[#1] skanery 'na parze'
Hej
Jakims cudem udalo mi sie dorwac skaner TRUST EASY CONNECT 9600 PLUS - jak sie dobrze domyslacie jest podpinay do portu paraller.

Czy ktos moze mi pomoc uruchomic w/w ustrojostwo?
Moze ktos z Was ma doswiadzczenie ze skanerami w ami i/lub oprogramowaniem do skanerow?
Pomozcie.

[#2] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #1

No to masz problem. Złącze równoległe w naszych Amigach jest "trochę" ubogie niż te w pecetach. Czyli bez karty z "pełnym" złączem równoległym (są takie) nie obsłużysz tego skanera.
Ja osobiście zawsze polecam do Amigi skanery podpinane przez SCSI. Działają prawie wszystkie. Sam używam jeszcze skanera, który kupiłem chyba w 1995. Do tej pory działa bez zarzutu.
[#3] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #1

Jedyny skaner paralell, który mi zadziałał był to Primax do karty Paralizer. Inne nie chodziły.

[#4] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #1

Z amigowym portem równoległym nie zadziała żaden pecetowy skaner. Jedyna opcja to zakup karty Paralizer, po upewnieniu się, że dla skanera istneje stosowny driver. Poza tym wchodzą w grę skanery dedykowane Amidze, typu AlfaScan800 (trącą myszką), albo na SCSI - dla tych istnieje w miarę przyzwoity wybór driverów.
[#5] Re: skanery 'na parze'

@kmilota, post #2

Z tego co wiem, to nie "ubogie", a nie do końca kompatybilne.
Bodajże odbieranie sygnału przez komputer jest inaczej rozwiązane.
[#6] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #1

To napiszcie jeszcze coś w temacie oprogramowania do skanowania.
Nazwa i jakie Waszym zdaniem jest.

[#7] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #6

Primax na Paralizerze chodzil na sterownikach w ImageFX
[#8] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #6

Ja używam ScanTeka. Bardzo dobry program i obsłuży chyba wszystkie skanery podpinane pod SCSI.
[#9] Re: skanery 'na parze'

@Norbert, post #7

Ja z kolei mam Primax Colorado 9600 skanerek i niestety przy pomocy Paralyzera i tak mam lipë. I to nie wina portu zegara, bo sprawdzaîem na dwóch pîytach a1200, moűe wina Paralyzera (?) ale tego nie wiem. Bo.. nie wiem jak sprawdzić, czy dziaîa poprawnie. Niby skaner wykrywa. Niby pod ImageFX jest, ale jako urzâdzenie Unknown. No i skanów mi nie robi, zwiesza sië. Co ciekawe ten sam skaner na pececie z Win98 robi mi skany ale z przekîamanâ paletâ kolorów (odcienie turkusowego gîównie), a na innym pececie z WinXP i tym samym sterem ofkors, skany wychodzâ dobrze. Nie wiem czemu tak jest? Wiem, űe ciëűko w to uwierzyć, czyżby problem z kartą gfx (na Amidze AGA), kto nie wierzy, niech wpadnie, a zaprezentujë naocznie 8I

Ostatnia modyfikacja: 19.02.08 00:36
[#10] Re: skanery 'na parze'

@BagoZonde, post #9

Miałem taki sam problem. Oprócz przekłamania palety widoczne były smugi. Jeżeli chcesz sprawdzić kartę - podepnij drukarkę, zmień ustawienia karty na odpowiednie dla drukarek i drukuj bez pomocy TurboPrinta. Powinno bezbłędnie z......ć, tzn drukować. Przynajmniej u mnie tak było!

[#11] Re: skanery 'na parze'

@Pero, post #10

@Pero
Na Amidze mam tylko AGA o czym wspomniaîem, wiëc jej nie odîâczë :). Na dodatek teraz mi w ogóle pod Amigâ nie chce nawet ruszyę do skanowania, podejrzewam, űe coô sië upaliîo w PARalyzerze a tak poza tym jestem wkurzony, bo skaner to oprócz nagrywarki druga bardzo waűna peryferia dla mnie. Myôlaîem o skanerze A3 jakimô, ale pod Amigë (i to bez USB) nie wiem czy sâ jakieô stery dla jakiegokolwiek skanera, tematu nie zgîëbiaîem bo mam doôę i nadaje sië to do dziaîu Prëgierz :).

[#12] Re: skanery 'na parze'

@BagoZonde, post #11

Tymczasem jeszcze popraw kodowanie znaków.

[#13] Re: skanery 'na parze'

@BagoZonde, post #11

Chyba czegoś nie rozumiem? Zamiast skanera do paralizera wepnij drukarkę. Zmień ustawienia paralizera - w jego prefsach masz dwie opcje - nie pamiętam teraz jakie, ale jedna do drukarek druga do skanera. Wtedy sprawdzisz kartę paralizer pod drukarką. AGA chyba nic nie ma tutaj do gadania? Chyba, że znów o czymś nie wiem? Paralizra i Primax`a miałem parę lat temu i nie wszystko dobrze pamiętam. Ale tu się chyba nie mylę.

[#14] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #1

te skanery wymagaja portu dzialajacego w 2 strony, amigowy par: jest tak stary ze nie obsluguje ECP+EPP

szansa dzialania jest z dodatkowymi portami par: na porcie zegara na przyklad czy innym zorro, ale to juz bylo martwe 8 lat temu jak probowalem z parowym skanerem :)

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 16:58
[#15] Re: skanery 'na parze'

@11MASTEr, post #1

dzieki

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem