kategoria: Programy
[#1] Deluxe Paint na A500
Próbuje się pobawić Deluxe Paint na swojej A500 i niestety mam problem z prawidłowym działaniem.

Ogólnie program się uruchamia, ale ma różne błędy graficzne.
Np. w wersjach 5.x po naciśnięciu CTRL+R powinien się pojawić na dole panel do ustawiania kolorów gradientu, ale u mnie tylko mignie i zamiast niego jest biała pozioma linia.

W któreś wersji 4.x po wybraniu rysowania kwadratu mimo, że nie trzymam klawisza myszy to ruszając myszką rysuje mi na ekraniu pionowe linie.

Sprawdzałem zarówno na swojej Amidze jak i pod WinUAE z podobną konfiguracją do mojej Amigi.
Ciekawe, że jak ustawie w WinUAE chipset na ECS Denise to Deluxe Paint nie ma tych błędów, ale za to systemowy kursor myszy jest całkowicie skopany.
[#2] Re: Deluxe Paint na A500

@TomcioPaluszek, post #1

Jaki kickstart używasz ?
Czy pod kick1.3 dzieje to samo ?
Jak odpalasz DP? Z dyskietki czy HDD ?
[#3] Re: Deluxe Paint na A500

@Norbert, post #2

To ja dopytam się:

Np. w wersjach 5.x po naciśnięciu CTRL+R powinien się pojawić na dole panel do ustawiania kolorów gradientu, ale u mnie tylko mignie i zamiast niego jest biała pozioma linia.

Deluxe Paint 5 otwiera pomocniczy View Port (ekran) w trybie HAM do wyświetlenia gradientu w pełnym spektrum barw 12-bit lub 24-bit. Dokładnie taki sam jak przy wyświetlaniu Miksera oraz Aranżacji Barw.

- Czy mikser barw też tak się zachowuje? (Wywołujesz go klawiszem "p").

- Jakie ekrany masz otwarte w systemie?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2024 17:09:52 przez Hexmage960
[#4] Re: Deluxe Paint na A500

@Hexmage960, post #3

Tak, mikser barw zachowuje się tak samo.

Kick mam 3.1. Ekran tylko Workbench 640x256 8 kolorów.

DP 4.1 odpaliłem z dyskietki (zawiera WB1.3) i nie generuje wtedy błędów graficznych.
DP 5.x mogę tylko odpalić z hdd. Myślałem, że może mam coś za dużo bzdetów w systemie, ale odpalony bez statrup-sequence zachowuje się tak samo.
[#5] Re: Deluxe Paint na A500

@TomcioPaluszek, post #1

Obstawiam walniętą mysz lub port myszy.

Spróbuj inną mysz.
[#6] Re: Deluxe Paint na A500

@_DiskDoctor_, post #5

Używam Adapter myszki USB HID Amiga DB-9 od Archi-Tech. Zresztą odpięcie myszy i symulowanie ruchu kursora z pomocą ALT+kierunek robi to samo w DP4

Jeszcze jeden objaw. Zamknięcie DP 5.x powoduje freeze komputera.
1
[#7] Re: Deluxe Paint na A500

@TomcioPaluszek, post #6

To sprawdź sobie jeszcze zużycie CHIP w obydwu przypadkach.
[#8] Re: Deluxe Paint na A500

@_DiskDoctor_, post #7

Przed odpaleniem DP dostępne - 950kB
Po odpaleniu DP Lo-res 8 kolorów - 886kB
1
[#9] Re: Deluxe Paint na A500

@TomcioPaluszek, post #8

Po testach okazuje się, że najnowsza działająca wersja to 4.6. Nie mam pojęcia z czego to wynika.
Dzięki za pomoc i w nagrodę stworzyłem dla was światowej klasy pixel art xD

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2024 19:34:42 przez TomcioPaluszek
13
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem