[#1] Cooler i Voodoo3
Witam!

Macie coolera na karcie Voodoo3 2000? Mam tylko radiator, chyba firmowy 3dfx. Mocno się grzeje. Podejrzewam kartę GFX o zawieszanie się komputera, objawiające się tym, że na ekranie pojawia się kasza z kolorowymi pasami pionowymi. Komp niby działa, np. TMG odgrywa nadal mp3, ale rzecz jasna nie mogę nic zrobić, bo wszystko rozmyte na ekranie. Acha komp się nie restartuje samoczynnie przy takim "zwisie" no chyba, że mu wcisnę reset.

W sumie na tej Voodoo sa dwa radiatory. Drugi jes mały, na skraju karty i siedzi w nim układ z trzema nóżkami. On również grzeje się mocno. Dzięki za info.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Cooler i Voodoo3

@rjack1, post #1

Moja VooDoo3 3000 ma tylko jeden wielki radiator na glownym scalaku. Tez jest goracy jednak nic sie nie sypie i nie wiesza. Moze na VooDoo3 2000 wystarczy zalozyc jeszcze wentylatorek?
[#3] Re: Cooler i Voodoo3

@rjack1, post #1

Ja mam Voodoo3 3000 i też miałem problemy, z kartą.
Co prawda nie aż takie jak "dziwne efekty graficzne" ale jadnak.
Radiatory mam standardowe i grzeją się aż parzy - zwłaszcza ten
mały układzik przy śledziu...
U mnie voodoo po kilku godzinach pracy miała tendencję do zacinania się.
Tzn. chyba się wyłączała czy jakoś tak bo na 2 sek. czasem kilka zacinał
się cały system np. nie można było przełączyć ektanu, ibrowse stawał
w połowie strony. Odnosiłem wtedy wrażenie że karta blokuje procesor. !!!
Zwiech nie było ale było to dosyć uciążliwe.

Teraz mam coś takiego (i to chyba w pewnym stopniu pomaga):
w ToolTypach ikonki sterownika Voodoo zmieniłem prędkość z 166 na
133 czy 125.

Tak więc może spróbuj zrobić downclocking i zobacz co z tego
wyniknie.

PS . downclocking zacząłem "praktykować" jak kupiłem sobie gforca
do lekko przystarawego PC i mi go grafa zawieszała...
zrobiłem przetaktowanie "w dół" i pomogło.

[#4] Re: Cooler i Voodoo3

@virago, post #3

Cześć!

Dziękuję za info. Spróbuję z tym ToolTypem. Posiadam Voodoo3 2000, ale też ma mały układzik, który się mocno grzeje. Jest przy nim mały radiator.

Za wczorem włożyłem do wieży wiatrak od zasilacza, który dmucha na układy karty Voodoo. Przez te 2 dni nie miałem efektów na ekranie o których pisałem wcześniej. Może to faktycznie sprawa chłodzenia - mam nadzieje, że tak jest. Choć na Amidze pracowałem przez te dwa ostatnie dni tylko po 2 godziny. Muszę potestować dłużej.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem