kategorie: A500, Programy
[#61] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@zilog, post #60

Nie neguję, skoro tak napisałeś, to zapewne tak było.
Jednak nie jest to sytuacja normalna, miałem do czynienia z kilkoma płytami rev 8, część to pluski, a część zupgradowane pięćsetki. W żadnym przypadku nie miałem problemów z rozszerzeniami o 1 MB pod klapką.
1
[#62] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@wali7, post #61

Wiesz co, może masz rację, ale z moich dotychczasowych doświadczeń z Amigami 500+ wynika, że czasami są one bardzo kapryśne.
Jako ciekawostkę podam, że mam w swoich zbiorach obecnie trzy Amigi. Są to A1200 z TF060/128MB Fast RAM + IndiAGA + zegar, A600 2MB Chip RAM + 8MB Fast RAM i A500+ z TF530 64MB Fastu i 2MB Chipu. Wszystkie Amigi mają podpięte karty CF w charakterze dysków twardych.
Rzecz będzie jednak o A500+. Nie jest to ten sam egzemplarz o którym wspominałem we wcześniejszych postach. W obecnej chwili nie sprawia mi ta "pluskiewka" problemów, ale zanim wzbogaciłem ją o TF530, była w niej zamontowana karta Proteine Turbo z 68010 i simmem 8MB, oraz wspomnianą wyżej kartą 1MB Chip pod klapką. I wiesz co? Czasem system w tamtej konfiguracji wstawał z 8MB Fastu i 2MB Chipu a czasem "obcinał" 0.5MB Chipu, widząc tylko 1.5MB tej pamięci podczas, gdy ilość Fastu pozostawała poprawna. Amiga pracowała i pracuje nadal bardzo stabilnie i innych nieprawidłowości poza obcinaniem wtedy chipu, nie zauważyłem. Nie był to ten sam problem, co z wcześniej wzmiankowaną przeze mnie A500+ z lat 90tych. Tam, po załączeniu rozszerzenia komputer wpadał w ciągły reset. Mam na myśli, że zaczynała się sekwencja POST zaszyta w kickstarcie (zmiany kolorów ekranu) i tuż przed pojawieniem się animacji z dyskietką, następował reboot. Tamta Amiga miała 3 kickstarty i "pod" każdym jednym komputer zachowywał się podobnie.
Piszę te posty, bo może moje obserwacje i doświadczenia w bojach z różnymi Amigami, w tym z A500+ komuś w czymś pomogą.
[#63] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@zilog, post #62

Największą bolączką A500+ jest bateria, która wylewa i uszkadza PCB i czasem układy oraz złącze RAM. To również, może się zdarzyć gdy bateria jest w samym rozszerzeniu i zależnie w jakiej pozycji Amiga leżała, szkody mogą iść w różnym kierunku.

Rozszerzałem już kilkadziesiąt rev8 do 2MB chip i nie działało, jak źle polutowałem, ale nie z kaprysu samej Amigi

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2024 23:20:55 przez snifferman

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2024 23:22:58 przez snifferman
[#64] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@snifferman, post #63

Ja miałem problem z płytą w rev 8a.1 czyli płytą montowaną w A 500 ale już z możliwością obsługi 2 mb chip
(wg mnie najlepsza opcja bo nigdy nie miała baterii więc brak ryzyka uszkodzeń po latach). Lecz co z tego że dobrze polutowana jak nie działała Kolega z forum zrobił mi sojmoda na 2 mb chip i ciągle coś się działo. Po odpaleniu raz wykrywał 2 mb chip raz 0,5 czasami 0,8 niby wszystko działa system się ładował i nawet przy działających 2 mb chip ciągłe zwiechy, guru i inne takie. Co okazało się później przy ogarnianiu nowej karty turbo został zrobiony test pamięci i wyszło że jest uwalona. Ostatecznie kolega Wali7 wyrzucił sojmoda wlutował nową pamięć po bożemu na 1 mb na mobo i dodał 1 mb pod klapkę i w końcu można Amigi używać.
Tak więc może nie z kaprysu ale nie zawsze dobrze polutowana A500 działa ok, racja. Czasami coś się po prostu popsuje, jak by nie było sprzęt jest wiekowy. PozdrawiamOK
1
[#65] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@zbroy, post #64

został zrobiony test pamięci i wyszło że jest uwalona.

Wymiana kości SOJ to z 20 min pracy i raczej przy diagnozie uszkodzenia pamięci wymieniłbym najpierw układy. Chyba, że nie miał hota lub poprostu chciałeś wersję classic. albo było to zrobione nie estetycznie.
[#66] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@snifferman, post #65

Miał hota... użył go aby podgrzać płytę i z pomocą rozlutownicy wywalić te SOJ ;)
Nie było zrobione estetycznie, a ja od pewnego czasu "nawróciłem" się na rozwiązania śp Commodore: wlutowuję demultiplexer i cztery kostki RAM. Będzie już kilkanaście rev 8 którym to zaordynowaem.
[#67] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@wali7, post #66

Też ostatnio zamówiłem PCB 1MB pod klapkę, bo chcę sobie taką jedną A500+ zrobić, ale jakoś nie chce mi się rozlutowywać SOJ MODów, które już mam.
Ba nawet planuję jedną A500rev8 polutować na niebieskim PCB i dać niebieskie adapterki soj
Chociaż z niebieskim rozszerzeniem 1MB też by fajnie wyglądała

Ps. U mnie wygląda estetycznie
[#68] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #54

A mozesz jeszcze z tym odpalic tylko dla kicka 3.2.2?

link

Z tego co jest tam napisane to juz kick 3.1.4 byl tak samo ograniczony jesli chodzi o chip ram.
No i zabawne jest tez to, ze caly czas na EAB Thor twierdzi, ze jest mniej "tylko" o 24KB chipu.
A ten jego programik z Aminetu zwraca 28KB chipu, czyli tyle co ja twierdzilem.
Magia.
W kazdym razie ten programik moze byc Ci przydatny, jakby braklo chipu na kicku 3.1.4/3.2.x.

Edycja.
Pamietaj, ze to reset Amigi zrobi.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2024 17:18:16 przez Don_Adan
[#69] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #68

Mam dograć ten programik do ADFa i wstawić go w startup-sequence przed Avail?

I jakie konfiguracje? Też A500/A600?

Może różnica 24 a 28KB wynika z tego że kilobajt to 1024 bajty a nie 1000

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2024 13:56:21 przez tukinem
[#70] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #69

tak, A500/a600.
Nie wiem czy jak go dodasz na poczatku s-s to nie bedzie ciagle robil resetu.
Raz na pewno musi byc wywolany jako pierwszy.
A czy wykrywa, ze byl juz raz wywolany to nie wiem, mozesz sprawdzic.
W razie czego zrob dyskietke bez s-s i uruchom najpierw ten programik a potem avail.
Zobaczymy ile chipu zwraca.
[#71] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #70

Faktycznie robi restart, po czym uruchamia się drugi raz i wypluwa dane.

A500:

A600:

TUTAJ ADF z MoveLow więc jakbym coś zrobił nie tak w tym ADFie to daj znać.
[#72] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #71

Dzieki, dziwny program, chyba, ze cos zle zrobiles.
Dla A600 zwraca tylko okolo 18kB pamieci chip.
Dla A500 zwraca duzo wiecej okolo 34kB pamieci, z tego okolo 31kB pamieci chip.
Rezultat dla A600 jest dziwny jak dla mnie.

Edycja.
No chyba ze taki reset MoveLow robi jest wskazany dla A500?
Ale to musialbys to sprawdzic na innych kickach.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2024 17:19:09 przez Don_Adan
[#73] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #72

MoveLow działa tylko na kickach 3.1.4 i wzwyż. Pomyliłem się i odpaliłem na 2.05 i wyszedł mi komunikat, że minimum ROM 3.1.4. A może na A1200 spróbować? Mam tu 2MB chip + 8MB fast. Na A600 nie będę sprawdzać, bo gotek mi nie chce bootować na kicku 3.2.2. Musiałbym kick zmienić na 3.1.4, ale to za dużo dłubaniny.
[#74] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #73

Na A1200 tez powinno byc wtedy wiecej pamieci, bo to jest kwestia kickstartu.
[#75] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #74

Żywa A1200 z 8MB Fast Ram bez Move Low:

A tu z Move Low:
1
[#76] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #75

Dziwny wynik.
Nic chipu nie daje.
Ale ponad 200kB fastu dodaje.
Ogolnie cos jest nie tak, ale nie wiem co.
Chyba, ze to sa bufory HD.
[#77] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #73

Na A600 nie będę sprawdzać, bo gotek mi nie chce bootować na kicku 3.2.2

Jak to ?
Nie widać napędu early-menu ?

Myślę że przekierowanie informacji o ilości pamięci do pliku będzie lepszym rozwiązaniem niż pokazywanie go w CLI.
Samo pokazanie CLI zabiera pamięć, różnie w zależności od kickstartu.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2024 22:18:41 przez Norbert
[#78] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Norbert, post #77

Raczej nie bedzie lepszym.
Bedziesz musial ten plik albo skopiowac od razu na dyskietke, albo wyswietlic za pomoca komendy "type" z RAM/df0.
Dla kick 1.3, tworzenie RAM-u zuzywa pamiec.
Do tego nie wiem czy jak nagrywasz od razu na dyskietke, to kickstart nie tworzy buforow w chipie do nagrywania pliku,
co bedzie znieksztalcalo wynik.
Tak jest Ok, pewnie, ze nie jest idealnie.
Ale wystarczajaco do porownania wartosci.
Choc oczywiscie jak Tukinem chce to moze zrobic test z zapisem do pliku na dyskietke lub do RAMu.
I potem wyswietlic wynik.
[#79] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Norbert, post #77

Nie widać. Dopiero po chwili się pojawia i to tylko przy pierwszym uruchomieniu bez restartu. Po restarcie nie pojawia się nawet w workbenchu. Jedynie wtedy wyłączenie zasilacza na chwilę pomaga. I to już 2 kickstarty tak sprawdzałem. Może ona tak reaguje na kick 3.2.2. Na kicku 3.1.4 jest ok. Ta Amiga ma swoje chimery

chyba żeby zgrać ADF na dysk i ręcznie odpalać z CLI bez uruchamiania Workbencha.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2024 23:17:53 przez tukinem
[#80] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #79

A wiesz to ciekawe.
Na EAB jest wpis, ze niektore (?) stacje dyskietek nie dzialaja pod tym kickiem prawidlowo.
Chyba byla wzmianka o trackdisk.device, ze ten nowy cos miesza.
Byc moze Goteka to tez dotyczy.
Musialbys podmienic trackdisk.device na ten starszy i sprawdzic.
Byc moze za pomoca LoadModule z dyskietki odpalonego wystarczy.

Tutaj jest ten wpis:

link
[#81] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #80

Tam pisze, że to dotyczy już kicku 3.1.4. U mnie na kicku 3.1.4 właśnie jest ok. No ale spróbuję w wolnej chwili to zrobić.
[#82] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #81

To moze problem z Boot Menu? Tylko nie pamietam jak sie ten modul nazywa.
[#83] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #75

Mozesz zrobic jeszcze jeden test dla Twojej A1200 8MB fast?
Zamiast "avail" wpisz "avail flush".
Nie uzywaj MoveLow.
Thor twierdzi, ze nic nie jest alokowane w pamieci fast, ale ja mu srednio wierze.
[#84] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #83

Wpisałem i zwróciło mi wartość
6530888

A zaraz... bo użyłem Avail z kickstartu

Avail z ADFa, który pochodzi z workbencha 1.3.3 zwrócił:
6530856

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2024 11:12:58 przez tukinem
[#85] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #84

To jak bedziesz gry pisal co wiecej pamieci potrzebuja to mozesz zawsze dac na poczatku
movelow
avail flush

movelow to najlepiej sobie przerob, tak, zeby nie wyswietlalo, ze to nie jest kick 3.1.4/3.2.2, tylko wychodzilo od razu.
Bedziesz mial wtedy pewnie wiecej pamieci dla gry z dyskietki dla A500/A600 czy A1200.
[#86] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@Don_Adan, post #85

Może dlatego w grze Jump jest taki myk, że uruchamiając grę, system się restartuje?
[#87] Re: Problem z 1.5MB Chip RAM

@tukinem, post #86

Tam jest troche inaczej robione.
Tworzony jest mini rad, ktory ma w sobie s-s startujacy gre, po resecie Amigi.
Troche gier bylo tak robionych, zwykle te co minimum 1.8MB chipu na start potrzebowaly.
Zreszta jak masz duzo chipu, to mozesz zmienic skrypt startowy Jump AGA, zeby nie bylo resetu.
A w swoich grach mozesz dodac to co wyzej najlepiej z przekierowaniem do NIL:
Wtedy nic sie nie powinno wyswietlac, a dla kickow 3.1.4 i 3.2.2 bedzie jeden krotki reset na starcie.
Czyli to chyba tak by bylo:

movelow < NIL:
avail < NIL: flush
gra

mozesz sprawdzic czy wtedy bedziesz mial wiecej pamieci jak uruchamiasz swoja gre z dyskietki.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem