[#1] A1200 nowy Kickstart problem
Witam. Kupiłem Kickstart Rom 3.2.2 Hyperion 47.111 i problem jest taki, że bez wysadzonej karty sd amiga wogóle nie wstaje. Dioda od power delikatnie się żarzy ale tak, że trzeba się dobrze przyglądnąć. Nie pokazuje się też żaden ekran startowy. Dopiero jak podłącze kartę to system normalnie wstaje z karty lub dyskietki. Mam ten Kikstart w mojej a600 i tam normalnie to działa. Czy kości są popsute źle zakodowane czy w a1200 to standard?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 08:59:42 przez Kaktus

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 08:59:58 przez Kaktus

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 09:00:11 przez Kaktus

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 09:00:35 przez Kaktus
[#2] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Kaktus, post #1

A jak długo czekałeś po włączeniu aby pojawił się obraz z animacją dyskietki? Czasem amiga próbuje wykryć czy coś jest na porcie IDE albo czy jest stacja FDD i trochę to trwa zanim się ten ekran z animacją pojawi. W jakiej postaci kupiłeś ten kickstart? Czy jesteś pewien, że do A600 idą takie same kości jak do A1200?
[#3] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Madman, post #2

Nie chodzi o kości tylko że na A600 mam ten sam Kickstart wersja, ale na innej kości. Tu kupiłem 2 kości pod A1200 i całkiem inaczej to się zachowuje. Czekałem z 2min no i ekran dziwnie skacze bez dysku i diody nie świecą się.
[#4] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Kaktus, post #3

Kość może być równie dobrze źle zaprogramowana a to czy to jest kickstart 3.2.2 to nie ma tu taj znaczenia, trzeba by sprawdzić te kości u kogoś innego albo inne kości 3.2.2 w twojej A1200. Jak włożysz starszy kickstart (3.0/3.1) to masz to samo czy tylko na tym 3.2.2? Dziwne tylko, że jak włożysz kartę SD to ci system startuje...

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 09:43:38 przez Madman
[#5] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Madman, post #4

Na oryginalnych kościach jest wszystko oki. Też mnie to dziwi że tak się robi z kartą i wstaje.
[#6] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Madman, post #4

Dziwne tylko, że jak włożysz kartę SD to ci system startuje...
Jeżeli mowa o karcie SD, to domyślam się, że jest adapter SD2IDE. I teraz pytanie jak się zachowa Kick 3.2.2 gdy wykryje adapter, ale w adapterze nie ma karty. Być może zachowuje się inaczej niż Kick 3.1. Ja bym jeszcze sprawdził co się dzieje, gdy się wypnie adapter z IDE.
1
[#7] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Krashan, post #6

U mnie też nie wstawało po zmianie kości. Czytałem, że wynika to z różnicy w rozkładzie bibliotek na kości / w systemie. Wnerwiło mnie to trochę, bo miało być tak super wstecznie kompatybilne... Wróciłem do 3.1 i postanowiłem fizycznego kick'a na wyższy niż 3.1 nie zmieniać w żadnej Ami... jak to ma tak działać...
2
[#8] Re: A1200 nowy Kickstart problem

@Kaktus, post #1

Jak już będzie zamontowany TF1230 z romami z obsługą EHIDE i włożony terminator do portu IDE Amigi a IDE poleci z TF'a to problem powinien ustąpić.
Źle zaprogramowane ROMy nie przechodzą procedury sprawdzania sumy kontrolnej i nie spowodują w ogóle startu Amigi. Generalnie po to wrzucamy nowe ROMy aby korzystać z karty/dysku w Amidze i systemu op. AmigaOS 3.2. Jeśli potrzebujmy skorzystać ze starszej wersji kicku zawsze go możemy zmapować na ten czas.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2024 11:00:05 przez pong777
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem