kategorie:
[#1] WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"
Witajcie, pytanie jak w temacie, jaki w obecnej chwili jest najnowszy i najlepszy obraz dysku do zamontowania w WinUAE na którym będzie wszystko to znaczy, Workbench, WHDLoad i wszystkie możliwe gry, dema i użytki na Amigę i skąd go można pobrać

Amiga RULEZ !
[#2] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #1

Szukaj Pimiga4.
1
[#3] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #2

ok, dziękuję, już działam, rozumiem że to najlepszy z najlepszy i nie ma na ten moment nic lepszego ;)))
[#4] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #1

[..]

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2024 00:55:31 przez ted
1
[#5] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #2

Jak już mam rozpakowany plik PIMIGA4.img to jak najprościej go odpalić, trzeba konfigurować dysk rozpakowywać ten plik jeszcze na dysk, czy można wskazać od razu ten plik w WinUAE ?
[#6] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #5

https://youtu.be/z8NB9-NZ9-c?si=Ka2qjzD5jcCgVdv3
1
[#7] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #6

przepraszam za nadużywanie gościnności, a jakaś prostsza instrukcja może ? trzeba ten plik rozpakować koniecznie na dysk ? jakim najprostszym narzędziem ten .img wypakować na oddzielny HDD ?
[#8] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #7

Nie mam pewności czy pimiga zadziała pod winuae ale Np Raspberry Pi Imager lub win32disk imager. Mozesz ten obraz rozpakować nim na karcie. Natomiast ja używałem tego na raspberry Pi. Nie zrobiło to na mnie zbyt dobrego wrażenia (przerost formy)

Polecam zatem inny gotowy system a mianowicie AGS (amiga game selector) w wersji 2.51 , jest wersja pod winuae. Dla mnie lepszy od Pimigi. Masz tam wszystko co Tobie potrzeba i wiecej. Na YouTube masz o tym mnóstwo filmów.

Pod tym linkiem pobierzesz : https://www.retro32.com/amiga-game-selector-ags/021220236673-amiga-game-selector-ags-2-5-downloads

Ciebie interesuje wersja pod WinUae. Po pobraniu przeczytaj instrukcje dostępne w plikach txt.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2024 04:37:58 przez Biegu86
1
[#9] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #7

trzeba ten plik rozpakować koniecznie na dysk ?

Tak. Dysk ten np. USB Stick 128GB (minimalna pojemność) jest uruchamialny na dowolnym komputerze PC lub Mac.
jakim najprostszym narzędziem ten .img wypakować na oddzielny HDD ?

Dowolnym, może być ten z filmu, może być Balena Etcher.
1
[#10] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #5

Obejrzyj to:

Mysle ze mozna to zastosowac takze do najnowszej wersji Pimiga.
1
[#11] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #7

Zamontuj po prostu ten plik .IMG jako dysk w WHDload i tyle. Nie musisz go rozpakowywac ani nagrywać na żaden nośnik.
[#12] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@nostrum666, post #11

Możesz też skorzystać z alternatywnej dystrybucji AGS (Amiga Games Selector). Tu wystarczy jedynie pobrać i uruchomić launcher :) Link: AGS
3
[#13] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #9

Coś to ciężko chodzi, wywala guru meditation, pady nie chcą prawidłowo działać...

Jest jakiś obraz bez linuxa, czysty obraz dysku do WinUAE pod Windowsa żeby odpalić i mieć normalnie workbencha z whdload ?
[#14] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #13

Podałem Ci w poście powyżej - tam są co prawda łącznie chyba 4 obrazy dysków, ale wszystkie są podpinane po uruchomieniu launchera. Natomiast jeśli chcesz mieć po prostu jeden gotowy obraz hdf to jest też taka wersja AGS: AGS RHW

W tej opcji masz jeden HDF, domyślnie uruchamia się AGS, po naciśnieciu ESC przechodzi do Workbencha.
[#15] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #13

Samo podpięcie hdf nie wystarczy.
Trzeba jeszcze ustawić winuae żeby ten hdf poprawnie obsłużył.
Najlepiej ustawić Amigę 1200 z 68040 i 128MB
[#16] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #13

Sciagnij AGSa tak jak Ci pisałem wcześniej i kolega Splavinho.
W najnowszej wersji nawet jest skrót na pulpit dla laików.
[#17] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #13

WinUAE pod Windowsa żeby odpalić i mieć normalnie workbencha z whdload ?

Workbencha zdobędziesz pod WinUAE w firmie Cloanto. WHDLoad na stronie projektu.
[#18] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #17

Czy da się skonfigurować WinUAE aby w
game port 1 oraz game port 2 ustawić 2x joystick lub 2x pady (to się da tylko nie działa wtedy mysz i klawiatura)

i aby dodatkowo jednocześnie działała mysz oraz klawiatura od PC jako mysz i klawiatura Amigi ?
[#19] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #1

A ja, mimo wszystko polecam od zera postawić system i dobierać dodatki. Wiem mozolne i pracowite, ale radocha z efektu bezcenna.
5
[#20] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #18

W orginalnym sprzęcie jak masz przełącznik joy/mysz to albo używasz joya albo myszki. Co do gier 4 osobowych i ustawieniach pod WinUAE to nie będę się wypowiadał, bo nie wiem.
[#21] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@don_rafito, post #19

Radocha do jedna sprawa. Druga to taka, że wgrywając wszystko samemu mamy kontrolę nad tym co wgrywamy i jeżeli coś się zacznie psuć to wiemy gdzie mamy szukać potencjalnego winowajcy. Natomiast w gotowcu to szukanie igły w stogu siana, wszystko wgrane na kupę.

Ja swój 3.9 postawiłem od zera, również mam sporo łatek wrzuconych, ale szczerze muszę się napocić aby uwalić system i ujrzeć GURU.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2024 08:05:58 przez Ponki1986
2
[#22] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@Ponki1986, post #21

Ja próbowałem na swoim systemie wgrać AGS i dodawać do niego gry, niestety poległem. Strasznie to skomplikowane.
Dla kogoś kto chce tylko gry odpalać to obecnie nie ma nic lepszego niż ten gotowy system z AGS. Odpala sie odrazu lista gier ze screenami i opisem.
[#23] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@Splavinho, post #12

Możesz też skorzystać z alternatywnej dystrybucji AGS (Amiga Games Selector). Tu wystarczy jedynie pobrać i uruchomić launcher :) Link: AGS

Świetny pomysł i wykonanie ten AGS!

Naszła mnie jednak smutna refleksja, że na dzień dzisiejszy to te wszystkie amigowe gry, nawet kiedyś zdawało się rewelacyjne - obecnie są warte funta kłaków.
Nic dla siebie nie znalazłem, żeby pograć dłużej niż 2-3 minuty... Wszystko to kicz, tandeta i marne wykonanie. Oprócz "Moonstone", ale w to pykam od zawsze.

Czy to znaka starzenia ? A może nowe gry prezentują się tak dobrze , że starocie nie mają szans ?
[#24] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@Motyl, post #23

Potrafisz docenić Moonstone a nie potrafisz docenić innych dobrych gier? To ile ty masz lat i w co grałeś kiedyś na amidze?
[#25] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@Motyl, post #23

Tak, zgadzam się, jako pakiet emulacyjny bardzo fajne rozwiązanie - testowałem też w real Amidze i MIST, i też działa to rewelacyjnie. Sam wolę co prawda system zrobiony przez siebie, ale jak ktoś chce szybko gotowca to to jest chyba najlepsza opcja szeroki uśmiech

A co do naszego starzenia - pewnie, myślę że wiele z tego jest na rzeczy szeroki uśmiech Może nie od razu kicz i tandeta, ale wiadomo, że jeśli chodzi o jakość wykonania itp. to ciężko przecież porównać grę z Amigi to PC czy PS5. Może się ona bronić gameplayem, ale zasadniczo tu jest pewnie jej jedyna możliwa przewaga.

Ja też to widzę u siebie, ale trochę w inny sposób - np. jeśli mam swoje ulubione gry z Amigi czy np. C64 bądź Atari 8-bit, to one się dla mnie nadal bronią. W takim sensie, że znam gameplay, pamiętam że mi się podobały i nadal mogę w nie grać, biorąc pod uwagę wszystkie niedoskonałości techniczne (ale np. taki Championship Manager 1993 nadal jest dla mnie fajny i grywalny, choć oczywiście są lepsze menagery). Grałem ostatnio też na Ami w Lotusa III i Civilization I też się bardzo fajnie grało, oczywiście pod warunkiem że się to traktuje jako retro z ich wszystkimi ograniczeniami.

Ale np. jak mam już odpalić grę z epoki, której nie znałem, to też widzę te ograniczenia jeszcze wyraźniej. Amiga Amigą - tu jeszcze w większości wygląda to w miarę przyzwoicie, ale jak się przerzucę na 8-bit to czuję to jeszcze mocniej. Np. w C64 grałem dużo w Microprose Soccer i Vermeera - odpalam je i bez problemu mogę w to grać, odczuwam jakąś formę frajdy. Ale jak już np. uruchomię inną piłkę nożną, w którą nie grałem wcześniej, to już jest mi ciężko i mnie odrzuca. Podobnie z Atari - Road Race (moja ulubiona gra 8-bit w ogóle) nadal jest dla mnie grywalna, Pitstop też, ale inne ścigałki to już raczej źle, jeśli nie bardzo źle.

A z kolei np. Commodore +4 czy ZX Spectrum, których nie miałem w epoce - to tam trudno mi znaleźć cokolwiek w co mogę bez bólu zagrać, więc generalnie oglądam tam dema szeroki uśmiech
[#26] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@Splavinho, post #25

Powrót do wspomnień w kontekście gierek na chipset, to faktycznie bolesne zderzenie ze ścianą. Paździerz i kompletny statyk. Fatalnie poprojektowane GUI. Bardziej to dziś przypomina prezentacje w power point, niż "żywy" kawałek animacji. Bliższa analiza wskazuje, że są wyjątki, które trzymały poziom kiedyś i trzymają go do dziś (na palcach obu rąk). Nie mniej, po konfrontacji ze szlagierami MIME, Nintendo, czy Sega, to najlepsze Amigowe tytuły wciąż wypadają tragicznie, mimo tego samego lub podobnego hardware. Wystarczy spojrzeć na Metal Slug (praca i budżet włożone w animację), czy Syndicate PC (poziom kastracji amigowej wersji), by zrozumieć, że Amiga była rynkiem low cost economy.

Winni? Dyskietka 860kb i na potęge kradnący gry użytkownicy. Wbrew temu, co się wielu wydaje, Amiga była też komputerem niszowym. 5mln sztuk i prawie zerowa obecność w USA. W porównaniu do nawet C64, to była bida z nędzą. Takie rzeczy implikują słabą jakość gier. Upraszczana animacja, kolory, by tylko to upchnąć na 3 dyskietkach i "op******ić" konwersję najniższym kosztem, niechęć inwestorów - bo i tak sprzedaż będzie słaba z uwagi na piractwo.

Inaczej ma się sprawa z system operacyjnym. Między Ami cirka 1992 a PC z tamtych czasów, to jak porównanie kutego ze 100 warstw samurajskiego miecza z byle jak zrobioną maczugą (DOS).
I tak jak bawiły mnie amigowe gierki już gdzieś od 1994 r., tak system zrywał czapke, a i dziś grzebanie w nim sprawia nielichą przyjemność.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2024 18:31:23 przez crimart
1
[#27] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #20

Koczis źle się wyraziłem chyba, chodzi mi nie o 4 graczy, a o 2 graczy, czyli 2 pady i działająca klawiatura i ewentualnie przełączana, jak w sprzętowym adapterze do Amigi, myszka, czyli klik myszki - działa mysz, klik joysticka np. fire - działa joystick.
Generalnie żeby działały dwa pady (joysticki) klawiatura PCta jako klawiatura Amigi i no właśnie jeszcze jakoś mysz, bez wchodzenia w konfigurację i zmienianiu w ustawieniach pada na mysz...
[#28] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@amigancik, post #27

W ustawieniach WinUAE odnośnie emulacji portów joysticków i myszy klawiatura występuje w roli emulacji tychże urządzeń. Czyli klawiatura działa zawsze jak klawiatura, chyba że wybierzemy emulację joystika na klawiaturze. Wówczas nie które klawisze będą odpowiadały wychyłom joya lub naciśnięciu przycisku fire w joyu. W emulacji również można sobie wybrać możliwość automatycznego przełączania mysz/joy.
Tutaj masz tak na szybko film jak korzystać z ustawień. Może się przyda. film
[#29] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@koczis, post #28

Gdzie ten program pobrać bez błędu bo pobrałem i jest z błędem
[#30] Re: WinUAE oraz najnowszy i najlepszy obraz dysku HDD "ze wszystkim"

@crimart, post #26

Coś w tym jest co piszesz natomiast ja podchodzę do starych gier nieco inaczej. Kiedyś to było wyzwanie w nie grać, często nie było instrukcji (bo pirat), człowiek siedział i rozkminiał, sam albo z kolegami albo wymieniał się z kolegami z klasy doświadczeniem, słownik obcojęzyczny (angielski/niemiecki) też był na porządku dziennym. Kiedyś też nie mieliśmy tych wszystkich gier... no, może nie do końca bo były giełdy (nie wszędzie niestety) i można było wybierać, przebierać ale na to młody nastolatek musiał mieć kasę (dyskietki i kopiowanie kosztowały). Teraz ściągasz taki AGS albo tosec i... nie wiesz w co grać, odpalasz więc Moonstone, Super Froga czy Gianę Sisters czy Lotusa bo to są gry w które tłukłeś za młodu. Nowe gry są łatwe w porównaniu do starych, prowadzi się gracza za rączkę żeby czasem się nie zirytował zbyt szybko, ten gracz przeznaczy na granie pół godziny dziennie, na kanapie, przed tv i konsolą, taki casualowy gracz. Ja lubię odpalać te stare gry w które grałem ale nigdy ich nie przeszedłem, nie tylko dla przyjemności i nostalgii ale aby się również sprawdzić czy dam radę to przejść po latach
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem