[#1] Jeden oscylator na karcie PPC
Czy spotkaliście się z kartą Blizzard PPC, na której oba procesory taktowane są jednym oscylatorem?

Czy w takiej karcie można zastosować osobne oscylatory, tak aby taktować każdy z procesorów inna częstotliwością?

Jeżeli istnieje taka możliwość, to czy wymagane są jakieś przeróbki karty?

Pozdrawiam.

[#2] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #1

do PPC masz jeszcze mnoznik na rezystorach, MA lub ACS nigdy nie czytales?

[#3] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Czytałem, czytałem. Wiem dobrze, że jest mnożnik. Jednak nie oto pytałem.
Po prostu na karcie jet jeden oscylator zamiast dwóch.
Zazwyczaj są dwa. Jeden dla 68k, a drugi dla PPC. A tutaj jest jeden, który taktuje oba procesory. I dlatego zadałem takie, a nie inne pytania w pierwszym poście.

Ostatnia modyfikacja: 27.02.08 22:49
[#4] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #3

to slabo czytales w artku MA o podkrecaniu PPC pisze, ze sa tez karty z jednym oscylatorem.

[#5] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #1

Czy spotkaliście się z kartą Blizzard PPC, na której oba procesory taktowane są jednym oscylatorem?

Tak, niejednokrotnie. Zdarzyło mi się nawet takie karty podkręcać, rownież wymieniając oscylator.

Czy w takiej karcie można zastosować osobne oscylatory, tak aby taktować każdy z procesorów inna częstotliwością?

Zapewne jest to możliwe - karta (PCB) z dwoma oscylatorami nie różni się wizualnie od karty z jednym oscylatorem. Możliwe że to kwestia usunięcia jakiejś zwory, ale nie spotkałem się z taką przeróbką - a swojego czasu dużo kart PPC przechodziło przez moje ręce.

[#6] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #3

Wytaje mi się, że częściej jednak były dostępne te z jednym kwarcem, dwukwarcowe były po prostu wcześniej, później zmodernizowano projekt.

[#7] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Ok. Przeczytałem jeszcze raz artykuł z MA 8/99 na temat podkręcania kart PPC.

Nie znalazłem tam ani jednego zdania na temat kart taktowanych jednym oscylatorem.
W innych MA, które posiadam nie ma nic na temat podkręcania PPC. Nie posiadam również ACS, aby móc się z tym zapoznać.

Zamiar ma następujący:
- wymiana Motoroli 40/25 na 60/50 - to wiem jak zrobić (rezystory, napięcia itp.)

- przetaktowanie procesora PPC 160 MHZ na 200 lub 210MHz

Tą ostatnią czynność chciałem zrobić poprzez wymianę oscylatora. I tutaj właśnie pojawiły się moje wątpliwości.
Bo jeżeli oba procesory taktowane są jednym oscylatorem i zamienię ten 50MHz na 60 MHZ, to również przetaktuję procek 68k (niby nic, ale nie bardzo chciałbym to zrobić).
Procesor PPC to IBM PowerPC 603evFB160r

A co do wymiany 040 na 060, to powiedzcie mi, czy najpierw wymienić procka, czy może pierwszą czynnością powinna być zmiana flasha na ten dla 060, a dopiero potem zamiana procesora?

[#8] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #7

PPC przyspieszasz nie zmianą oscylatora, a mnożnikiem.
"Simple, save and hoho - spidi" :P

Tylko uważaj, by nie przedobrzyć, bo te proce zazwyczaj już chodzą szybciej niż były projektowane, np PPC 160 działa zazwyczaj na 175.

Ostatnia modyfikacja: 28.02.08 11:53
[#9] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #7

Ja flashowalem po wymianie i bylo git

Ostatnia modyfikacja: 28.02.08 12:00
[#10] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@Kaczus, post #8

PPC przyspieszasz nie zmianą oscylatora, a mnożnikiem.

Można i tak, i tak.

[#11] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #1

Ja miałem wersję z dwoma oscylatorami i w ramach podkręcenia procka 68k podpiąłem go pod oscylator PPC i wszystko działało. Słyszałem o wersjach fabrycznych z jednym oscylatorem ale w praktyce wszystkie trzy karty PPC które trzymałem w rękach miały 2 oscylatory, ewentualnie jeden ale po przeróbce.

PPC przyspieszasz nie zmianą oscylatora, a mnożnikiem

Końcowe wartość mhz twojego PPC pod systemem to iloczyn częstotliwości oscylatora i "taktów" mnożnika, więc żeby przyśpieszyć PPC można zmienić jedno lub drugie ewentualnie obydwa na raz
[#12] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #7

cichym napisał(a):

> Zamiar ma nastćpujący:
> - wymiana Motoroli 40/25 na 60/50 - to wiem jak zrobić
> (rezystory, napićcia itp.)

Witam.
Napisz potem na forum efekty modyfikacji karty.
Pozdrawiam.
[#13] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@BULI, post #11

ja wlasnie wymienialem oba na raz.Zamienilem oscylator m68k(50mhz) na ten z ppc (66) i wszystko ladnie dzialalo.Dzieki temu mialem szybsza m68k i moglem ppc krecic (jak tam moja karta Fazior ? ).Wczesniej nie moglem nawet do 200mhz ale dzieki obnizeniu moglem taktowac powyzej 200mhz i dzialaly mi tryby 60ns na ktorych wczesniej komputer sie wieszal.

Ostatnia modyfikacja: 01.03.08 09:58
[#14] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@AmiChris, post #13

Ja podkręciłem 68k (060@50) na poczatku do 66 ale czasmi miałem problem z pmiecią. Teraz mam na 60 i wszystko jest OK. Jedyny efekt (negatywny) jaki zauważyłem to rozjaśnienie GAMMy (BVision) w trybach z overlay!

Ostatnia modyfikacja: 01.03.08 14:07
[#15] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@ted, post #12

Witam ponownie i odświeżam temat.

Moje zabiegi z kartą PPC i jednym oscylatorem wyglądają następująco:

Wymieniłem procesor 68040/25 na 68060/50.

Przed wymianą w ATA3Prefs wyświetlana była informacja: PPC 603e 160/60840-25 CARD DEFECTIVE RESCUE MODE ON.

Po wymianie ATA3Prefs podaje następującą informację: PPC 603e 160/60860-25 CARD WORKING.

Już wiem, że miałem kartę z Motorolką wyprodukowaną w USA, w której co jakiś czas występowały błędy w obliczeniach (dlatego to DEFECTIVE).

Natomiast zastanawia mnie liczba na końcu informacji o typie procesora "25".

68040 taktowany był zegarem 25MHz, a 68060 powinien być taktowany zegarem 50MHz.
I tutaj właśnie się zastanawiam, czy gdzieś jeszcze istnieje jakiś dodatkowy dzielnik, który może obniżać taktowanie z oscylatora 50MHz o połowę?

Zaznaczam, że Przelutowałem koralik ferrytowy tak aby procek zasilany był 3,3V oraz rezystor, który wskazuje czy jest zainstalowany 040 czy 060 (być może jest to właśnie dzielnik). Update flasha (na ten dla 060) zrobiłem po wymianie procka.

Jednak może przy taktowaniu obu procków z jednego oscylatora należy dokonać jeszcze jakiejś modyfikacji.
Czy ktoś z was wie coś na ten temat?

W SysInfo v3.24 nadal pokazywany jest procesor 68040
A Sysspeed 2.6 (april 98 ) wyświetla informacje na temat procka poprawnie.
Jednak zastanawiam się, czy program nie ma przypisane na stałe, że jeżeli procek jest 060 to taktowany jest częstotliwością 50MHz.

Czy istnieją jeszcze inne programy, które mogą podać prawdziwą wartość taktowania procesora?

Ostatnia modyfikacja: 12.03.08 11:47
[#16] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #15

W SysInfo v3.24 nadal pokazywany jest procesor 68040
Tak bedzie zawsze.

Czy istniejâ jeszcze inne programy, które mogâ podaę prawdziwâ wartoôę taktowania procesora?
WhichAmiga 1.3.23 (9.11.01)
Written by Harry "Piru" Sintonen. Copyright Š 1995-2001 PitPlane Productions.

BTW
Ciekawe dlaczego u Ciebie jest 603e, a ja mam wg WA 603p?! Ktoô mnie oôwieci?

Ostatnia modyfikacja: 12.03.08 20:24
[#17] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@11MASTEr, post #16

Dzięki.

Pobrałem z Aminetu WA 1.3.3 (2.5.99).
Motorolka wykrywana jest poprawnie.
Jeżeli chodzi o PPC, to tak jak Tobie pokazuje 603p ?????? Dziwne, bo na procku jak byk jest napisane 603e.

Natomiast dziwną wartość mam dla "busclock", bo WA pokazuje 1966123 MHz.

[#18] Re: Jeden oscylator na karcie PPC

@cichym, post #1

Ja kiedyś miałem taką kartę z jednym oscylatorem. Fabrycznie było to BlizzPPC 603/175 + 040/25 + SCSI. Wymieniłem oscylator na 60Mhz i wyszło bardzo ładnie działające 603/210 + 040/30 + działające szybkie SCSI :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem