kategoria: Sprzęt
[#1] Zasilacz amiga 391029-02 ciężki
Cześć,

Nie znalazłem w internecie informacji na temat próby dobrania się do elektroniki w tym zalanym żywicą zasilaczu. Dlatego chciałem się podzielić tym co udało mi się zrobić. Przesyłam zdjęcia głównej płytki pcb, która w nim siedzi.

Chciałbym zrobić kopię płytki pcb, dać nowe elementy, które zniszczone zostały podczas demontażu. Niestety jak widać na układach scalonych, nie ma opisów. Czy ktoś się spotkał z taką przetwornicą lub posiada schemat tego zasilacza?

Pozdrawiam
Łukasz
[#2] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@lukiluki, post #1

A tak z ciekawości, to dlaczego zalewali go tym czymś? To w czymś pomagało?
[#3] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@lukiluki, post #1

W sieci jest filmik o starych RTC i tam żywica ładnie schodzi pod wpływem ciepłego powietrza, np ale u ciebie już trochę za późno.

KM_Ender

Kiedyś jak coś było ciężkie, to uchodziło za solidne. Żywica usztywniała elementy i zapobiegała ich urwaniu przy wstrząsach.
1
[#4] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@snifferman, post #3

Żywica usztywniała elementy i zapobiegała ich urwaniu przy wstrząsach.

Poza tym przewodzenie ciepła tej żywicy jest sprawniejsza niż konwekcja i promieniowanie ciepła w powietrzu.
1
[#5] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@KM_Ender, post #2

W sprzedaży nowych zasilaczy
2
[#6] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@lukiluki, post #1

A nie prosciej wstawic cos nowszego i bazpieczniejszego? SFX? Pico?
2
[#7] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@orila, post #6

Tak, zgadza się. Można dać coś nowszego, bezpieczniejszego i pewnie tańszego.
Osobiście bardzo lubię jak sprzęty retro mam w stanie oryginalnym, bez przeróbek. Na chwilę obecną zrekonstruowałem płytkę pcb, kupiłem zniszczone elementy i będę próbował odpalić elektronikę.

Pozdrawiam
3
[#8] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@lukiluki, post #7

Cześć,

Podzielę się tym, co udało się zrobić z tym zasilaczem. Odtworzyłem w 100% płytkę pcb. Z racji uszkodzeń elementów przy usuwaniu żywicy, kupiłem elementy, takie same jak w oryginale. Użyte zostały stare układy przetwornic, bo nowe można zakupić tylko na chińskim portalu i nie wiadomo dokładnie, który z nich jest oryginalny a który klonem. Od siebie dodałem jedynie otwory pod dystanse plastikowe, tak aby płytka była stabilna w obudowie.
Zasilacz sprawny, działa bez problemów z amigą 600.

Łukasz
9
[#9] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@lukiluki, post #8

Naprawdę ładna robota :). Ja nie mam takiego zasilacza więc mi to nic nie da, ale opublikuj gdzieś gerbery płytki dla społeczności.
[#10] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@bfgmatik, post #9

ale opublikuj gdzieś gerbery płytki dla społeczności.

Jak to się smutno czyta. Taki protekcjonalny ton, bez najmniejszego proszę.
[#11] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@cossack, post #10

W sumie nie wiem co miałbym jeszcze zrobić. Zatańczyć?

Ładna robota, jeżeli projekt robiony od zera to poświęcone przynajmniej kilkanaście godzin albo i więcej na dopracowanie. Jedyne co można doradzić to żeby autor podzielił się z innymi bo inaczej to tylko sztuka dla sztuki, dla wyprodukowania jednej sztuki :D.
1
[#12] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@cossack, post #10

protekcjonalny ton, bez najmniejszego proszę

Co żeś się pan taki wrażliwy zrobił. W wątku o piratach z allegro rozstawiałeś
wszystkich po kątach a tu "ą", "ę", "proszę" i "dziękuję".
2
[#13] Re: Zasilacz amiga 391029-02 ciężki

@bfgmatik, post #9

Cześć,

Postaram się udostępnić dokumentację. Może to trochę potrwać bo mam mało wolnego czasu

Łukasz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem