kategoria: A1200
[#1] Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi
Cześć,
zwracam się z prośbą o pomoc w uruchomieniu internetu na A1200 z kartą WARP1260. Dodam, że wi-fi z karty jest połączone z moim internetem. Dodatkowo, jak wpisuje w shell ping 8.8.8.8, wyskakuje co chwilę informacja o prędkości internetu. Zainstalowałem też Roadshow, IBrowse. Co jeszcze trzeba zainstalować, czy ustawić, żeby można było korzystać z przeglądarki? Czy ktoś, by mógł opisać krok po kroku, co robić?
1
[#2] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Przemoslo, post #1

https://amigawarp.eu/download-files/warp-quickstart.pdf

przy okazji trzeba pobrać oprogramowanie z sekcji download i zainstalować https://amigawarp.eu/download/download-warp-firmware/ ( w warp diag wpisać hasło do wifi)

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 19:47:39 przez ritzu
1
[#3] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Przemoslo, post #1

Witamy w klubie!

Obecnie instalacja internetu WARP jest łatwa.

Elementy niezbędne to:

1 firmware WARP (zawiera m.in. warpNET.device)
2 konfiguracja sposobu przydziału IP na Amidze
3 stos TCP/IP
4 przeglądarka
5 konfiguracja sieci WiFi

Rozumiem, że masz załatwione już: 1 + 3 + 4 + 5.

Ja pamiętam (słabo) że u mnie na Amidze musiałem wyedytować plik (lub dwa pliki) Devs/network_interface (czy jakoś tak). Ja mu podałem chyba tylko IP przydział via DHCP oraz gateway (adres mojego rutera). DNSy sobie powinien pobrać w zapytaniu o IP.

To po restarcie powinno zadziałać.

Acha, no i należy pamiętać żeby roadshow się włączał wraz ze startem systemu.
Jeszcze jedno: używając WHDLoad należy zadbać by Roadshow się wyłączał/włączał do użycia - są do tego specjalne pliki konfiguracyjne WHDLoad.

To powinno być wszystko. Daj znać jak Ci poszło.
[#4] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@_DiskDoctor_, post #3

Acha, no i należy pamiętać żeby roadshow się włączał wraz ze startem systemu.
Jeszcze jedno: używając WHDLoad należy zadbać by Roadshow się wyłączał/włączał do użycia - są do tego specjalne pliki konfiguracyjne WHDLoad.

Nie, nie trzeba tego robić w przypadku warpa. Problem dotyczy tylko sieciowe na PCIMCIA.
1
[#5] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Wankowicz, post #4

...dlatego, że WARP instaluje przy okazji nowe skrypty konfiguracyjne do WHDLoad.

Więc na jedno wychodzi.
[#6] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@_DiskDoctor_, post #5

Nie, nie wychodzi na jedno. Tylko śmieciówki pcimcia sprawiają problem przy whdload. Na jakiejkolwiek innej karcie sieciowej net i whdload działają normlanie. A Kiedyś był jeszcze problem chyba z mediatorem ale został rozwiązany.
[#7] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@_DiskDoctor_, post #3

Dziękuję Wam za podpowiedzi. Udało mi się uruchomić internet!!!

Tylko szczerze mówiąc za wiele nie zrobiłem.
Ściągnąłem dodatkowo z Aminetu Roadie (gui), tak jak polecają w instrukcji WARP. Super aplikacja do sprawdzania, czy wszystko jest ok z internetem.

Myślę, że sukcesem okazała się antenka od WiFi karty, którą wysunąłem na zewnatrz. Zrobiłem tak, bo router WiFi mam w drugim pokoju, co przekłada się na słabszy sygnał. Przeglądarka ruszyła i teraz ładuje strony naprawdę przyzwoicie szybko.

Przyznaje koledze rację, że z WARPem instalacja internetu jest dosyć łatwa. Podsumowujac:
1. Trzeba, za pomocą warpdiag, połączyć się ze swoją siecią WiFi;
2. Zainstalować Roadshow;
3. Z Amientu zainstalować Roadie;
4. Ściągnąć ze strony IBrowse pliki instalacyjne przeglądarki (ja jeszcze ściągnąłem i zainstalowałem chyba jakaś łatkę do przeglądarki i instalke AmiSSL oraz Flash Plugin).
W sumie to wszystko szeroki uśmiech

Powiem Wam szczerze, że jestem w szoku z tym internetem w Amidze Fajnie to śmiga. Jaka to też wygoda, że można ściągnąć coś bezpośrednio na Amigę, a nie bawić się w pcmcia czy usb.

Mam jeszcze A600 do ogarnięcia z internetem PCMCIA, ale to dopiero za jakiś czas.

Tak na koniec tematu, jakie proponujecie fajne stronki na Amigę?

Pozdrawiam szeroki uśmiech
1
[#8] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Wankowicz, post #6

to nie prawda...

--

Przemcio: http://aminet.net/mus/play/imp3.lha polecam :)

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 06:43:40 przez juen
[#9] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Wankowicz, post #6

Mam sieciówkę na enc624j600 w bocznym slocie a500. Moim zdaniem problemem w WHDLoad jest używanie przez karte sieciowa przerwań int7 albo int2 od których głupieją programy używające np timerow od CIA. W każdym razie jak wypnę kabel ethernet to nie przychodzą pakiety, nie ma przerwań i wszystko działa. Wystarczy wpiąć kabel i nawet amigatestkit się wywala.
2
[#10] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Wankowicz, post #6

Miałem wcześniej Plipboxa i też był problem.
[#11] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Przemoslo, post #7

Tak na koniec tematu, jakie proponujecie fajne stronki na Amigę?

Wszystko co waży mało i nie jest nasrane javascriptem.

Moim zdaniem to co powoduje zadyszkę procka w Amidze to właśnie JS.

Więc strony typu onet - zapomnij.

Ja wchodzę zasadniczo na

- PPA (!!)
- Aminet
- Google jak czegoś szukam

BTW jak masz już internet, zainteresuj się:

polskie czcionki w iBrowse
WARP DT

To ostatnie (PNG Datatype) przyspiesza działanie iBrowse.
[#12] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@Przemoslo, post #1

Na przyszłość - KLIK!
3
[#13] Re: Korzystanie z internetu WARP1260 wi-fi

@_arti, post #12

Panowie, dziękuję Wam za pomocOK
P.s. jak dla mnie to jest niewiarygodne, internet w Amidze szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem