[#1] Brak dysku na pcmia w A1200 [Rozwiązano]
Część,
Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu co skopałem. Otóż wgrałem nowy OS ale po tej operacji nie mogę wykryć podłączanej karty CF przez port PCMIA.

A1200
ACA1220
System wgrałem z obrazu: https://classicwb.abime.net

Jestem świadom, że ACA1220 potrafi zablokować port pcmia ale wydaje mi się, że dostała odpowiednie ustawienia w sequence-startup, a ten zawiera w pierwszej lini takie ustawienia:
C:ACATune -maprom SYstem:kick31.rom -z2cach on -cache on -burst on >NIL:

Sterowniki do CompactFlash.device są w DEVS: compactflash.device (chyba domyślnie w obrazie są wrzucone, bo ja tego tam nie wrzucałem)

Karta i czytnik na pewno dobra, działały jeszcze wczoraj na starym systemie.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2024 13:30:54 przez umbro
[#2] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@umbro, post #1

pewnie dlatego, że masz, zgaduję, 8mb RAMu
przestaw na 4mb i spr ponownie :)
:)
1
[#3] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@umbro, post #1

Sterownik fat95 jest obecny pod L:
[#4] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@Cezarykl, post #2

Karta ma tam 128MB ramu :)

Chyba wersja ACATUNE, która używam nie wspiera tego. v.1.91

opcja z -f nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2024 22:41:39 przez umbro
[#5] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@umbro, post #4

próbowałem tych opcji -slowpcmcia -slowpcmciamem -resetpcmcia

No luck :/
[#6] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@umbro, post #5

spr jeszcze
ACATune -fastz2 on/off
ACATune -z2cache on/off

testuj
1
[#7] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@Cezarykl, post #6

Dograj dwa pliki cardpatch i cardreset do c i ustaw to w startup-seqence. To po pierwsze. Po drugie fat95 i sterownik do pcmcia.
Karta cf sformatowana na fat32
Nie wszystkie karty współpracują z pcmcia, rozumiem że masz kartę która wcześniej działała i o tym wiesz.
[#8] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@mwb113, post #7

Po pierwsze z aminetu https://aminet.net/package/driver/media/CFD133
Classicwb jest już dosyć do tyłu i ma starą wersję compactflash.device. cardreset nie jest potrzebny bo to załatwia sterownik a cardpatch też raczej nie. Skoro karta ma 128 mb ramu to raczej nie koliduje z pcmcia. Chyba, że alokuje ją w paru blokach. To byś musiał sprawdzić w sysinfo np. Jest gdzieś w classicwb.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2024 09:28:48 przez ppill
[#9] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@umbro, post #1

Sterowniki do CompactFlash.device są w DEVS:

Gdzie konkretnie w Devs masz CF0:, jest w DosDrivers tak jak powinno być? Próbowałeś komendy mount?
2
[#10] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@nostrum666, post #9

Dziękuję prawdopodobnie o to właśnie chodziło. Jest ok - teraz działa. Umieściłem CF0 w DosDrivers i gra.

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
1
[#11] Re: Brak dysku na pcmia w A1200

@umbro, post #10

CF0 nie musi być w Dosdrivers. Jeśli tam będzie to zamontuje się przy starcie Amigi..
Ja preferuję montowanie urządzeń wtedy kiedy są potrzebne.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem