kategoria: A1200
[#1] A1200 problem z dźwiękiem
Witam. Wymieniłem kondensatory w amidze gdyż były już wylane. Wyczyściłem wszystko i po wlutowaniu nowych okazuje się że prawy kanał gra bardzo cicho do tego są słyszalne "trzaski". Dodam że przed operacją pacjent żył i grał normalnie. Gdzie szukać winy, co może być przyczyną. Raczej wykluczam źle polutowane kondensatory, chyba że któryś przewlekany się nie zalał tam do środka.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2024 23:03:25 przez Kaktus
[#2] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #1

Skoro przed wymianą było OK to coś zmaściłeś.

Do sprawdzenia: polaryzacja kondensatorów (prawidłowe wlutowanie), ścieżki.

Miernik w dłoń i ogień. Sprawdzenie przebiegów ze wzmacniaczy operacyjnych, ciągłość ścieżek.
1
[#3] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Hubez, post #2

Liczyłem, że ktoś podpowie na którym kondensatorze powinienem się skupić od którego zadać szukać.
[#4] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #3

Tymi najbliżej gniazd audio ?
[#5] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #3

Na pewno nie tymi od zasilania, a tymi od audio.

Skoro jeden kanał gra OK, to -12v jest.
[#6] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #3

No te przy chinchach od audio, ten który jest najbliżej lewego złącza jest od lewego kanału a najbliżej prawego od prawego kanału. Ogólnie niektórzy wylutowują gniazdo klawiatury żeby je wymienić bo inaczej jest słabe dojście. Ale do tego trzeba mieć rozlutownicę i doświadczenie, dużo Amig już poległo na próbach wymiany kondensatorów SMD :).
1
[#7] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@bfgmatik, post #6

Ja wyluzowałem sobie gniazda audio bo stwierdziłem że będzie dużo prościej dojść i faktycznie znośnie. Chyba faktycznie jutro po pracy wylutuje jeszcze raz. A można Amigę uruchomić bez tych kondensatorów? Zastanawiam się czy dalej będą słyszalne te czaski.
[#8] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #7

Zlituj się. Słychać trzaski, nie jakieś "czaski"
Nikt nie oczekuje mistrza ortografii, pomyłki się zdarzają, ale szanujmy się i język polski również.
2
[#9] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Gandalf, post #8

Każdego dnia się czegoś uczę. Dziś mam nowe słowo... Jupi. Niestety nic nie wniosłeś do tematu a jak tak bardzo chciałeś mi zwrócić uwagę to mogłeś jakoś prywatnie po kryjomu a nie na forum zaśmiecać wątek, też bym zrozumiał.
1
[#10] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #1

Jest spora szansa że któraś ścieżka została zjedzona przez wylany elektrolit. W momencie czyszczenia pcb ścieżka „rozpadła się”. Miernik w dłoń i szukać przerwy. Uszkodzenie Pauli na ten moment bym wykluczył.
1
[#11] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #7

Bez tych dwóch kondensatorów nie będziesz miał w ogóle dźwięku bo one są szeregowo w kanałach audio. Trochę niepokoi, że jakikolwiek dźwięk jest bo gdyby coś tu było uszkodzone to by go nie było. Chyba, że kondensator odwrotnie wlutowany albo zła wartość ale to też mi się nie widzi bo nie wiadomo skąd te trzaski.
[#12] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@bfgmatik, post #11

nie będziesz miał w ogóle dźwięku

no właśnie, co w takim przypadku ?
(pomijając kondki)

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2024 23:49:10 przez Cezarykl
[#13] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Cezarykl, post #12

Nie wiem, szukałbym oscyloskopem gdzieś wcześniej gdzie się pojawia zakłócenie/zniekształcenie sygnału. Trudno powiedzieć czy przyczyną trzasków jest jakiś problem z zasilaniem skutkujący obcinaniem sygnału gdzieś na wzmacniaczach operacyjnych czy coś innego. No chyba, że Paula uszkodzona, gdzieś w innym wątku się przewijało uszkodzenie Pauli i trzaski. Czyli może być wszystko :).
[#14] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Cezarykl, post #12

Do sprawdzenia avref na pierwszy ogień, później szukaj w połączeniach między opami z opisu wynika, że jeden kanał może mieć problem ze sprzezeniem zwrotnym. Paula będzie ok
1
[#15] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@kataklysm, post #14

Mógłbyś rozwinąć zagadnienie, co to jest "avref" i "opami"? Nie jestem biegły z tego. Dziwi mnie tylko, że przed lutowaniem był dźwięk normalny a były zakłócenia obrazu. Teraz obraz kryształ a dźwięk lipa.
[#16] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #15

Opamp - wzmacniacz operacyjny, "operation amplifier" - w Amidze są LF, zasilane symetycznie +/- 12V

AVref -napięcie referencyjne ?
1
[#17] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@bfgmatik, post #13

Nie wiem, szukałbym oscyloskopem gdzieś wcześniej gdzie się pojawia zakłócenie/zniekształcenie sygnału.

Sądzisz, że ktoś kto pisze Mógłbyś rozwinąć zagadnienie, co to jest "avref" i "opami"? ma oscyloskop? Raczej wnioskuję, że to nieprofesjonalny elektronik
1
[#18] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Madman, post #17

Doświadczenie posiada, naprawiał już dźwięk w A600 a tam wszystko jest na tej samej zasadzie:

https://www.ppa.pl/forum/amiga/38371/a600-problem-z-dzwiekiem#m659724
1
[#19] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Hubez, post #18

A to ok, nie wiedziałem, akurat tamtego wątku nie czytałem wcześniej
[#20] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #15

Tak jak napisał @hubez avref to napięcie referencyjne a "między opami" to sprzężenie zwrotne między opamp'ami przy układzie LF (są tam 4 opamp'y w jednej obudowie) btw jeden z cap'ow który wymieniałeś jest właśnie na linii avref (C306) może tam coś odwaliłeś...
1
[#21] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #1

prawdopodobnie straciła kontakt scieżka lub pzrelotka w okolicach kondensatora któregoś. Miernik prawdę ci powie, tzreba przedzwonić ścieżki. Schematy masz tu.
1
[#22] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #1

Schematy w PDF masz tutaj.

Mi kiedyś siadł wzmacniacz operacyjny. Najprawdopodobniej przygrzałem go hotem i nie wytrzymał.

Daj zdjęcia tej płyty w dobrej jakości to obejrzymy razem.

Masz schemat i podgląd PCB to sobie prześledź wszystkie ścieżki. Jak będzie ok, to profilaktycznie można wymienić wzmacniacz. Jest tani, a ja kiedyś 2 dni szukałem przyczyny przesterowania na jednym kanale.
Najlepiej sprawdzić oscyloskopem na jakim etapie sygnał się psuje. Jak nie masz oscyloskopu to w Amiga Test Kit puść sygnał 500Hz i porównaj multimetrem w trybie AC poziomy sygnałów z obu kanałów.
1
[wyróżniony] [#23] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@snifferman, post #22

https://www.pureamiga.co.uk/2022/03/12/repair-notes-a1200-distorted-audio/?fbclid=IwY2xjawFYvDRleHRuA2FlbQIxMQABHcsLMxjNJodR25_oXRAS_cy65m_s3ydX5ia-BpzU4IKRSFjBcM8h4ZA9Ug_aem_1JSJUwTMW-dfIZSgG81FjA
1
[#24] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@miki1406, post #23

https://www.pureamiga.co.uk/2022/03/12/repair-notes-a1200-distorted-audio/?fbclid=IwY2xjawFYvDRleHRuA2FlbQIxMQABHcsLMxjNJodR25_oXRAS_cy65m_s3ydX5ia-BpzU4IKRSFjBcM8h4ZA9Ug_aem_1JSJUwTMW-dfIZSgG81FjA

Bardzo dziękuje za naprowadzenie. Może to okaże się dziwne ale niestety nie znam płyty amigi i uczę się jak są jakieś problemy. Dziś na przykład dowiedziałem się, że dźwiękiem steruje układ U15. Który został "podlany" wyciekiem z kondensatora C303 lub C304 i jedna z nóżek była zielona. Po poprawieniu głos na prawym kanale był taki ledwo słyszący i trzaski ustąpiły. Zdecydowałem się wylutować cały układ, wyczyściłem wszystko pod spodem wlutowałem na nowo i wszystko działa prawidłowo.
Bardzo wszystkim dziękuje za merytoryczny udział w wątku i do następnego...
4
[#25] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #24

Dobrze, że się udało. Z drugiej strony to niesamowita zbieznosc, że do awarii doszło idealnie w tym samym czasie kiedy kondensatory były wymieniane. Rzadko kiedy zdadzą się taka sytuacja, że w tak krótkim okresie potrafią się pokryc: wymiana kondensatorów, korozja układów.
[#26] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Hubez, post #25

Często tak się dzieje przy recapie. Grzejesz lutownicą lub hotem i pod wpływem stresu termicznego coś się może odkleić od PCB
3
[#27] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@snifferman, post #26

No po demontażu kondensatorów myłem wszystko na około. Ten układ też był zielony, może był już słaby lut i puścił. Dla tego taki zabieg okoliczności.
A takie pytanie z innej beczki, który układ odpowiada za sterowanie stacja dysków? Bo nieraz mi dyskietki dziwnie się zachowują.
[#28] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #1

Po pierwsze jaka jest to wersja PCB ?

Kondy jakie musisz sprawdzić to :

C324
C334

C303
C304 - przy nich sprawdź polaryzację, jak wstawiłeś tantalowe to pamiętaj że + jest oznaczony a nie jak w przypadku aluminiowych -

Miernik i sprawdzasz czy masz prawidłowe połączenie ale też pomiędzy warstwami np przy elektolitach, tam często dochodzi w przelotkach do utleniania i niestety czasami zdarza się że przelotkę szlag trafia podczas wylutu i nie ma połączenis, sprawdź czy nie zrobiłeś gdzieś zwarcia, czasami ludzie kupują marne kondy z allegro o kiepawych wymiarach i już się zdarzyło że klient kupił za małej średnicy kondy aluminiowe i źle je na punktach postawił w efekcie czego doszło do zwarcia.
Ja u siebie montuje głównie panasoniki z właściwym rozmiarem ESR o możliwie najniższej impedancji.
[#29] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@miki1406, post #23

To raczej nie będzie to, fakt poradnik się przyda.
On nie miał problemu przed wymianą, tutaj albo coś przy okazji na którymś układzie zabrudził podczas czyszczenia, źle polutował, nieprawidłowe kondy, wadliwe kondy, możliwości jest wiele.
Zmiana kondensatorów na tej samej pojemności nie może wpłynąć, no chyba że zamontował kondy z kosmiczną impedancją.
[#30] Re: A1200 problem z dźwiękiem

@Kaktus, post #27

Ujmę to tak: skoro miałeś przy układach tlenki, to przyjacielu wpierw to porządnie myjesz a potem wylutowujesz układ, bo nie wiesz co jest pod nóżkami układu.
Jak to zrobisz, to pola lutownicze flux+cyna z ołowiem i bielisz je, zbierasz potem wsio cieniutką plecionką (używaj dużo dobrego fluxu, polecam amtech), czyścisz, nakładasz układ i lutownicą po nóżce lecisz dookoła, jak masz umiejętności to grotem z mikrofalą i załatwione. Lutownica przynajmniej z grotami t-12 lub t-13 a jak masz kasę to JBC ale spokojnie T-12 i T-13 możesz użyć są tanie i naprawdę dobre, sam używam ich też i nie mogę narzekać.

Nie rób tego tylko hotem bo to nie jest do końca dobry pomysł (jeśli chodzi o kondy), ponieważ grzejesz a przynajmniej powinieneś znaczną powierzchnię i co teraz się może stać ?, nie wiesz jak dużo ma w sobie wilgoci płyta a te sprzęty mają parędziesiąt lat, najlepiej przed hotem wrzucić taką płytę do pieca kwarcowego (o ile się ma) po to aby z płyty wyciągnąć wilgoć, bo jak taką płytę która jest zawilgocona potraktujesz hotem powyżej 350 stopni i mocnym nadmuchem to może ci się na powierzchni popcorn zrobić i wtedy może się zdarzyć że się pożegnasz z polami lutowniczymi, trzeba potem robić drutowanie, soldermaska itd , kiepawo to wygląda.
Zawsze przy wyciąganiu danego elementu dodaj najpierw cynę niskotopliwą aby obniżyć temp topnienia starej i pozbyć się części tlenków i flux flux flux i jeszcze raz flux, dobry preparat do mycia np KT-3 lub czysty izopropanol + patyczki bawełniane, tylko nie jakieś rwące się tanie gnioty bo syf po tym zostaje, na koniec przecierasz na mokro papierem do czyszczenia światłowodów i wola.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2024 12:38:49 przez rootspk
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem