[#1] Seikosha SP-2400 + Amiga
Witam. Posiadam starą, igłową drukarkę Seikoshke SP-2400. Podłączenie ma na LTP, więc pomyślałem, że można by ją uruchomić na Amidze... I tu właśnie jest problem bo nie za bardzo wiem czy to nie jest niebezpieczne dla Mojej Przyjaciółki. Na FAQ znalazłem, że można uszkodzić w ten sposób Amigę... Dlatego wolę zapytać :D Załączam zdjęcie drukarki.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/242b5d9028c273f2.html

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 20:35
[#2] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #1

Jezeli ma zlacze centronics nie powinienes miec klopotow. Do poprawnego dzialania potrzebujesz sterownikow (powodzenia w poszukiwaniach)

[#3] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@PrzemasIII, post #2

Jak sprawdzić jakie to złącze?
I tak właściwie to ona nie poleci na sterach generic? jako zwykly tekst. znaki ma w latin-2 lub mazovi (mozna wybrać)

[#4] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #3

sa dwie wersje:

http://www.zetosa.com.pl/store/product_info.php?products_id=14666

wiec trudno powiedziec jaka masz Ty. Co do sterow to lookne w swoje zbiory dyskietkowe i powiem czy mam sterki do tej drukarki.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 20:56
[#5] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #3

Tak mi coś dzwoni po łbie na temat przecinania jednej żyły w kablu drukarkowym (14 pin?) - co by nie uszkodzić sprzętu. Miało to związek z niekompatybilnością ze standardem (podawaniem wysokiego napięcia na tym pinie do zasilania np. samplerów, genlocków)

odnośnie standardowego Centronicsa (czyli IEEE 1284):

http://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_1284

http://spin.siedziba.pl/hwb/connector/index.html

Centronics w Amidze:

http://www.ppa.pl/artykul-Amigowe.nonsensy-3_33_187.html

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 21:00
[#6] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@APC74, post #5

Potwierdzam przy zlaczu Centronics nalezy odlaczyc pin 14
najlepiej we wtyczce.

Sam kupowalem kiedys drukarke w ZETO do ktorej dolaczony
byl kabel Centronics z odlaczonym pinem 14.
[#7] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@snigger, post #6

Ja natomiast gdzieś czytałem, że te 14 pin to można między bajki wlożyć - o ile mnie pamięć nie myli to stosowny tekst chyba jest na ppa.

Co do drukowania w tekstowym to był taki fajny program polski (nie pamiętam nazwy) podczas drukowania była możliwość wybierania sposobu kodowania. Działał na a600.

[#8] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@11MASTEr, post #7

Dzięki wam bardzo za pomoc. Spróbuję odłączyć 14 pin i poeksperymentować z ta drukarka. Gdyby ktoś jednak znalazł jakieś sterowniki, czy opis drukarek "tylko tekst" to proszę o kontakt.

[#9] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #1

Seikosha SP2400 działała mi bez żadnego problemu z Amigą 1200, bez żadnego odcinania pinów. Być może w kablu ów pin był odcięty, być może nie - w każdym razie ja nic nie musiałem robić.

[#10] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #8

Kiedyś mocno przestrzegano przed spaleniem Amigi i zalecano odciąć kabelek od pinu 14. Prawda jest taka, że tylko kilka starych drukarek wysyłało na ten pin sygnał, który uszkadzał Amigę. Natomiast jak się go odetnie to i tak nie ma znaczenia dla transmisji, więc lepiej na wszelki wypadek go odłączyć.

[#11] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@MinisterQ, post #9

MinisterQ, a potrzebowałeś jakiś sterowników, czy konfiguracji?

[#12] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #11

Stare drukarki igłowe zazwyczaj mają emulację Epsona FX80. Na takich sterownikach powinno pójść.
[#13] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #11

Sterowników, ale to było w AmigaOSie. Tylko nie pamiętam czy to było jeszcze jak miałem 3.1, czy jak już miałem 3.9...

[#14] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@MinisterQ, post #13

Właśnie znalazłem instrukcję do tego sprzętu... i okazało się, że ta drukarka posiada również port szeregowy. Przez który lepiej połączyć to z Ami?

Port szeregowy 25 pin. (szeroki)

W opisie połączenia równoległego jest na 14 pinie AUTO FEED. Co to??

Ostatnia modyfikacja: 21.02.08 15:27
[#15] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #14

przez równoległy - szybciej idzie i trudniej uszkodzić sprzęt (na Centronicsie jest tylko 5 V, szeregowy używa +12 i -12 V).

a co do wcześniejszej dyskusji o pinie 14, to bym odciął (we wtyczce) - w standardzie nic tam nie ma, więc drukowac będzie, amiga daje tam +5 V... zwarcia zdarzają się, więc po co kusić licho?
[#16] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@widelec, post #14

Sygnał automatycznego wysunięcia papieru. Praktycznie nieużywany przez drukarki (wysuwałeś kiedyś kartki z drukarki za pomocą sterownika? ).
[#17] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@APC74, post #16

i zdaje się, że większość drukarek ma w ogóle ten pin niepodpięty
[#18] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@wali7, post #17

Dokładnie. Jednak nie wszystkie i w przypadku takiego modelu, "kopnięcie" drukarki po tym pinie wysokim napięciem na pewno nie skończy się dla drukarki dobrze. W każdym bądź razie na Amidze pin 14 nie jest wykorzystywany w trakcie drukowania, więc po co ryzykować.
[#19] Re: Seikosha SP-2400 + Amiga

@APC74, post #18

Witam. Bez obaw podłączysz drukarkę do Amigi, ze sterownikami też nie będziesz miał problemu, istnieją zarówno do amigaos jak i do turbo print. wiem bo długi czas pracowałem z tą drukarką i testowałem jej możliwości. Działała i na Amidze 600 i na 1200. dodam że żadnego PINU nie odcinałem ani nie odłączałem. OPTIMUS 2400. dla zaciekawionych testowałem też drukarkę CANON BJC 7000. Powodzenia w drukowaniu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem