Ja polecam PiStorm - wersja lite z Pi3A+ 605zł lub wersja szybsza CM4 1055zł
Karta bazuje na programowej implementacji CPU odpalonej na Pi, a działającej w oparciu o JIT. Jest zgodna rozkazami z pełną 68040 - dzięki temu uzyskuje prędkość nieosiągalnaą na innych kartach + 2GB Fastu + WiFi + RTG + możliwość dysku na karcie pamięci (bardzo wysokie transfery!). Trwają jeszcze prace nad scandoublerem (dodatkowa płytka, która przekaże obraz RGB na wspólne z kartą RTG wyjście HDMI), stosem do obsługi USB, sterownikiem Ethernetu.
Nie musisz korzystać z karty graficznej, czy WiFi... Ale jak Cię najdzie - to już masz... Ceny w zasadzie pozwalają na zakup czegoś klasycznego... W tym budżecie kupisz kartę z 8MB Fast lub nową kartę z procesorem 68030...
Trzeba mieć świadomość, że pełne 68060 to drogie procki. Aktualnie na Allegro SAM procesor z MMU+FPU w rewizji 6 to 2500zł! Pomijając krajowych Januszy to da się go kupić za 1500zł ze świata... Dalej znaczny koszt.
A to sam procesor. Doliczyć musisz do niego koszt karty - i tutaj:
- Apollo na nowej pcb to koszt 1200-1300zł,
- TF1260 - podobne kwoty,
- Warp - coś koło 2500zł.
Sumując koszerna karta z epoki na pełnej 60ce to dziś koszty od 2700 do 5000zł
Mam Apollo 1260 w jednej Amidze, ale tylko dlatego, że kolega Amigowiec odsprzedał mi w cenie przedszajbowej rewizje 5 za ok 400zł, a Apollo wylicytowałem za 1200zeta... Niemniej jakbym miał zapłacić równowartość dwóch 1200ek, czy nowego PlayStation 5 za kartę, która w zrywach da mi 100MHz... Wybrałbym PiStorm

Tym bardziej, że twórca zarówno samej karty jak i oprogramowania przykładają bardzo dużą uwagę do kwestii kompatybilności ze starszymi tytułami...
Społeczność rzuca, że nie koszerne itd, a dwadzieścia lat temu chciała nerkę sprzedawać, żeby PowerPC wkładać... CPU zupełnie nie z linii Motoroli...