kategorie: A1200, A500
[#1] Stacja zewnętrzna nie działa
Stacja zewnętrzna nie działa kabelki power 12v i 5v jest i dane prawidłowo podłączone,przerw na ścieżkach nie widać stacja sprawna podłączana jako Df:0 działa czyta dyskietki , dioda na płytce obudowy sprawna.Są dwa układy scalone GD74LS74A i Hd7438p który może być niesprawny.Po podłączeniu do tej stacji następną zewnętrzna na 23 pin złącze działa jako DF:2 DF:1 nie widać w programie Xcopy są zgaszone 2 żarówki jest żarówka od DF:0,DF:2 od DF:1 są nie świecące ich nie ma

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 03:16:21 przez marcinm
[#2] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #1

W Xcopy jest opcja ALL DRIVERS. (lub coś podobnego)
Włącza ona wszystkie stacje nawet jak ich nie ma lub nie zostały rozpoznane przez system.
Zobacz czy wtedy zadziała DF1 przy kopiowaniu czy listowanie zawartości.

Jak masz ustawione zworki na tej stacji?
Może twój interface wymaga przestawienia na ds0 czy ds1.
[#3] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #1

Czy po włączeniu amigi stacja DF1: cyklicznie tyka ?

Sproboj nacisnąć czymś płaskim czujnik włożenia dyskietki

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 08:10:30 przez HOŁDYS
[#4] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@HOŁDYS, post #3

Nie cyka dioda się nie świeci stacja sprawna była podpięta jak DF:0 i czytała
[#5] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@HOŁDYS, post #3

Ja bym wymienił układy tylko ten jeden 40 zł tego drugiego na Allegro nie ma GD74LS74A
[#6] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #5

Ja bym wymienił układy tylko ten jeden 40 zł tego drugiego na Allegro nie ma GD74LS74A

https://www.tme.eu/pl/details/sn74ls74an/przerzutniki/texas-instruments/
https://www.tme.eu/pl/details/74ls38/bramki-inwertery/texas-instruments/sn74ls38n/

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 09:28:42 przez Krashan
1
[#7] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #5

Pierwsze litery (GD, HD, SN, UCY...) to tylko własne oznaczenia producenta. To są popularne, proste uniwersalne układy produkowane przez wielu producentów, właściwe oznaczenie typu zaczyna się od liczby 74 (oznacza serię układów scalonych) i dalej do końca. LS w środku też jest ważne bo oznacza prędkość i pobór mocy układu (chociaż w przypadku tak wolnego układu jak ten w zewnętrznej stacji powinien zadziałać każdy, za wyjątkiem niskonapięciowych). Końcowe litery, po ostatniej cyfrze, też nie zawsze są bardzo istotne, bo często oznaczają podwarianty o ciut różnych charakterystykach czasowych (ale mogą też oznaczać np. inną obudowę... ale tutaj to wszystko DIP).
Tak naprawdę potrzebujesz układów 74LS74 i 7438.
Możesz kupić te układy praktycznie wszędzie np. w TME, gdzie podał Krashan... za kilka zł plus wysyłka.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 09:43:12 przez wali7
[#8] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@wali7, post #7

Ten HD7438P na Allegro 40 zł plus przesyłka zobacze w TME
[#9] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@Krashan, post #6

Ja mam HP 7438P bez ls,czy ten co kolega podał może być zamiast tego mojego

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 10:19:01 przez marcinm
[#10] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #1

Sprawdż najpierw mikrostyki, te od włożenia dyskietki i blokady zapisu, no i (jesli jest) ten od DD/HD
[#11] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #9

Ja mam HP 7438P bez ls,czy ten co kolega podał może być zamiast tego mojego
Może być.
[#12] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@Stoopi, post #10

To nie to, jemu w ogóle nie widać stacji - mikrostyki tego nie spowodują. Poza tym, podłączona jako wewnętrzna działa.
1
[#13] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@alt_, post #12

Dzięki za info. Okazuje się kurde że muszę czytać wszystko po 3x... starość...
[#14] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@Stoopi, post #13

SKS ;) Peselu nie oszukasz...

Co do samego tematu - tak jak przedmówcy już zauważyli - sam napęd jest sprawny, kabel też (skoro stacja podpięta w łańcuch za nią działa) - toteż zostaje tylko elektronika interfejsu, Na początek proponowałbym dokładnie ją obejrzeć, pomierzyć ścieżki, napięcia itp, a na koniec wymienić wspomniane dwa układy.
[#15] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@alt_, post #14

Zmierzyłem diodę czy dobra napięcie tylko do napędu na wtyczce jest 5v i12 v resztę kompletnie się nie znam jakie napięcia wchodzą do układu jakie wychodzą zamówiłem w TME układy jak przyjdą to wymienię tyle umiem
[#16] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #15

Wymieniłem tego GD74LS74A i stacja działa .Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc .
5
[#17] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@marcinm, post #16

Ja też mam stację zewnętrzną z problemem , w Xcopy lampki można zapalić ,następna stacja podpięta do niej działa poprawnie ,jest ikona stacji w Workbench Df:1 Bad ,nie czyta tytułów ,dioda się zapala po włożeniu dyskietki, samą stację do A 600 podpinam jako DF:0 czyta i zapisuje bez problemu też na takich 2 układach jak u Marcina. Napięcia na wtyczce zasilającą stację poprawne 12 v i 5 v.
[#18] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@adammis56, post #17

No bez diagnozy ciężko tu coś doradzić. Musisłbyś sprawdzić czy układy logiczne działają poprawnie. Najlepiej byłoby je wylutować i wrzucić do testera. Pytanie czy nie prościej kupić nowe i wymienić, bo nie są drogie.

Wklejałem na tym forum wiele razy zasade działania.

https://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/autorzy/narg/amiga/dysk
[#19] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@adammis56, post #17

Czy xcopy potrafi wylistowac zawartość dyskietki dosowej (np. Workbencha) napędzie zewnętrznym?
[#20] Re: Stacja zewnętrzna nie działa

@Norbert, post #19

Nie potrafi przy kopiowaniu z df:0 na df:1 wyskoczy na chwile 0 potem 8 i tak do końca ścieżek ,gdy dyskietki się wyjmuje to ikona stacji df:1 znika po włożeniu nagranej dyskietki do df:1 znowu ikona się pojawia z napisem bad
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem