kategoria: Sprzęt
[#1] [picasso2] plik ROM do WinUAE
Czy ktoś miły mógłby podesłać na priv? szeroki uśmiech
Albo do dowolnej innej karty, która supportuje system EGS - Retina Z2 na przykład.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2024 20:48:54 przez _arti
[#2] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@_arti, post #1

A to potrzebne jest?
[#3] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #2

Nie rozumiem pytania? No mnie jest potrzebne.
[#4] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@_arti, post #3

Wg mnie, winuae tego nie potrzebuje.
[#5] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@_arti, post #3

Może być uaegfx ?
[#6] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #4

UAE samo nie ale system EGS wymaga "realnej" karty graficznej żeby ją wykryć.
[#7] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@Jacenty, post #5

Nie.
PS UaeGFX dziś jest już do niczego nie potrzebne. WinUAE ma wbudowany ten sterownik.
[#8] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@_arti, post #6

EGS działa nawet bez karty graficznej. Swego czasu instalowałem EGS na piccolo i spectrum bez żadnych romów i chodziło. Nigdy nie widziałem EGS na picasso2, więc jak masz to może się podzielisz.
[#9] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #8

Mowa jest cały czas o emulatorze WINUAE.
Dopóki nie będzie miał ROM danaj karty graficznej czy karty turbo, nie będzie mógł jej w 100% obsługiwać.
1
[#10] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@Norbert, post #9

Mowa jest cały czas o emulatorze WINUAE.

Wiem. Nie jestem idiotą, umiem czytać.

Dopóki nie będzie miał ROM danaj karty graficznej czy karty turbo, nie będzie mógł jej w 100% obsługiwać.

Co do karty graficznej to mowa tylko o picassoiv i voodoo. Reszta nie potrzebuje żadnych romów. Nawiasem mówiąc, emulacja tych kart jest "umowna" i o 100% nie ma mowy.
[#11] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #10

Wiem. Nie jestem idiotą, umiem czytać.

Opanowanie sztuki czytania niczego nie udowadnia. Wielu idiotów umie czytać.
4
[#12] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #10

Autor Winuae umożliwił używanie prawie dowolnej amigowej karty graficznej i karty turbo i aby to osiągnąć wymagany jest ROM tych kart.

Ta opcja nie została dla ciebie stworzona, więc nie zawracaj sobie głowy.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2024 15:09:07 przez Norbert
1
[#13] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@Norbert, post #12

Autor Winuae umożliwił używanie prawie dowolnej amigowej karty graficznej i karty turbo i aby to osiągnąć wymagany jest ROM tych kart.

Karty turbo wymagają romu. Karty gfx, tylko kilka z nich. Na pewno nie P2 czy Retina.

Ta opcja nie została dla ciebie stworzona, więc nie zawracaj sobie głowy.

W odróżnieniu od ciebie ja emulowałem wiele kart bez romów, więc wiem o czym piszę. Daruj sobie te komentarze.
[#14] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #13

No to jestem teraz trochę zmieszany, bo EGS mi nie startuje, gdy wybiorę Picasso2 w ustawieniach RTG WinUAE. Byłem przekonany, że potrzebny jest ROM tej karty...
[#15] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@_arti, post #14

Bo domyślnie EGS nie ma sterowników do tej karty. Ja w sieci nie znalazłem, więc jak masz to się podziel. Jak nie działa to chyba jednak nie masz. W zamierzchłych czasach dostarczali oni własny system emulacji WB (intuivillage). Podobno EGS był do kupienia osobno. Podobnie Retina2. Miała własny system (retinaemu), a EGS sprzedawano osobno i ten akurat jest dostępny w sieci. Przy okazji retinaemu u mnie nie działa tzn. programy tak, emulacja WB nie.
[#16] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #15

To z czym tego EGSa można pożenić?
[#17] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@_arti, post #16

Amiga (bez karty, ale też bez 24-bit), Piccolo, PiccoloSD64, Spectrum, GVP110, Rainbow 2 i 3, Visiona, ImpactVision (nie emulowane), A2410, Retina2. Soft dla Domino ma dziwny sterownik, który może wykorzystywać EGS, w zasadzie jest pod intuivillage.
[#18] Re: [picasso2] plik ROM do WinUAE

@cholok, post #17

Oka, a co z tego będzie miało ROM pod WinUAE (jeśli jest potrzebny)?

PS Z tego, co widze Picasso2 też powinno mieć sterowniki...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem