[#1] Mój nowy film - Minimig
Cześć,
zapraszam do oglądnięcia mojego najnowszego filmu, tym razem o minimigu.
https://youtu.be/4xSx1Khf8Uc
Minimig, jeśli ktoś nie słyszał, to klon A500 z chipsetem zaimplementowanym w FPGA Spartan 3, zaś CPU i RAM są prawdziwe. W wersji 1.97 (o której jest głównie film) można zamontować kartę turbo od A500, w dalszej części filmu widzimy go w akcji z kartą 68030TK2.
Zapraszam do oglądania!
14
[#2] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #1

Czekam na pistorma material świetny
[#3] Re: Mój nowy film - Minimig

@francdt, post #2

Będzie wkrótce, bo już jest właściwie gotowy. Całość miała 32 minuty, więc zdecydowałem się to podzielić. Będzie na YT za kilka dni.
Sorry za kiepski dźwięk, nie wiem co się tam skiepściło, niby mam niezły mikrofon.... ale wyszło jak wyszło. Przy kolejnym nagrywaniu przypilnuję tego.
2
[#4] Re: Mój nowy film - Minimig

@francdt, post #2

-

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 23:28:49 przez bobycob
1
[#5] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #3

Fajny materiał.
Czy taki MiniMig jest dostępny ale w roli Amigi 1200?

Ok w necie znalazłem Mister AGA. Podoba mi się.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 07:55:11 przez Biegu86
1
[#6] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #1

Minimiga miałem wiele lat temu i bardzo do tej pory chwalę tę konstrukcję.

Czy materiał jest o samym Minimigu (płyta) czy wspomniane jest o ARM Controller (zamiast PIC)? To była swego czasu rewolucja.
[#7] Re: Mój nowy film - Minimig

@_DiskDoctor_, post #6

Oglądnij :)
Wersja 1.97 o której jest film (chociaż zaczyna się od pokazania starej wersji 1.1 z PIC) ma ARM, bo w tej wersji ma on miejsce na płycie minimiga (nie wsadzasz go w podstawkę jak dawniej) i nie da się dać innego. Standard mechaniczny tej wersji to miniITX, więc można użyć obudowy od mcroPC (co zrobiłem).
Więc jest ARM :)
[#8] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #1

A500 nie chciałem mieć nawet w 1994 i jak najszybciej wymieniłem ją A1200. Ale gdybym chciał mieć dzisiaj A500 to brałbym takie rozwiązanie. Podoba mi się to co pokazałeś i jak pokazałeś. OK Do tej pory raczej ignorowałem wszystko co jest związane z Minimig, a widzę, że to jest bardzo fajne rozwiązanie (jeżeli komuś wystarczy A500 z ewentualnymi dodatkami).
Czekam na kolejne filmy. Zwłaszcza z PiStorm.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 13:58:57 przez MDW
[#9] Re: Mój nowy film - Minimig

@MDW, post #8

Pistorm + minimig jest już zrobiony i w 90% zmontowany. Zobaczę jak będzie się oglądał ten i wrzucę w weekend lub w przyszłym tygodniu.
Z Pistormem to zupełnie inna zabawa, bo i emulowany CPU dużo szybszy, i jest RTG, a na deser wifi. Tu kulą u nogi nie jest hardware, tylko software... jak w każdej dopalonej klasycznej Ami.
1
[#10] Re: Mój nowy film - Minimig

@Biegu86, post #5

A Minimiga w ogóle gdzieś można kupić teraz? Pamiętam około roku 2008, że wszedł na rynek - cena chyba około 700zł wówczas.
[#11] Re: Mój nowy film - Minimig

@Hubez, post #10

No właśnie też jestem ciekawy. Pamiętam, że kiedyś hasło Minimig często się pojawiało w newsach i gdyby nie ten film to byłbym przekonany, że to rozwiązanie dawno temu umarło i jego grób jest gdzieś koło grobu Amithlona. A tutaj słyszę, że Minimig tyle lat jest rozwijany i dzisiejsza wersja ma całkiem fajne możliwości. Minimig jest rozwijany dłużej niż Commodore tworzyło i produkowało Amigi. szeroki uśmiech
1
[#12] Re: Mój nowy film - Minimig

@Hubez, post #10

https://www.minimig.ca/index.php/product/minimig-v1-98itx-6mb-purple-enig-cpu-mc68sec000/
wg danych na stronie maja jeszcze na zbyciu dwie sztuki. Tanio nie jest - 360$, ale współczesne minimigi to zupełnie inna bajka niż te sprzed 10 lat - wbudowany ARM kontroler, 6 MB RAM (stary minimig miał 2 MB), wszystko w standardzie miniITX, gdzie można przebierać w w fajnych obudowach.
Jeśli ktoś uważa, że 360$ za 1.98, to mam jeszcze na zbyciu 3 płytki dla wersji 1.97 (ta z filmu)... praktycznie to samo co 1.98, i nie jest się skazanym na ten okropny fiolet ;)

To jest najnowsza wersja - 1.98, od mojej 1.97 różni się dodanym złączem dla modułu wifi. Tyle że publikują gerbery dla 1.97 i to jest najwyższa (póki co) wersja, którą sobie można samemu zrobić. Ale nie jest to problem, bo przy używaniu z Pistormem mamy tam wifi, która bardzo fajnie działa pod AmigaOS.
Żałuję trochę, bo w filmie gdzie mam to z Pistormem, to nie pokazuję tego wifi... ale będzie powód do zrobienia kolejnego filmu :)
[#13] Re: Mój nowy film - Minimig

@MDW, post #11

Szkoda tylko, że wg znawców Spartan 3 jest za ciasny aby zaimplementować AGA. Osłodą jest możliwość użycia Pistorma z jego RTG i wifi.
1
[#14] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #12

Tanio nie jest

Bo to jest projekt open hardware. Jak by był closed hardware - byłoby taniej.
[#15] Re: Mój nowy film - Minimig

@_DiskDoctor_, post #14

Eeeee, no nie. Jest dokładnie odwrotnie.
Przykład - HxC u Lotharka - kosztuje 290 zł, projekt kiedyś otwarty, obecnie zamknięty
SIO2SD u Lotharka - 119 zł, projekt otwarty. Oczywiście jedno dla Amigi, drugie dla Atari 8-bit, ale podobny koszt części, a różnica w cenie obydwu znaczna. Myślę, że chodzi o brak konkurencji domorosłych "składaczy", w drugim przypadku obserwujemy jak konkurencja pozytywnie wpływa na komfort cenowy kupującego :) (dawno temu HxC można było kupić tanio... ciekawe dlaczego ;) )

Zresztą póki co minimig 1.98 nie jest otwarty, otwarty jest 1.97.. niby prawie to samo, ale dla szczególarzy jednak nie.
1
[#16] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #15

Jak coś jest otwarte to 75% klientów sama sobie zrobi, w cenie części i przesyłki. Więc cena gotowców musi uwzględniać że max 25% klientów kupi.

Ale w sumie racja, może taniej niż cena closed hw.
[#17] Re: Mój nowy film - Minimig

@_DiskDoctor_, post #16

Tak się wydaje, tymczasem na forum padają pytania jak użyć wyłącznik sieciowy. To, że radzisz sobie z lutownicą nie oznacza, że radzi sobie z nią 75% społeczeństwa.
[#18] Re: Mój nowy film - Minimig

@_DiskDoctor_, post #14

Minimig jest drogi bo części są drogie jeżeli ktoś nie ma zapasów z czasów kiedy były tanie albo w ogóle były. To co się dzieje np. z cenami FPGA to jest masakra. Przykładowo XC3S400-4PQ208C (patrzę na BOM minimiga) w Kamami jedna sztuka kosztuje 270 zł i jest jedna sztuka na stanie, inni dostawcy nie mają w ogóle. Podobnie było z FPGA do ZXUno którego też już chyba nie można dostać chociaż kiedyś były relatywnie tanie.

AT91SAM7S256D kosztuje kilkadziesiąt złoty chociaż konkurencyjne ARM'y o takich samych możliwościach potrafią kosztować 8 zł. Wiem, bo używam komercyjnie podobnych procesorów.

Tak naprawdę projektant minimiga musiał by się przerzucić na FPGA Gowina albo podobne a procesor na STM32 a i tak za 2-3 lata się okaże, że nie da się ich już dostać w oficjalnej dystrybucji :).

Pozostaje bujanie się z Aliexpresem co w przypadku FPGA też nie jest takie tanie i nigdy nie wiadomo co dostaniesz w paczce.
[#19] Re: Mój nowy film - Minimig

@bfgmatik, post #18

Ceny tak podskoczył po rozpoczęciu wojny, czy jeszcze za COVID?
[#20] Re: Mój nowy film - Minimig

@bfgmatik, post #18

Widzisz... sprawdzałeś cenę Spartana w Kamami... a w Mouserze mają za 608 zł netto :) To dopiero mózg staje.
Ja kupiłem za 204 zł na Ali, jak widać na filmie - działa. Ale miałem duże wątpliwości czy będzie OK, jednak cena w Mouserze była tak kosmiczna, że czyniła budowę minimiga bezsensowną. Jakby co podzielę się linkiem z Ali.
W dziedzinie minimiga na Spartanie 3 niewiele się dzieje - cały rozwój polega na wrzuceniu wszystkiego na jedną płytkę w standardzie miniITX, dodanie RAM (wcześniej robiło się to na pająka), dodanie dodatkowych pinów na urządzenia i/o na płytce i użycie gniazda DIP, co umożliwia użycie kart turbo. Sam rdzeń pozostał niewiele zmieniony. Jak ktoś zna dobrze Veriloga, to można się z tym zmierzyć.
Istnieją inne wersje minimiga (w rozumieniu kodu Veriloga) na nowocześniejsze FPGA np. A586 na Spartanie 6 - sam FPGA kosztuje w Mouserze 100 zł, tyle że ta zabawka nie ma prawdziwego CPU (jest tylko emulowany). Szkoda, bo emulowana Amiga ma 8 MB chip RAM i inne ciekawe ficzery (np. możliwość użycia fizycznego flopa). Nie ma za to AGA, bo podobno Spartan 6 nie wystarcza... ciekawe, czy gdyby użyć prawdziwego CPU, lub zewnętrznej karty turbo, to może wystarczyłoby na AGA. Mam tę zabawkę złożoną, więc być może zrobię o tym film.
Jest jeszcze kilka innych wersji minimiga, w tym obsługujące AGA, jednak potrzeba do tego czegoś jeszcze mocniejszego, np. Cyclone III (można użyć płytek deweloperskich).
[#21] Re: Mój nowy film - Minimig

@bobycob, post #19

Spartan 3 jest po prostu stary i to już chyba schodzą leżaki magazynowe.
[#22] Re: Mój nowy film - Minimig

@wali7, post #20

Śmieszne jest to, że około roku 2008 używaliśmy Cyclone 3 EP3C5 w pewnym projekcie w firmie w której poprzednio pracowałem i kupowaliśmy je chyba po 8 dolców. Teraz widzę, że kosztują dużo więcej. I tak jest nieźle bo teraz widzę po 26 EUR ten sam układ. Ale mają ich niebezpiecznie mało w Mouserze co oznacza, że mogą nagle zniknąć znowu na wiele lat albo na zawsze.

Ogólnie zjazd się zaczął jak Alterę kupił Intel a Xilinxa chyba AMD. Tak jakby te firmy chciały ubić rozwój FPGA i pozbyć się potencjalnej konkurencji na rynku zaawansowanych układów cyfrowych.
2
[#23] Minimig - część druga

@wali7, post #1

.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2024 22:39:31 przez wali7
[#24] Re: Minimig - część druga

@wali7, post #23

Cześć a możesz podesłać jakieś linki to obudowy którą ty osobiście masz ???? i czy posiadasz projekt tego wyjscia na hdmi pod pistorma ponieważ fajnie to wygląda :) byc może skusze sie wczesniej na prezent gwiazdkowy :)
[#25] Re: Minimig - część druga

@francdt, post #24

Obudowa z filmu:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001808469488.html

Ale oglądajcie drugą część filmu o minimigu:
https://youtu.be/uY0cvOuG4ek
:)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem