[#7]
Re: Czas na retro - czas na CDTV
@nowy80,
post #6
Tak myślałem o dodaniu z łatwo dostępnych następujących elementów (chyba wszystkie są an ALL'U):
1. Caddy (w swojej rozrzutności rozdałem wszystkie swoje okładki na CD tu na forum chętnym lata temu) - 110
2. Interface klaw. PS2 - 120
3. płytka 2x D9 na oryginały myszy i joy, z kabelkami i gniazdami - ok 100
4. Joy i mysz w odpowiednim kolorze - razem z 200
5. Klawiatura w odpowiednym kolorze i nadruki (profesjonalne) amigowe na nią 0k. 100
6. Pakiet startowy płyt z kolekcją na start do bootowania - 60
7. stacja dysków - olera wie ile?
8. Pilot - cena to kosmos (rezygnuję)
Mam już monitor, być może klawiaturę, może obranduję ją jakoś sam. Mam też pasujący klimatem TV 15' Philipsa o ciemno grafitowym kolorze. i do tego
9. Kabel RGB - 50
Robi się z tego trochę? Jeszcze biorąc pod uwagę 2 szt. (chyba że technik odnajdzie trzecią i wszystkie 3 klawiatury oryginalne i myszki i dedykowane stacje bo były w kanciapie.... ale mija prawie rok i ani słychu więc.... poddałem nadzieję).
I jaki jest teraz CEL ĆWICZENIA.
HISTORIA: w posiadanie trzech boxowych CDTV wszedłem przy współpracy z jedną z większych amigowych firm ok 97-98 roku. Były to te skromniejsze boxy, bez monitorów i pilota. 3 dlatego, że wpadłem na pomysł mimo roku 98 odpalić na nich 3 podstacje tv z prezentacjami. 2 CDTV miały robić jako nazwijmy to serwery wizyjne (program prezentacyjny EA DeluxeVideo III z naszego wydania IPS) trzecia CDTV stała w kanciapie jako "zapas".
Jedna z CDTV została rozszerzona o 3 elementy jeszcze wtedy dostępne (mam nadzieje nie pokręcę): Elbox CDTV 2MB z przełacznikiem Slow/Fast, Toms: kickstart 1.3/3.0. I ta Amiga chodziła sobie w trybie KS 3.0 ze stacji Golden Image (oryginalnych mi było szkoda) z "napisanej" przezemnie dyskietki startowej ciut wzorowanej na pierwszych prezentacjach Erica S. z najdawniejszych jego animacji z dyskiem startowym. Inny był tylko soft - u Erica był jakis Movie Video czy Projektor, u mnie Player z DVideo. Odpowiednio oprogramowałem sekwencje startowe, pakery i archiwizery by jak najwięcej mieściło się do dyskietki - potem z racji zawodności całość jeszcze była przepakowywana nie do odtwarzania z dysku , a ładowana do RAM (stąd ułatwienie bo lepiej chodziło w KS30).
Druga Amiga nadawała z tej samej kanciapy na sąsiednią wspólnotę w uproszczonym schemacie w tej samej koncepcji.
Trzecia stała i była zapasowa.
Finalnie miało to iść z CD, ale jakoś to hulało między 98-2023 praktycznie bezawaryjnie więc ostawiłem.
CO CHCĘ; zrobić sobie z już rozbudowanej CDTV sprzęt strimerski i jeśli bede miał zapał nadawać raz w tyg. nie tylko gry, ale i jak zarabiać na Ami jeszcze dziś
drugą CDTV doprowadzić do jak najlepszej formy pełnego stanowiska i , albo darować komuć, albo zwyczajnie sprzedać, albo wymienić się (na Atari 8 bit lub Amstrada, a może Unipolbrita?) nie wiem....
Szczeże opisuje Wam zamiary.... czy wyjdzie to przy taki sinusoidalnym - doskokowym zajmowaniu się retro nie wiem....
mam jeszcze Amiga Editor w postaci A600 - z tych co mi ich w studiach nie zutylizowali. Ale najpierw te emisyjne CDTV potem zajmę się modyfikacją A600 na której lata prezentacje powstawały (w szczycie między 90 -2000 dla 16 osiedli). Tyle tego, Pozdrawiam.