[#20]
Re: Mój nowy film - Minimig
@bfgmatik,
post #18
Widzisz... sprawdzałeś cenę Spartana w Kamami... a w Mouserze mają za 608 zł netto :) To dopiero mózg staje.
Ja kupiłem za 204 zł na Ali, jak widać na filmie - działa. Ale miałem duże wątpliwości czy będzie OK, jednak cena w Mouserze była tak kosmiczna, że czyniła budowę minimiga bezsensowną. Jakby co podzielę się linkiem z Ali.
W dziedzinie minimiga na Spartanie 3 niewiele się dzieje - cały rozwój polega na wrzuceniu wszystkiego na jedną płytkę w standardzie miniITX, dodanie RAM (wcześniej robiło się to na pająka), dodanie dodatkowych pinów na urządzenia i/o na płytce i użycie gniazda DIP, co umożliwia użycie kart turbo. Sam rdzeń pozostał niewiele zmieniony. Jak ktoś zna dobrze Veriloga, to można się z tym zmierzyć.
Istnieją inne wersje minimiga (w rozumieniu kodu Veriloga) na nowocześniejsze FPGA np. A586 na Spartanie 6 - sam FPGA kosztuje w Mouserze 100 zł, tyle że ta zabawka nie ma prawdziwego CPU (jest tylko emulowany). Szkoda, bo emulowana Amiga ma 8 MB chip RAM i inne ciekawe ficzery (np. możliwość użycia fizycznego flopa). Nie ma za to AGA, bo podobno Spartan 6 nie wystarcza... ciekawe, czy gdyby użyć prawdziwego CPU, lub zewnętrznej karty turbo, to może wystarczyłoby na AGA. Mam tę zabawkę złożoną, więc być może zrobię o tym film.
Jest jeszcze kilka innych wersji minimiga, w tym obsługujące AGA, jednak potrzeba do tego czegoś jeszcze mocniejszego, np. Cyclone III (można użyć płytek deweloperskich).