[#1] Czas na retro - czas na CDTV
No i chyba wreszcie z planem do świąt zaczynam kompletować na ile finanse pozwolą elementy do jednostek głównych CDTV.

Zaczynam od pytania - na Allegro jest przejściówka w formie małego boxu za ok 100-120 zł CDTV PS2 keyboard. Czy istnieje może podobny interface , ale PS2 KEYB/ MOUSE ? Jeśli tak gdzie jest do dostania?
[#2] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@xtro, post #1

O kurde ile chcesz mieć tych jednostek? Przebijesz słynny garaż amigowca Drygola z Pomorza? :)
[#3] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@aMifan, post #2

CDTV miałem 3 w studiach TV. Dwie ostatnie wyłączyłem 5 grudnia '23. Trzeciej nie odzyskałem. W sumie tych Amig na podstacjach miałem zdaje się 16 między '90-2023. "Pracowały" znaczy się.
1
[#4] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@xtro, post #3

Poszukaj RGBtoHDMI CDTV v2. Bardzo fajny projekt. Oprócz HDMI masz wyjścia na joy / mouse db9. Wtedy możesz używać myszkę od dowolnej Amigi. Są też budżetowe rozwiązania na wyjście 2xdb9 w cdtv. Może to jest jakaś opcja?
[#5] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@xtro, post #1

Na Alledrogo pojawia się adapter montowany pod klapkę PCM CIA w kwocie chyba do 200 zł.
[#6] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@kubaslonka, post #5

Na Alledrogo pojawia się adapter montowany pod klapkę PCM CIA w kwocie chyba do 200 zł.

Warto jedynie brać pod uwagę, że aby aktywować możliwość używania np. myszki dla tego adaptera, wymagany jest pilot od CDTV. Mała niedogodność która nie występuje przy zewnętrznych adapterach.
[#7] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@nowy80, post #6

Tak myślałem o dodaniu z łatwo dostępnych następujących elementów (chyba wszystkie są an ALL'U):

1. Caddy (w swojej rozrzutności rozdałem wszystkie swoje okładki na CD tu na forum chętnym lata temu) - 110
2. Interface klaw. PS2 - 120
3. płytka 2x D9 na oryginały myszy i joy, z kabelkami i gniazdami - ok 100
4. Joy i mysz w odpowiednim kolorze - razem z 200
5. Klawiatura w odpowiednym kolorze i nadruki (profesjonalne) amigowe na nią 0k. 100
6. Pakiet startowy płyt z kolekcją na start do bootowania - 60
7. stacja dysków - olera wie ile?
8. Pilot - cena to kosmos (rezygnuję)

Mam już monitor, być może klawiaturę, może obranduję ją jakoś sam. Mam też pasujący klimatem TV 15' Philipsa o ciemno grafitowym kolorze. i do tego

9. Kabel RGB - 50

Robi się z tego trochę? Jeszcze biorąc pod uwagę 2 szt. (chyba że technik odnajdzie trzecią i wszystkie 3 klawiatury oryginalne i myszki i dedykowane stacje bo były w kanciapie.... ale mija prawie rok i ani słychu więc.... poddałem nadzieję).

I jaki jest teraz CEL ĆWICZENIA.
HISTORIA: w posiadanie trzech boxowych CDTV wszedłem przy współpracy z jedną z większych amigowych firm ok 97-98 roku. Były to te skromniejsze boxy, bez monitorów i pilota. 3 dlatego, że wpadłem na pomysł mimo roku 98 odpalić na nich 3 podstacje tv z prezentacjami. 2 CDTV miały robić jako nazwijmy to serwery wizyjne (program prezentacyjny EA DeluxeVideo III z naszego wydania IPS) trzecia CDTV stała w kanciapie jako "zapas".

Jedna z CDTV została rozszerzona o 3 elementy jeszcze wtedy dostępne (mam nadzieje nie pokręcę): Elbox CDTV 2MB z przełacznikiem Slow/Fast, Toms: kickstart 1.3/3.0. I ta Amiga chodziła sobie w trybie KS 3.0 ze stacji Golden Image (oryginalnych mi było szkoda) z "napisanej" przezemnie dyskietki startowej ciut wzorowanej na pierwszych prezentacjach Erica S. z najdawniejszych jego animacji z dyskiem startowym. Inny był tylko soft - u Erica był jakis Movie Video czy Projektor, u mnie Player z DVideo. Odpowiednio oprogramowałem sekwencje startowe, pakery i archiwizery by jak najwięcej mieściło się do dyskietki - potem z racji zawodności całość jeszcze była przepakowywana nie do odtwarzania z dysku , a ładowana do RAM (stąd ułatwienie bo lepiej chodziło w KS30).

Druga Amiga nadawała z tej samej kanciapy na sąsiednią wspólnotę w uproszczonym schemacie w tej samej koncepcji.

Trzecia stała i była zapasowa.

Finalnie miało to iść z CD, ale jakoś to hulało między 98-2023 praktycznie bezawaryjnie więc ostawiłem.

CO CHCĘ; zrobić sobie z już rozbudowanej CDTV sprzęt strimerski i jeśli bede miał zapał nadawać raz w tyg. nie tylko gry, ale i jak zarabiać na Ami jeszcze dziś

drugą CDTV doprowadzić do jak najlepszej formy pełnego stanowiska i , albo darować komuć, albo zwyczajnie sprzedać, albo wymienić się (na Atari 8 bit lub Amstrada, a może Unipolbrita?) nie wiem....

Szczeże opisuje Wam zamiary.... czy wyjdzie to przy taki sinusoidalnym - doskokowym zajmowaniu się retro nie wiem....

mam jeszcze Amiga Editor w postaci A600 - z tych co mi ich w studiach nie zutylizowali. Ale najpierw te emisyjne CDTV potem zajmę się modyfikacją A600 na której lata prezentacje powstawały (w szczycie między 90 -2000 dla 16 osiedli). Tyle tego, Pozdrawiam.
[#8] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@xtro, post #7

Pilot ma kosmiczną cenę?
W sumie troszkę kosztuje, ale...
Zajrzyj na Individual Computers.
[#9] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@Gandalf, post #8

nie warto, przeciez tam pilot jest tani jak sie kupi carta do c64
1
[#10] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@xtro, post #7

1. Caddy (w swojej rozrzutności rozdałem wszystkie swoje okładki na CD tu na forum chętnym lata temu) - 110
2. Interface klaw. PS2 - 120
3. płytka 2x D9 na oryginały myszy i joy, z kabelkami i gniazdami - ok 100
4. Joy i mysz w odpowiednim kolorze - razem z 200
5. Klawiatura w odpowiednym kolorze i nadruki (profesjonalne) amigowe na nią 0k. 100
6. Pakiet startowy płyt z kolekcją na start do bootowania - 60
7. stacja dysków - olera wie ile?
8. Pilot - cena to kosmos (rezygnuję)

Myślę, że taki zestaw jak poniżej, jest ciekawym rozwiązaniem
TF536 + ROM2.35
link
Sprawnie działa z takim zestawem IC scandoubler w rozdzielczości systemowej 800x600. Dodatkowo mamy pełnoprawną Amigę z 030/50MHz z dużą kompatybilnością i jeśli chcemy ze sprawnie działającym pakietem WHDLoad.
[#11] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@nowy80, post #10

Piloty można nawet tanio ustrzelić u nas lub na ebay. Co jakiś czas się trafiają. Obecne ,nasze' oferty rzeczywiście dość drogie.
Nowe były też chyba w Amiga Kit. Tam chyba sobie kupiłem rezerwowy.
[#12] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@nowy80, post #10

ten co podałeś TF536 + ROM 2.35 ktoś już kupił pytałem się autora ja mam od niego TF536 + ROM 2.35 i Adapter IDE. nie wiem czy jeszcze robi bo napisał mi SALE
[#13] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@Hal, post #4

niestety ten RGBtoHDMI są wszystkie sprzędane: ja mam jedno też RGBtoHDMI albo poszukaj na ebay .. powiem ci zyleta obraz:

https://www.amibay.com/threads/rgbtohdmi-cdtv-v2-soic.2445373/
[#14] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@Work1ench, post #13

Super , że zaczeła sie dyskusja :) i wielkie dzięki za uwagi... czekam na więcej.

Trochę obecnie niewygodnie mi się pisze, zmienię więc swoje wypowiedzi tutaj w podkast lub multi chat room (mniejsza narazie czemu tak to nazwałem).

Bardzo długo trwało i sporo się zastanawiałem co z fantem posiadania dość cenionych dziś jednostek zrobić. Już prawie od roku stoją w szafie, a chyba najgorsze co może być dla tych Amig to stanie. Myślę, ze pora je zacząc używać. Mailem nawet przez chwilę koncepcję sprzedania ich. jednak sami rozumiecie sentyment - pracowały i nie da się ukryć - zarabiały - dzielnie na planszach tyle lat. Problemem jest jednak w tym momencie ich ustawienie na stałych stanowiskach. Nie mam po prostu miejsca. Właściwie mam miejsce na jeden komputer retro. Na razie to A600. Jeszcze miesiąc temu prowadziłem rozmowy z lokalnym technikiem kablowej TV , czy byłoby złącze AUX w panelu stacji czołowej do wmuxowania obrazu z jednej z amig i powrotu planszówki, jednak koszt konwertera takiej opcji to ok 4000$ plus przesyłka i żadne prowizoryczne, czy autorskie rozwiązania nie wchodzą w grę. Musi być dedykowany muxer/demuxer BTV3. A to na nasze gdzieś 18-20 tyś złocisza. Więc zrezygnowałem.

Chce na razie zrobić JEDNĄ z tych CDTV , ale ma mam koszerne założenia:

- TV Philips konstrukcji bliźniaczej do monitora tej firmy do dawnych Amig (zamiennik firmowego PALowego C=) - stoi przede mną właśnie ładnie w ciemno - grafitowej obudowie, ładnie pasujący do CDTV. No i chodzi mi o klimat epoki - czyli CRT bańkę - być może z filtrem Polaroida jeśli go znajdę na przedzie (wszystko pod klimat '90).
- pod nim 3 elementy CDTV, wzmacniacz ( a konkretnie mam juz Pioneer A339), magnetowid Philips by licował z TV Philips - wszystko ustawione w formę wieży, do tego podpięte jedne z lepszych głośników epoki ze średniej półki - B&W 602.
- Caddy ma tu robic , za HD - tak skomponowane by zawierało coś w stylu GAAE system starter z zainstalowanymi apkami, stacja dysków jako zapisywacz.

Ogólnie to opisałem. Nie wiem jak to wyjdzie, chce użyć jak najmniej złociszy więc biorę co już mam na stanie. Głównym celem zestawu będzie nagrywanie rzeczy na VHS , czy strimowanie. Na razie tylko nie mam pojęcia jak to pomieścić bo mam na ten dzień pokój aż 9m w którym się mieszczę z bibelotami...
[#15] Re: Czas na retro - czas na CDTV

@xtro, post #14

Caddy ma tu robic , za HD - tak skomponowane by zawierało coś w stylu GAAE system starter z zainstalowanymi apkami, stacja dysków jako zapisywacz.

Ciekawa kompilacja, startuje z CD ma własne menu. Można przejść z menu do Workbencha przy użyciu klawiatury.
link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem