[#1] Dwie plyty A1200 i nic nie dziala
Witam.

Moze ktos z forumowiczow mi podpowie co moze byc uszkodzone.
Niedawno zostalem posiadaczem obudowy Infinitiv z zasilaczem. Do tego mam dwie plyty glowne A1200. Zadna niestety nie startuje.
Obie zachowuja sie podobnie. Wlaczam. Zmieniaja sie kolory. Czasem dochodzi do czerwonego (wskazuje to na uszkodzony ROM). Wylaczam wiec wlaczam ponownie i nic tylko czarny ekran. Wylaczam. Wlaczam i widze bialy ekran po chwili z telewizora (podlaczam przez compsosite) slychac pisk, skaczce pasy na czarnym tle i po chwili cisza.
Generalnie plyty zachowuja sie w wyzej opisany sposob losowo. Co wlaczenie jakies inne objawy mam na ekranie.
Napiecia sprawdzilem i wydaja sie byc ok.

Co moze byc przyczyna takiego nieprzewidywalnego zachowania sprzetu?
[#2] Re: Dwie plyty A1200 i nic nie dziala

@gottrek, post #1

skaczce pasy na czarnym tle i po chwili cisza.

Wyglada na to jakby system pracowal w DBLPal/Multiscan.
Probowales po zalaczeniu kompa przytrzymac dwa klawisze myszki i zaczekac na ekran "boot control"?
[#3] Re: Dwie plyty A1200 i nic nie dziala

@Andrzej Drozd, post #2

Plyta ktora "wyswietla" te czarne pasy jest w wersji 1D.4 i nie ma portu nr 1 na mysz (jest on na dodatkowym sledziu ktorego nie mam). Postaram sie o sledzie i sprawdze.
[#4] Re: Dwie plyty A1200 i nic nie dziala

@gottrek, post #1

Witam.

No wiec teraz juz wiem czemu plyty dzialaly tak roznie. Uszkodzona byla wtyczka zasilajaca obudowy Infinitiv. Jak ja dociskalem to dopiero byly wszystkie napiecia poprawnie dostarczane do plyty. Teraz juz objawy sa jednoznaczne:
- jedna plyta daje poprostu czarny ekran nawet nie wlacza automatycznie euro zlacza w TV,
- druga plyta na romie 3.1 nic nie wyswietla czarny ekran natomiast na romie 3.0 jest najpierw czerowony ekran potem skacze fioletowy albo czarne pasy (nie moge podlaczyc do tej plyty myszki gdyz nadal nie mam sledzie portu 1).

Jeszcze raz prosze, o porade bardzo mi zalezy na odpaleniu jakies plyty.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem