji wstawał z 8MB Fastu i 2MB Chipu a czasem "obcinał" 0.5MB Chipu, widząc tylko 1.5MB tej pamięci podczas, gdy ilość Fastu pozostawała poprawna. Amiga pracowała i pracuje nadal bardzo stabilnie i innych nieprawidłowości poza obcinaniem wtedy chipu, nie zauważyłem. Nie był to ten sam problem, co z wcześniej wzmiankowaną przeze mnie A500+ z lat 90tych. Tam, po załączeniu rozszerzenia komputer wpadał w ciągły reset. Mam na myśli, że zaczynała się sekwencja POST zaszyta w kickstarcie (zmiany kolorów ekranu) i tuż przed pojawieniem się animacji z dyskietką, następował reboot. Tamta Amiga miała 3 kickstarty i "pod" każdym jednym komputer zachowywał się podobnie.
Piszę te posty, bo może moje obserwacje i doświadczenia w bojach z różnymi Amigami, w tym z A500+ komuś w czymś pomogą.