kategoria: A500
[#1] Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.
Witajcie 16 bitowi przyjaciele. Kupiłem sobie wczoraj zewnętrzną stację Gotek i nie mam pojęcia jak uruchomić z niej programy. Chciałbym móc nagrywać obrazy .adf na dyskietki za pomocą zewnętrznego Goteka i wbudowanej stacji FDD. Niestety nie potrafię uruchomić niczego z Goteka.
Mam Amigę 500 z 1,5 MB RAM i stację Gotek podłączaną zewnętrznie poprzez port z tyłu komputera.
Pomóżcie, proszę
[#2] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@WujekBrowar, post #1

A ustawiony boot masz na który napęd?
1
[#3] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@WujekBrowar, post #1

Jaki firmware posiada Gotek?
Czy odpowiednio przygotowałes pendrive do współpracy z Gotek?
Sprzedający nie dał istrukcji ?
Jaki kickstart ma Amiga ?
Jakie oprogramowanie posiadasz do kopiowania dyskietek?
2
[#4] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@WujekBrowar, post #1

Nie testowałem Goteka jako DF1: więc to tylko skrót do wystartowania, będziesz miał wnioski.
Norbert zadał Ci więcej ważnych pytań, ale testuj co Ci wyjdzie.

Z Gotekiem powinieneś mieć pendrive, a na pendrivie adf'y.
Wkładasz pendrive i ustawiasz 000 na wyświetlaczu, odpala się konfigurator i przypisujesz kolejnym numerom pliki adf jakie chcesz, potem jeśli uruchomisz Amigę z DF1: (Goteka) to po wybraniu odpowiedniego numeru przyciskami masz taką "dyskietkę" w DF1: i system powinien to widzieć.

Bardziej szczegółowo:
Na pendrivie masz pliki #?.adf, jeden z nich nazywa się 000.adf, musisz go uruchomić, w nim ustawiasz jaka liczba (numer) trzycyfrowa odpowiada jakiemu adf'owi, które masz na dyskietce.

Na przykład Superfrog-disk-3.adf przypisujesz jako 001. Podobnie z resztą.

Potem w DF0: włożyłbym dysk z XCopy, na Goteku zostawił 001 i uruchomił system. Po starcie XCopy, włożył czystą dyskietkę do DF0: i skopiował z DF1: na DF0:.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2024 17:56:23 przez Skotos
2
[#5] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@Norbert, post #3

Gotek ma firmware Flash floppy.
Nie mam pojęcia jak przygotować pendrive. Po prostu sformatowałem go i wgrałem jeden przykładowy obraz. Na ekraniku widać nazwę pliku, ale nie da się włączyć gry ani czytać jej przez xcopy. Amiga ma kickstart 1,3 i używam xcopy 3.1
[#6] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@WujekBrowar, post #5

Włącz w x-copy "ALL DRIVERS"
Od tego momentu Amiga zobaczy napęd df1 i będzie potrafiła skopiować "dyskietki"
Kick1.3 nie potrafi "sam" zobaczyć napędu innego niż df0.
Gdy interface stacji zewnętrznej nie jest poprawnie wykonany, napęd df1 i inne nie są widziane.
Ten tips do x-copy jaki podałem to omija.
Działa to też że zwykła stacja pecetową, bez przerabianą.
[#7] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@WujekBrowar, post #5

Nie mam pojęcia jak przygotować pendrive. Po prostu sformatowałem go i wgrałem jeden przykładowy obraz. Na ekraniku widać nazwę pliku, ale nie da się włączyć gry ani czytać jej przez xcopy.

Na pendrive powinny być jeszcze pliki AUTOBOOT.HFE, HXCSDFE.CF or katalog FF a w nim FF.CFG i IMG.CFG.

Plik

Ogólnie mogą być problemy z identyfikacją Goteka jako DF1 ale tak jak pisał Norbert, x-copy sobie poradzi. W innych przypadkach najlepiej mieć zawsze załadowany obraz dyskietki przy starcie.
1
[#8] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@ppill, post #7

On posiada ekranik LCD w goteku, więc pliki na nim może wybierać.
No chyba że stwierdzi że za pomocą "wybieraczki" w autoboot.hfe będzie mu wygodniej.
[#9] Re: Problem z użytkowaniem stacji Gotek. Jestem kompletnie zielony.

@Norbert, post #8

Może zworka JC jest źle ustawiona... powinna być otwarta. Ewentualnie zmienić linijkę interface=jc na interface=amiga w FF.CFG po dograniu. To powinno pomóc przy wykrywaniu DF1.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem