kategoria: A4000
[#1] Amiga 4000 niesprawny port parallel
Witam
Okazało się, że mam niesprawny port rownolegly w A4000. Uzylem dongla i w Amiga test kit pokazuje niesprawny pin 3 i 4. Rozebralem cala Ami i póki co przedzwonilem sciezki od pinow 3 i 4 do chipu cia i jest przejście (wspomoglem się amiga pcb explorer). Zmierzyłem również naliecie 5V na zasilaczu i jest 4,91. Gdzie dalej szukac? Czy to wskazuje na uszkodzenie jednak cia?
[#2] Re: Amiga 4000 niesprawny port parallel

@moulder, post #1

Zazwyczaj niestety problemem jest CIA który ulega uszkodzeniu od elektrostatyki przy podłączaniu portu równoległego. Tak naprawdę na wszystkich tych liniach powinny być transile zabezpieczające.
[#3] Re: Amiga 4000 niesprawny port parallel

@bfgmatik, post #2

Ok, dzięki. Bede chyba iść w kierunku jego wymiany. U mnie sa 8520a 391078-02 dwie sztuki. Bardziej dostępne do kupienia sa z koncowka -01. Sa wymienne? Moge miec jeden taki, a drugi.taki?
[#4] Re: Amiga 4000 niesprawny port parallel

@moulder, post #3

Nie wiem, tutaj jedni piszą, że nie ma znaczenia a inni niekoniecznie:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=108319

Musisz pytać kogoś mądrzejszego :).
1
[#5] Re: Amiga 4000 niesprawny port parallel

@bfgmatik, post #4

To niby mozna je miksować. 02 nie ma.jakiegos buga ktorego pewnie nigdy nie uswiadcze Zobacze, poszukam jeszcze -02 moze gdzie kupie.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 20:37:18 przez moulder
[wyróżniony] [#6] Re: Amiga 4000 niesprawny port parallel

@moulder, post #1

.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 20:39:49 przez Krashan
[#7] Re: Amiga 4000 niesprawny port parallel

@Krashan, post #6

Tak, chipy sa bez podstawek. Dongle jest sprawny bo zanim.go kupilem.okazalo się, że Impbox mi nie dziala na tej Amidze (na A1200 mi dziala) i od tego momentu po nitce do kłębka brnę...Te kondensatory (czy nie sa zwarte) sprawdze jeszcze jutro.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 20:40:14 przez moulder
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem